BUGÜNKÜ EKONOMİK YAPIYI TÜRK TOPLUMU VE TÜRK LİRASI HAK ETMEDİ!

Dolar kuru tarihi rekor kırarak 13 lira sınırını da geçti. Ekonomi gündemini takip eden vatandaşlar dolar kurunda yaşanan ani hareketlenmenin nedenini araştırıyor. Peki, dolar neden yükseliyor?

info@karadenizekonomi.com / 6.12.2021

BUGÜNKÜ EKONOMİK YAPIYI TÜRK TOPLUMU VE TÜRK LİRASI HAK ETMEDİ!

İslam Memiş iki önemli nedenin etkili olduğunu söyleyerek durumu şu şekilde değerlendirdi. Doların değerlenmesinde, Türkiye’nin aldığı kararların hatalı olmasına bağlayan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, bir diğer sebebin ise dış güçler kaynaklı olduğuna işaret etti. Memiş ‘’Dolar kurundaki 10 TL’ye kadar olan artışlar yanlış yönetimin kararlarıdır, 10 ila 14 TL arasında ki ataklarsa dışardan yapılan ekonomik tuzaklardır’’ şeklinde konuştu.

“Hem Yanlış Yönetim Hem de Dışardan Müdahaleler Var”

Dolar endeksinin bundan sonraki süreçlerde tekrar yükseliş trendine gireceğini söyleyen Memiş; “Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası düşük faizle birlikte yükseliş trendine giren dolar kurunun her geçen gün yeni zirvelerini test ettiğini gözlemliyoruz. Karşımızda iki çeşit piyasa var. 10 TL üzeri olan atakların manipülatif yani direkt siyasi bir hedef olarak nitelendiriyorum. 10 TL seviyesine kadar olan kısmı da ekonomi yönetiminin hatalı kararlarına bağlıyorum. Faiz indirimi gibi.. 10 TL üzeri atakları ise sağlıklı görmüyorum ve kalıcı olacağını da düşünmüyorum. Merkez Bankası’nın piyasaya müdahaleleri devam edecektir. Bu müdahalelerin karşılık görüp görmeyeceğinin cevabıysa Amerika Merkez Bankası’nda olacak. Amerika Merkez Bankası’nın 15 Aralık’ta alacağı karar ile varlık arttırmana gitmesi söz konusu. Rakiplerimiz siyasi, jeopolitik ve ekonomik olarak operasyonlar yapabilirler. Ona göre gardımızı almak gerekiyor. Türkiye’nin siyasi istikrarı hedef alınmıştır. Türkiye’yi ekonomik buhrana sürükleyerek halkı ayaklandırmak ve insanları sokağa dökme istiyorlar. Buradaki amaç budur. Siyasi istikrar bozulduğu zaman Türkiye’yi parmağında oynatan bir sistem olacaktır. Elbette gelinen son noktada tüm her şeyi rakiplerinize mal etmek çok büyük hata olur” dedi.

DOLAR ve ALTIN YATIRIMI YAPMA ÖNERİSİ

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş altın ve dolar için kritik tespitlerde bulundu. Altın ve dolar yatırımı yapanlara veya yapmak isteyenlere uyarılar yapan İslam Memiş yine oldukça ses getiren yorumlarla bulundu.

Hükümetin ve Merkez Bankası’nın kararlarını değerlendirmenin yanında dolar ve altın yatırımcısına da seslenen İslam Memiş, alım satım yaparak kısa vadede para kazanmak isteyenlerin kaybedeceğini, uzun vadede ve bilinçli yatırımcıların kazançlar söyleyeceğini ifade etti. Memiş; “Önemli olan fiyat değil miktardır.  Yatırımcıların; neye, ne kadar, hangi zamanda yatırım yapıyorum sorularına cevap vermeleri gerekiyor. Bu soruların cevabını net bir şekilde vermeden yatırımcıların kulaktan dolma bilgilerle yatırım yapmasını sağlıksız buluyorum. Dolar kurunun 8,80 TL ataklarında değer kazanacağı konusunda uyarılarımız vardı. 13.50 TL rakamlardan alım yapmak, kendinizi enflasyona karşı korumaya çalışmak yanlış tercih olur. Dolarda 12.20 ve 11.40 seviyeleri önemli. Bu rakamlar test edildiği takdirde alımlar yapılabilir. Ancak bu alımlarında yine uzun vade yatırımları olarak düşünmek gerekiyor. Dolar dünyada yükselişine davam edecek ancak bugünkü ekonomik koşulları göz önünde bulundurduğunuz zamanda TL’nin çok aşırı negatif ayrışması satışları da beraberinde getirecektir. Uzun vadede kar ettirebilir ancak kısa vadede ciddi bir dalgalanma var. Dünyada altın ons bazında değer kaybediyor. Sadece Türkiye’de yeni rekorlarını test ediyor. Ons altın ile gram altını ayrı tutmak gerekiyor. Dolar yükseldiği için gram altında tarihi seviyeleri gördü. Dolarda olduğu gibi gram altın tarafında da köpük oluştu. 750 TL üzerindeki rakamlar satış fırsatı sunmakla beraber alım fırsatı vermemektedir. 600 TL altına sarkmalar olduğu zaman yine uzun vadede alım için değerlendirilebilir” açıklamalarda bulundu.

PİYASANIN AYARLARIYLA OYNADILAR

İslam Memiş Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik süreci, kur oynaklıklarını ve Merkez Bankası’nın müdahalesi ile ilgilide şu değerlendirmeler de bulundu:

Merkez Bankası 18 Kasım'da faiz indirimine giderek politika faizini 100 baz puan daha indirerek yüzde 15'e düşürmüştü. 17 Kasım tarihinde 10,78 TL civarında olan döviz kuru faiz indirim kararıyla atağa geçti ve 14 TL seviyelerini zorlayarak rekorunu tazelemişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı her konuşmada faize karşı olduğunu ve faiz indirimlerinin devam edeceğini ifade ediyor. Kurlardaki dalgalanmalar sürerken Merkez Bankası 2014 yılında beri ilk kez piyasalara döviz satarak müdahale etti. Ekonomideki hareketlilik sürerken görevden alımlar ve istifalarda arka arkaya geldi. Merkez Bankası’ndaki görevden almalarının ardından çarşamba akşamı Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın istifası kabul edildi ve yerine Nureddin Nebati atandı.

“Ekonomi ile Siyaseti Birbirinden Ayırmak Gerekiyor”

Yetkililerin bu zamana kadar önlemler alması gerekiyordu, bundan sonra konuşmanın ve tartışmanın bir anlamı yok diyen İslam Memiş, “Faiz indirim, faiz artırım kararları, görev değişiklikleri gibi hatalar yapılmıştır. Bu hataların tamamını toplum olarak hepimiz ödedik. Alınan yüklü faiz indirim ve artırım kararları ile piyasanın ayarıyla oynandı ve piyasalara olan güven gitti. Siyasi açıklamalarla eski güvenin geleceğini zannetmiyorum. İnadına söylem, inadına tepkilere devam edilmemelidir. Ekonomi ile siyaseti karıştırırsanız bu işin içinde çıkamazsınız. Piyasayla çok fazla inatlaşmamak lazım. Şu an piyasa, Merkez Bankası’nın önüne geçmiştir.

ASEL GÜRSOY / KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar