Ahşap palet üreticileri zorda

Kereste fiyatlarında son bir ayda yaşanan öngörülemeyen artış,  ahşap palet üreticilerini iflasın eşiğine getirdi. Lojistik sektörünün can damarı olan ahşap palette hammadde ihtiyacının karşılanması için gözler Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’a çevrildi.

info@karadenizekonomi.com / 22.04.2021

 Ahşap palet üreticileri zorda

Palet Sanayicileri Derneği (PALDER) Başkanı Hikmet Yörür yaptığı açıklama ile yaşadıkları sorunun çözümü için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın desteğini istedi. Yörür, son bir aydır tomruk fiyatlarının korkunç derecede arttığını, bu nedenle ahşap palet sektörünün çok büyük bir krizle karşı karşıya kaldığını söyledi. Mart ayı başlarında tomruğun metreküp fiyatının 400- 450 liradan 900-1000 liraya fırladığına dikkat çeken Yörür, “Bu fiyatlarla üretim yapamayız. Biz palet üretemezsek diğer fabrikalar da üretimini durdurmak zorunda kalır. Çünkü ahşap palet olmayınca taşıma ve depolama yapmak imkânsız hale geliyor. Haliyle bundan ülke ihracatı da zarar görür” dedi.   

Orman Genel Müdürlüğü’nden beklenti giderek artıyor

Palet sektörünün 5 milyon metreküp olan yıllık hammadde ihtiyacının son yıllarda 8-10 milyon metreküpe kadar çıktığına dikkat çeken başkan Yörür, yaşanan soruna çözüm bulunmaması halinde ahşap palet sektöründe iflaslar yaşanacağını da söyledi. Hammadde talebinin karşılanamaması ve yüksek fiyat artışı ile ahşap palet üreticisi firmaların elini kolunun bağlandığını vurgu yapan Başkan Yörür, geçmişte Ukrayna, Rusya, Bulgaristan gibi ülkelerden tomruk ithalatı yapıldığını ancak küresel salgın, iklimsel koşulları ve olumsuz ekonomik gelişmeler nedeniyle ithalatın da yapılamadığını belirtti. Yaşanan talep patlaması ile tomruk fiyatlarının adeta uçtuğunu söyleyen Yörür, krizin çözümü için Orman Genel Müdürlüğü’nün acil olarak tomruk üretmesi gerekiyor” dedi.

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar