KOBİ’lere “nefes” aldıracak paket

KOBİ'lere düşük faizli kredi sağlamak için Denizbank tarafından 'TOBB Nefes Kredisi' projesi hayata geçirildi. Yıllık yüzde 7,5 faizli kredide üst limit 50 ile 100 bin TL arasında değişecek ve bu yıl anapara ve faiz ödemesi olmayacak.

info@karadenizekonomi.com / 6.05.2020

KOBİ’lere “nefes” aldıracak paket

Hazine ve Maliye Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi kapsamında, KOBİ'lere düşük faizli kredi sağlamak için Denizbank tarafından 'TOBB Nefes Kredisi' projesi hayata geçirildi. Kredi paketinin devreye alındığını ve iki ay içerisinde 6 milyar TL'lik kredi imkanı yaratacaklarını söyleyen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ‘’Azami kredi tutarı illere göre değişmekle birlikte 50 bin TL ile 100 bin TL arasında olacak. Nefes Kredisi'nde faiz oranı yüzde 7,5 olarak belirlenirken bu yıl anapara ve faiz ödemesi olmayacak’’ ifadelerini kullandı. TOBB Nefes Kredisine Denizbank aracılık edecek, Kredi Garanti Fonu (KGF) Hazine desteğiyle kredilere kefil olacak. Ayrıca, vergi borcu – SGK borcu yoktur belgesi de istenmeyecek

Nefes Kredi Paketine ilişkin yorumlar şu şöyle;

İş dünyasına can suyu olacak

Nefes Kredisi’nin Samsun iş dünyasına da can suyu olacağını söyleyen Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, şöyle konuştu; “Şirketlerimizi yaşatarak COVID sonrası döneme girmemiz gerekiyor. Çünkü salgın sonrasında iş yapma biçimleri değişecek, rekabet daha da kızışacak. TOBB Başkanımız M. Rifat Hisarcıklıoğlu önderliğinde bu bilinçle, bu işi bir seferberlik gibi gördük. İşletmelerimizin en büyük sorunu olan finansmanda TOBB ve 365 Oda ve Borsa olarak, elimizi değil, gövdemizi taşın altına koyuyoruz. Tüm kaynaklarımızı üyelerimizin emrine veriyoruz. Finansman ihtiyacına cevap verebilmek adına TOBB Nefes Kredisi dün itibariyle yeniden devreye alındı. Odamız üyesi KOBİ’ler bugünden itibaren Odamızdan alacağı üyelik belgesi ile Denizbank şubesine başvurabilecekler. Üyelerimiz isterlerse odaya gelmeden e-belge olarak da belgelerini alabilecekler. Bu kaynakla inşallah istihdamın, üretimin öncüsü küçük işletmelerimizi rahatlatacağız. Ayrıca, bu zor dönemde finansman anlamında üyelerimizin yanında olan Denizbank’a da teşekkür ediyorum”

Üyelerimize bir nebze takviye olacak

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, geçen yıllardan farklı olarak bu yıl Nefes Kredisi uygulamasına ilk kez bir özel bankayla başladıklarını belirterek, 'Denizbank'ın koronavirüsten etkilenen piyasalara verdiği desteği önemsiyoruz. Başta genel müdürden başlamak üzere Denizbank'ın tüm kadrolarına teşekkür ediyoruz. Umuyoruz ki nefes kredisi üyelerimize bir nebze olsun takviye yapmış olur. Hazine ve Maliye Bakanımızın piyasanın canlandırılması konusunda proaktif olarak yaptığı çalışmalar var. Sürekli desteklerini veriyor. Sayın bakanımıza bir kez daha teşekkür ediyoruz. KGF diğer bir paydaş olarak bu tür projelerin her zaman yanında. Diğer taraftan TOBB belirli dönemlerde ekonominin canlanması ve üyelerimizin çalışmalarını sürdürmesi konusunda desteklerine devam ediyor. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Bu zor günleri birlik, dayanışma ve inançla aşacağız

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Servet Şahin, “Koronavirüs pandemisiyle mücadele ederken dünya ve ülkemiz ekonomisi bu süreçten olumsuz etkilenmektedir. Bu olumsuzlukların minimize edilmesi adına “Biz Bize Yeteriz” sloganıyla başlayan süreç, büyüyerek ve anlam kazanarak devam etmektedir. Bu süreçte Cumhurbaşkanımızca açıklanan, Hazine ve Maliye Bakanlığı Koordinasyonunda yürütülen “Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi” kapsamında KOBİ’lere  düşük faizli kredi sağlamak için Türk özel sektörünün en büyük ve tek yasal çatı örgütü TOBB ile 365 Oda/Borsa vizyonunda ve sorumluluğunda, geçmiş yıllarda olduğu gibi açılan bu yeni “Nefes Kredisi” ile bu zor günleri birlik, dayanışma ve inançla aşacağız. Bu hislerle bu kredinin ülkemize ve üyelerimize hayırlı olmasını diliyoruz.”

Yeni krediler yolda

Koronavirüs salgını nedeniyle finansal kriz yaşayan işletmelerin krediye ulaşmakta güçlük yaşadığını, bu sorunu ortadan kaldırmak içinde  TOBB öncülüğünde başlayan Nefes Kredisi  kampanyasına GTSO olarak tam destek verdiklerini belirten  Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası(GTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Akçay, “İçinde bulunduğumuz bu zor zamanlarda siz üyelerimizin yanındayız. GTSO olarak Üyelerimize ait olan Odamızın tüm parasını, düşük faizli TOBB Nefes Kredisi ile Üyelerimizin kullanımına sunuyoruz. TOBB öncülüğünde Kredi Garanti Fonu, Denizbank işbirliğinde sağlanan nefes kredisinin üyelerimize bu süreçte bir destek ve rahatlama sağlayacağını düşünüyorum. Ayrıca yeni bir kredilendirme çalışması da yapılıyor. İnşallah bu çalışmalarda tamamlandığında üyelerimize daha çok destek vermiş oacağız.Yürütülen çalışmaların ve nefes kredisinin üyelerimiz ve ülkemiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum.” diye konuştu.

Kamu bankalarınında projeye katılımı bekleniyor

Sakarya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adem Sarı bu süreçte oda ve borsaların üyelerine karşı önemli bir misyonu yerine getirdiklerini belirterek; “Nefes Kredisi'ne cirosu 25 milyonun altındaki üyelerimiz borsamızdan alacakları üyelik belgeleri ile Denizbank Şubeleri'ne başvurabilecek. Yıllık faizi 7.5 oranında belirlenen kredinin 2020'de anapara ve faiz ödemesi bulunmayacak. Geri ödemeler 2021 yılında 12 eşit taksitte yapılacak. Kredide üst limit illere göre 50 bin ila 100 bin TL arasında değişecek. Kredinin yüzde 80'i Kredi Garanti Fonu (KGF) destekli olacak. Toplamda 6 milyar TL kaynak yaratılacak. 2 hafta sonra kamu bankalarının da projeye katılımı bekleniyor. Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu'nun büyük gayreti ile TOBB ve 365 oda borsanın tüm kaynaklarını üyelerine bir an önce kullandırmak için yapılan çalışmalar sonuçlanmıştır. Sakarya Ticaret Borsası olarak gücümüzü her zaman üyelerimizden almaktayız. Bu zor günlerde de üyelerimize can suyu olması için TOBB öncülüğünde borsamızın kaynaklarını üyelerimize sunuyoruz. Bu kararı alan başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu'na ve TOBB yönetimine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. KARADENİZ EKONOMİ

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar