Samsun’un ekonomik parametreleri

Samsun ekonomisine genel bakış

info@karadenizekonomi.com / 11.03.2020

Samsun’un ekonomik parametreleri

Karadeniz sahil şeridinin orta bölümünde Yeşilırmak ve Kızılırmak nehirlerinin Karadeniz’e döküldükleri deltalar arasında yer alan Samsun ili 9.083 Km²’lik bir yüz ölçüme sahiptir. Kuzeyinde Karadeniz’in yer aldığı ilin doğusunda Ordu, batısında Sinop, güneyinde Tokat ve Amasya ,Güney batısında ise Çorum bulunmaktadır. Farklı bölgelerden aldığı göç ile farklı kültürlerin bir arada yaşadığı Samsun, Karadeniz Bölgesi’nin tek metropolüdür.

Sağlık

Bölgede tıp fakültesinin bulunması, 4 bini aşkın yatak kapasitesi, 30’a yakın kamu ve özel hastane ile estetikten ortopediye, ruh ve sinir hastalıklardan ortodontiye, genel hastalıklardan kardiyovasküler cerrahi ve müdahalelere her alanda Samsun, sağlık hizmetlerine başvuruları karşılayan bir kenttir. Samsun’da Sağlık hizmetleri yatırımlarına  'Son Beş Yıllık Kalkınma Planına' (2014-2018) göre yaklaşık 128 Milyon TL kaynak harcanmış ve devam eden yatırımların bitirilmesi ile birlikte yaklaşık 287 Milyon TL 'lik yatırıma ulaşılacaktır.

 Gıda

Samsun, gıda ve içecek imalatına yönelik işletmelerin kümelenme gösterdiği iller arasındadır. Tarıma dayalı gıda sanayinin gelişmesi ve bu ürünlerin ihraç edilmesi İl için büyük öneme sahiptir. 2007 yılında kurulan Samsun Gıda İhtisas OSB, Türkiye’nin ilk Gıda ihtisas OSB’lerinden biridir. Samsun ili genelinde gıda sektöründe un, fındık, kanatlı hayvan, piliç ve şarküteri ürünleri, yem, balık yemi, balık unu, balık yağı, çeltik,pirinç, helva,şekerleme,reçel, süt ürünleri imalatı ve salça imalatı yapılmaktadır.Samsun ili Türkiye fındık ve çeltik üretiminde 2. sırada bulunmaktadır. Samsun'da fındık ve çeltik özelinde lisanslı depo mevcut değildir. Bu ürünler için Samsun'da Lisanslı Depo kurulması fırsat olarak değerlendirilebilir.

Tarım

Samsun ili iklim, toprak, tecrübe ve topoğrafya gibi doğal kaynakların, üretime elverişli olması nedeniyle sebzecilik ve meyvecilik, tarla bitkileri, su ürünleri ve hayvancılık alt sektörlerinin gelişmesi için cazibe merkezidir.
 Sebzecilik alanında en çok yetiştirilen ürünler, biber, yeşil fasulye, hıyar, lahana, pırasa, patlıcan, domates, kabak, karpuz, kavun, marul, ıspanak, karnabahar. Meyve üretiminde ise, fındık, şeftali, kivi, elma, armut, ceviz ve kiraz gibi meyvelerdir.İlde üretilen diğer ürünler, buğday, mısır(dane), çeltik, kuru baklagiller, şekerpancarı, ayçiçeği, soya ve tütündür.

Hayvancılık

Samsun ülkemizde hayvan varlığı bakımından önemli bir yere sahiptir. Samsun %12.1 oranında paya sahip olduğu manda sayısında Türkiye’de 1. sırada yer almaktadır.  Hayvansal ürünler açısından, manda sütü üretiminde ilk sırada gelen İl, inek sütü üretiminde ise 11. sırada bulunmaktadır. Deniz ürünleri üretiminde ilk sırada yer alan Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Samsun’da, yalnız sofralık değil endüstriyel balık avcılığı da yapılmaktadır. Tutulan hamsi balığının önemli bir kısmı ile çaça balığının tamamı balık unu ve yağı tesislerinde değerlendirilmektedir. Balık unu ve yağı fabrikaları bakımından bölgede önemli bir kapasite mevcuttur. Samsun ilinde 5 adet balıkçı barınağı ile 157’si içsularda ve 472’si denizde faaliyet gösteren toplam 629 balıkçı gemisi bulunmaktadır. 2018 yılında avcılık ve yetiştiricilik faaliyetleri ile yaklaşık 60.000 ton su ürünü elde edilmiştir. Bal üretimi bakımından Samsun diğer iller arasında 26. sırada yer almaktadır.

Lojistik

Ülkemizin kara, deniz, hava ve demiryolu ulaşımına sahip sayılı kentlerinden biri olan Samsun, sahip olduğu alternatifli ulaşım altyapısı ile Anadolu’nun Karadeniz Bölgesi üzerinden dünyaya açılan kapısıdır.2018 yılında hizmete giren Lojistik Merkezi, Samsun kentinin, Karadeniz bölgesinin ve ülkemizin  ekonomik ve sosyal kalkınmasına önemli katkılar sağlayacaktır. Samsun, lojistik sektöründe yapılacak yeni yatırımlar için yüksek potansiyele sahiptir.

Ana metal sanayi

Samsun’da ana metal sanayi başlığı altında gelişmiş sektörler özellikle demir çelik ve bakır sektörleridir. Samsun’da bu sektörde çalışan firmalar her türlü makinenin yedek parçasını, otomotiv ve iş makinelerinin yedek parçalarını üretebilecek konumda olup yüksek ihracat potansiyeline sahiptirler. İlde ana metal sanayi alanında üretilen ürünler, alaşımlı dökme demir, aynalı demir; demir ve çelikten çubuk profiller, kauçuk ve plastik için döküm kalıpları, bakır çubuk, gerit, boru, levha, örgülü tel, yassı tel, katot, pompa, vana, düktil boru, inşaat demiri, döküm imalatı ve oto yedek parçalarıdır. Makine ekipman imalatı alanında ise basınç düşürücü valfler, demir ve çelikten yaprak, helezon ve spiral yaylar, dökme demirden borular, içi boş profiller, pompaların aksam ve parçaları ile silah üretimi gerçekleştirilmektedir. İlde ayrıca bakır lama, bakır boru, bakır çubuk, bakır levha, bakır şerit, bakır yassı tel ve örgülü bakır tel imalatı da gerçekleştirilmektedir. Samsun, özellikle döküm sanayi alanında önemli üretim merkezlerinden biridir. İlde 10'un üzerinde döküm tesisi bulunmaktadır. Alanında Türkiye’nin 3. büyük laboratuvarı olan Samsun Uluslararası Akredite  Metal, Metroloji ve Kalibrasyon Laboratuarı, 2018 yılından bu yana hizmet sağlamaktadır.

Turizm

Samsun ili Karadeniz Bölgesi’nde birçok medeniyete ev sahipliği yapmış önemli bir yerleşim bölgesi olup 6.000 yıllık bir tarihi geçmişe sahiptir. 7 adet tescilli turizm merkezi, 200 km sahili, mavi bayraklı plajları, çok sayıda sit alanı ve tescilli yapıları, müzelerde sergilenen arkeolojik ve etnografik eserleri, Devlet Opera ve Balesi, Devlet Tiyatrosu, yılın her mevsiminde etkinlikler düzenlenen sanat galerileri, kongre turizmi için toplantı salonları, çeşitli spor tesisleri, yüzlerce çeşit endemik bitki, yaylaları, dağları, ormanları, yamaç paraşütü alanları, kar kayağı ve çim kayağı alanları, kuş cenneti, gölleri ve şelaleleri ile turizmin her çeşidine imkân sağlamaktadır.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar