Ordu ekonomisinin çıkış yolu; 'Üretim, İstihdam ve Yatırım'

Teoman Önsel, “Geçmiş yıllarda sunmuş olduğum sorunların bugün hala yeni konularmış gibi konuşulmasını doğru bulmuyorum. Ordu’nun artık her alanda söyleme değil eyleme ihtiyacı var.”

info@karadenizekonomi.com / 11.06.2019

Ordu ekonomisinin çıkış yolu; 'Üretim, İstihdam ve Yatırım'

İş dünyasının tanınmış simalarından Sanset(Sagra) Şube Müdürü Teoman Önsel Ordu ekonomisi, istihdam ve yatırımlar hakkında Gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Murat Gürsoy’a açıklamalarda bulundu. Ordu ekonomisinin çıkış yolunun üretimden ve istihdam yatırımlarından geçtiğini belirten Önsel, “Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok. İl önderlerinin ve seçilmişlerin Ordu ekonomisi için yapması gerekenler bellidir. Valiliğe geçmiş yıllarda sunmuş olduğum sorunların bugün hala yeni konularmış gibi konuşulmasını doğru bulmuyorum. Ordu’nun artık her alanda söyleme değil eyleme ihtiyacı var.” dedi.

Yıllar önceki rapor tazeliğini koruyor

Ordu ekonomisi için havalimanı, üniversite, çevre yolu ve tren yoluna ihtiyaç olduğunu yıllardır kamuoyu ile basın aracılığı ile paylaştıklarını söyleyen Önsel, “Ordu ekonomisi için yeni OSB’lerin Ordu, Fatsa ve Ünye’de hayata geçmesi gerektiğinin altını hep çizdik. Bazı şeyler çok eski olmasına rağmen kamuoyuna yeni buluşlar gibi sunulmasını Ordu’nun kalkınması açısından doğru bulmuyorum. Ordu ekonomisinin çıkış yolu için yıllar önce ortaya koyduğumuz rapor halen tazeliğini koruyor. Biz bu raporu Ordu için ışık tutacak fikirler olabilmesi adına hazırlamıştık. Ordu ekonomi raporunu kısaca hatırlayalım.”

Sanayicileri temsil eden Sanayi Odası kurulmalı

Ordu’da Sanayi Odası kurulmalıdır. Sanayici vizyonu ile Ordu sınırları içinde ticaret yapan kişilerin zaten aynı odanın çatısı altında bulunması kabul edilebilecek bir şey değildir. Birde bu çatı ilaç eğitimi almış bir eczacı tarafından idare ediliyorsa bu görüntü sanayiciler tarafından zaten kabul edilemez. Sanayici ayağı olmayan böyle bir odanın duruşu, görüntüsü son derece yalın heyecansız ve motivasyonsuz bir duruştur. Tüm açıklığıyla ifade etmeye çalıştığımız oda seçimlerinin seçim mantığı, aday mantığı nedeniyle artık Ordu’da ekonomi adına çıtanın bu kısır döngüden kurtarılıp çok daha yukarılara çekilmesi adına Ordu Sanayi Odası’nın kurulması şarttır. Ayrıca Ordu Ticaret ve Sanayi Odamızın Yönetim Kurulu ve Meclis üyelerinin yapmış oldukları yurt içi ve yurt dışı gezilerinin Ordu ticaret hayatı ve istihdamına daha işlevsel olarak dönüşleri sağlanmalıdır.

 

Kendi markamız olmalı

 Tekstil bölgemizde ivme kazanmış, özellikle Fatsa ve Ünye ağırlıklı olarak fason üretimler şeklinde görülmektedir. Atölyelerin iş verilmediği zaman boşta kalmaları üretimi sekteye uğratmaktadır. Bu nedenle marka olmak adına küçük çaplıda olsa devlet desteğiyle çorap, iç çamaşırı, gömlek bu atölyelerde üretilebilir. Bölgede var olan ancak sermaye darlığı ile büyüyemeyen ayakkabı imalatı konusunda yapılacak destekler bu sektörü oldukça güçlendirecek ve işçi yetiştirmede katkı sağlayacaktır. Zaman içinde de ülke genelinde marka olacaktır.

 

 

Çiçekçilik bölgemizde teşviklerle desteklenmelidir. Yüksek kesimlerde yok olan hayvancılık, mandıracılık ve patates üretiminin canlandırılması bölgeye ekonomik açıdan hareketlilik getirecektir. Bu sayede bölge fark edilecek ve cips fabrikaları da bölgemize gelip yatırım yapabileceklerdir.

 

Turizm otelcilik teşvik edilmeli

 

Turizm otelcilik teşvik edilmeli.  Ordu’da bulunan turizm okulundan mezun olanların alt yapıda yer almaları sağlanmalıdır. Ordu’ya kurulacak Turizm İnfarmasyon Bürosu sayesinde daha etkin reklam ve tanıtıcı faaliyetlerde bulunabilmek mümkündür. Turizmde her ülkeden şehrimize gelecek olan insanlar için tanıtım faaliyetlerinin daha etkin politikalarla üzerinde çalışılması hususu önemlidir. Bölgemizde bulunan otellerin tanıtımı da konu içinde büyük önem arz etmektedir.

 

Kapalı köy okulları atölyelere dönüştürülmeli

 

Kapalı köy okullarının halıcılık veya orman ürünleri hediyelik eşya çalışmalarıyla köye ve halkına gelir getirecek atölyelere dönüştürülmesi konusu önemlidir. Bu sayede şehir yaşamına katılmaya çalışan tarım bölgesi gençleri için kendi bölgelerinde faaliyet göstermeleri ve para kazanmaları sağlanabilir.

 

 Demiryolu, havaalanı, liman konuları ele alınmalı

 

Liman konusunun konteyner, kruvaziyer, yat ve yük limanları olarak ayrı ayrı ele alınmalı, demiryolu eksikliği giderilmelidir. Havaalanımızın daha fonksiyonel kullanılması için, Ordu’da havacılık ve uçuş okulunun açılması gerekmektedir. Bölgemize yönlendirilecek Alay ve Tugay seviyesinde Er Eğitim Birlikleri bölgeye ekonomik açıdan ciddi girdi sağlayacaklardır.” ifadelerini kullandı. MURAT GÜRSOY/KARADENİZ EKONOMİ

 

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar