MDF ihracatı artınca mobilyacı zora düştü

MDF üreticilerinin iç pazarı bırakıp, Çin’e ürün ihraç etmesi mobilya sektöründe tepkilere neden oldu. Sektör temsilcileri, Çin’e yapılan ihracatın mobilyada yıkıma neden olabileceğini vurguluyor.

info@karadenizekonomi.com / 4.06.2021

MDF ihracatı artınca mobilyacı zora düştü

Mobilya sektöründe MDF sorunu devam ederken, 41 konteynerden oluşan trenlerin, yerli üretim melamin kaplı yonga levha yükünü Çin’e taşıması mobilyacıların tepkisine neden oldu. Sektör temsilcileri, tek bir MDF’ye dahi ihtiyaç duyulan bu dönemde en büyük rakipleri olan Çin’e ihracat yapmasını Türkiye mobilya sektörü için bir yıkım olarak değerlendirdi. Sektör temsilcileri, MDF ihracatına kota uygulanmasını talep ediyor.

“MDF ihracatı artıyor”

MDF üreticilerinin rakip ülke Çin’e ciddi miktarda ihracat yapmaya başladığını belirten Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği (MOBSAD) Başkanı Nuri Gürcan, bu durumun mobilya sektörü için yıkım olduğunu savunarak, “İlk iki ayda MDF gibi malzeme ihracatı yüzde 30, mart -nisanda yüzde 70 oranında artış gösterdi. Biz MDF’yi mobilyada kullanarak katma değerli ihracat yapılsın istiyoruz. Ayrıca MDF üreticileri de ihracat yapsın. Ama en azından 2020’deki kadar satsınlar, ondan sonraki kapasitelerini yurtiçinde kullansınlar” dedi.

 

“Mobilya 70-80 bin dolar kazandırırken…”

 

Hammaddeyle ilgili yapılan hiçbir ihracatın kendilerini mutlu etmediğini belirten MODOKO Mobilyacılar Sitesi Başkanı Koray Çalışkan da, “Özellikle hammadde bulmanın sorun olduğu Türkiye mobilya sektöründe ormanlarımızı kesip yurtdışına göndermek daha da rahatsız ediyor” diye konuştu. Çin’in aynı zamanda dünyanın en büyük mobilya ihracatçısı konumunda olduğunu aktaran Çalışkan, “50 milyar dolar ihracat yapan bir ülke. Bu ülke kan kaybettiğinde biz mobilya pastamızı büyütüyoruz. Dolayısıyla Türkiye Çin’den aldığı pazarla dünya mobilya ihracatında 14’üncü sıradan 8’inci sıraya yükseldi. Şimdi Çin’e ihracat ise stratejik bir hata” diye konuştu. Geçen ay Ticaret Bakanlığı’nın MDF üreticilerine mayıs ayı sonuna kadar süre verdiğini ancak bakan değişikliği nedeniyle sürecin askıya alındığını ifade eden Çalışkan, “Sadece sunta ve MDF ihracatı mart ayında bir önceki yıla göre dolar bazında yüzde 72 artmış. Bu artış oranıyla Türkiye’de ihracatını en fazla arttıran 4’üncü sektör oldu. Hâlbuki bir konteyner suntanın ihracatı 10 bin dolar iken, bir konteyner mobilya ihracatı 70-80 bin dolar kazandırıyor. Dışarıya bu malı gönderiyor olmaları mobilya sektörünü ciddi anlamda olumsuz etkiliyor” dedi.

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar