SAMSUN-RUSYA UÇAK SEFERLERİ GÖRÜŞMELERİ YENİDEN BAŞLAYACAK

Samsun-Rusya uçak seferleri görüşmeleri yeniden başlayacak! Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin’in 9 Ağustos’ta görüşeceği kesinleşti. İki ülke arasındaki ilişkiler normalleşirse, bir yıldır buzdolabında bekletilen Samsun-Rusya uçak seferl

info@karadenizekonomi.com / 29.07.2016

SAMSUN-RUSYA UÇAK SEFERLERİ GÖRÜŞMELERİ YENİDEN BAŞLAYACAK

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin Rusya ziyaretinden Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin’in 9 Ağustos’ta görüşeceği müjdesi çıktı. Rus Başbakan Yardımcısı Dvorkoviç, charter uçaklar için yeşil ışık yakarken, Türk vatandaşları için vizesiz Rusya’nın da gündemde olduğunu açıkladı.

UÇAK KRİZİ SAMSUN'U DA VURDU

Türkiye ile Rusya, 24 Kasım 2015’teki uçak krizinin yaraladığı ilişkilerden Türkiye'deki turizminin yanı sıra Samsun'u da olumsuz etkilendi. Uçak krizi 

öncesinde Samsun ile Krasnodar arasında Samsun-Rusya Havayolu Projesi ile çalışmalar sonuçlanmak üzereydi. Protokol imzalama aşamasına gelen Samsun-Rusya arasında ikinci defa kurulması planlanan havayolu köprüsü, Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi’nde 2015 yılı ağustos ayında yapılan oturumda karara bağlanmıştı.

BİR YIL ÖNCE BAŞLAYACAKTI

Samsun’a yeni turizm, kültür ve ekonomik vizyon sağlaması amacıyla geliştirilen Samsun-Krasnodar uçak seferlerinin yapılmasında anlaşan Rus ve Türk tarafı detayları görüşmek için geçen yıl eylül ayında da geniş katılımlı bir toplantı düzenlemişti. Samsun-Krasnodar uçak seferleri toplantısına, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Bahri Kesici, THY Samsun Bölge Müdürü Muhammed Ali Akoğlan, Basel Aero Ticaret Müdürü Asiyat Khasanova, Rusline CEO’su Dmitry Eshtokin, Rusline Yetkilisi Timofei Federov, Rusline Kalkınma Bölüm Başkanı (Head Of Development Department) Alexey Donchenko katılmıştı.

PROTOKOL İMZALANAMADI

Her iki tarafın da memnun ayrıldığı toplantı sonrası açıklama yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Krasnodardan bir havayolu şirketi ile Krasnodar ile Samsun arasında kurmaya çalıştığımız direkt havayolu bağlantıyla ilgili görüşmeleri yaptık. Bunu çok önemsiyorum ve umutluyum. Uçak şirketlerinin yetkilileri ile birlikte 3 ay önce başlamış olan karşılıklı görüşmelerimizi teknik ayrıntılarına girmeksizin karşılıklı özetledik. Teknik çalışmalar devam ediyor. Görüştüğümüz konuları nihai kararlar aşamasına getireceğiz. Ardından da protokoller imzalanıp Samsun ile Krasnodar arasında uçak seferlerinin başlatılmasına ilişkin sürece geleceğiz. Seferlerin ne zaman başlayacağı, haftalık uçuş sayısının ne olacağı gibi konuları da bu protokol kapsayacak. İnşallah yakın zamanda protokolü imzalayacağız" bilgisini vermişti.

STSO 100 BİN TL KATKI VERECEK

Samsun ile Rusya arasında uçak seferlerinin başlaması kentin turizm, kültür ve ekonomik vizyonuna katkı sağlaması hedefleniyor. İhracatın ve karşılıklı ticari ilişkilerin gelişmesine büyük katkı sağlaması hedeflenen hava yolu bağlantısının gerçekleşmesi halinde, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası da bu girişime 100 bin TL’ye kadar katkı sağlayacağını açıklamıştı.

ZİRVE 9 AĞUSTOS'TA

Uçak krizi sonrası bozulan ilişkileri yeniden rayına oturtmak amacıyla yapılan ön görüşmeler neticesinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 9 Ağustos'ta Rusya’nın St. Petersburg şehrinde bir araya gelecekler.

CHARTER SEFERLERİNE YEŞİL IŞIK

Bu arada Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadiy Dvorkoviç, Rusya’dan Türkiye’ye charter seferleri konusunun, heyetler arası görüşmelerin de önemli bir maddesi olduğunu belirtti. Dvorkoviç, "Rusya hükümeti olarak charter uçaklarına yeşil ışık yakmaya hazırız. Gerekli kararname taslağı da dünden hazır. Bu kararı almadan önce Rusya’dan bir uzman heyet Türkiye’ye giderek belli başlı havalimanlarında ve turistik bölgelerde incelemeler yapması gerekiyor. Türkiye yönetimi de zaten bize aradığımız güvenlik teminatını verdiği için süratli bir şekilde charter uçak problemine çözüm bulunacaktır. Biz Rusya hükümeti olarak gereken izni vermesine vereceğiz, ancak hava yolu şirketlerinin buna tam hazır olup olmadıklarına emin değilim. Gereken izni verildikten sonra geçici de olsa charter için bulmada şirketlerin sıkıntı yaşayabilir. Ama bu problem de kısa sürede aşılır diye düşünüyorum” dedi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar