Karadeniz’de kokarca alarmı

Ulusal Fındık Konseyi Başkanı fındık ihracatçısı Sebahattin Arslantürk, Trabzon Ticaret Borsası’nda yaptıkları toplantıda fındık ürünü için tehlike arz etmeye başlayan Kahverenkli Kokarca’ya karşı yapılacak mücadeleyi görüştüklerini söyledi.

info@karadenizekonomi.com / 15.02.2019

Karadeniz’de kokarca alarmı

Fındık sektörü önlem arayışında

UFK Başkanı Sebahattin Arslantürk Gürcistan’dan geçen yıl ülkemize giren kahverenkli kokarca denen zarlı için bölgenin hemen her ilinden ihbar aldıklarını söyledi. Arslantürk, “Şu anda Ordu’ya kadar her yerden ihbar almaya başladık. Ama tabi ki her şeyin çözümü var. Toplantımız bu mücadelenin nasıl olacağı ile ilgiliydi. Çok iyi adımlar atıldı. Bir icra kurulu oluşturuldu. Ankara ile yakın temasta olacak ve biyolojik mücadele ile ilgili adımlar atılmaya başlanacak” diye konuştu.

Başka ürünleri de tehdit ediyor

“Geçen yıl Gürcistan’dan bölgemize sirayet edip Artvin ve Rize’de gözlemlenen kahve renkli kokarca, bu yılda Trabzon’da, Giresun’da ve Ordu’da gözlemlendi. Sadece fındığa değil 300’e yakın sebze ve meyveye zarar veren bir böcek bu. Yani tehlikenin boyutu fındıkla sınırlı değil. Mutlak süratte önlem almamız gerekiyor. Biz hatta bu işte biraz da geç kaldık. Bunlar daha hassas davranılması lazım, iklimsel değişimin verdiği neticesiyle. Bir de o böceğin bir özelliği çok anormal bir şekilde çoğalması. Bir dişi erkek böcekten bine yakın yeni böcek türüyor.”

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar