Asgari ücretliler için yeni düzenleme şart

Ordu Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Ender Sönmez, “Asgari ücretli için ayrı bir gelir vergisi dilimi tanımlanması, gelir vergisinin tarifesinin yükseltilmesi ya da asgari ücretlinin muaf tutulması gerekiyor” dedi.

info@karadenizekonomi.com / 29.08.2022

Asgari ücretliler için yeni düzenleme şart

Ordu Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Ender Sönmez, asgari ücretli çalışanların maaşlarında gelir vergisinden kaynaklı yaşanan kesintilerin arttığını ifade ederek, “Asgari ücretli için ayrı bir gelir vergisi dilimi tanımlanması, gelir vergisinin tarifesinin yükseltilmesi ya da asgari ücretlinin muaf tutulması gerekiyor” dedi.

 

“ASGARİ ÜCRETİN ALTINA İNDİ”

Sönmez, asgari ücretle çalışmaların ağustos ayında gelir vergisi dilimi tarifesinden dolayı maaşlarında yaşanan kesintilerin hissedilir bir orana yükseldiğini belirterek, “Bu durumda da altıkları maaş, asgari ücretin altına düştü. Birinci vergi dilimi yüzde 15’dir. Kümülatif gelir vergisi 32 bin liraya kadar yani matraha ulaşana kadar yüzde 15 gelir vergisi kesilir, sonra da asgari ücretin artan kısmına tekabül eden için de bu vergi dilimi yüzde 20’ye çıkıyor. Dolayısıyla bu da işçiden kesiliyor” diye konuştu.

 

“DAHA ÇOK HİSSEDİLİR HALE GELDİ”

Bu durumun geçmiş yıllarda da yaşandığını ancak asgari ücretli çalışanın daha az hissettiğini vurgulayan Sönmez, “Eskiden devlet asgari geçim indirimiyle birlikte tamamlama yapıyordu. Şimdi asgari ücretlide gelir vergisi kalktığı için tamamlama yapılacak alan da yok. Bu da maaşa yansıyor. Asgari ücretli bir işçinin normal ücretinin dışında prim, ikramiye, fazla mesai, bayram mesai gibi gelirleri de varsa bunlar asgari ücretin üstünde olduğu için uygulanacak gelir vergisi matrahını da etkiliyor. Asgari ücretli için ayrı bir gelir vergisi dilimi tanımlanması, gelir vergisinin tarifesinin yükseltilmesi ya da asgari ücretlinin muaf tutulması gerekiyor” dedi.

 

SONER ÖZDEMİR

KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar