Ordulu iş adamından sağlık çalışanlarına bağış

Tüm dünyayı etkisini etkisi altına alan korona virüs salgını ülkemizi de tehdit etmeye devam ederken sahadaki özverili çabaları nedeniyle minnet borcumuzun olduğu sağlık çalışanlarına bir destek de Onur Group Yönetim Kurulu Başkanı Onur Çetinceviz’den geldi. Bu hafta Murat Gürsoy ile Karadeniz Sohbetleri’ne konuk olan Çetinceviz, Ordu Valiliği kanalıyla Ordu sağlık çalışanlarına iletilmek üzere önce 40 daha sonra 101 koli sağlık malzemesi ilettiklerini ifade etti.

info@karadenizekonomi.com / 6.04.2020

Ordulu iş adamından sağlık çalışanlarına bağış

-“Doğduğunuz topraklar için yaptıklarınızı bilen birisi olarak koronavirüs salgını sonrasında sağlık çalışanlarına yönelik desteğinizden ötürü sizi tebrik ederek sohbete başlamak isteriz.”

- “Küresel salgınla mücadelede en az hastalar kadar risk taşıyan sağlık çalışanlarının özverili çabalarını görmezden gelemezdik. Sağlık çalışanlarının sahada yaptığı mücadeleye destek olmak amacıyla iki gün arayla 141 koli sağlık malzemesini Ordu’ya gönderdik.”

-İhtiyaç duyulan malzemeler nelerdi?

- Sağlık çalışanlarımızın hasta ile bire bir temaslarında gerekli olan tulum, maske ve eldivenlerin sevkiyatını gerçekleştirdik. 2 bin 500 adet tip 5/6 beyaz tulum, 5 bin adet cerrahi maske (3 kat) ve 100 bin adet eldiveni temin edip Ordu Valiliği’ne teslimini sağladık.

-Bugün sadece bir kısmını konuşabileceğimiz başarılarınızla “ne kadar övünseniz azdır” diye sohbete devam edelim. Bu vesileyle işletmenizin toplamda 40 yıla yaklaşan geçmişini kısaca özetlemenizi rica edeceğiz.

-“Çok teşekkür ediyorum nazik düşünceleriniz için. Evet, 1981 yılında Çetin İşletmeleri adı altında faaliyete başlayan ve neredeyse 40 yıla ulaşan bir işletmenin temellerinde 1990 yılına kadar Karayolları Genel Müdürlüğü'ne bağlı muhtelif bölgelerde devlet ve il yollarının yol yapım ve onarımı ile ilgili taahhüt etmiş olduğu işlerin başarıyla tamamlanması yatmaktadır. 1991 yılında Onur Taahhüt Taşımacılık ve Tic. Ltd. Şti. kimliğini kazandık. 2015 yılında ise adımızı Onur Taahhüt Taşımacılık İnşaat Tic. ve San. A.Ş. olarak değiştirdik.”

-Sizi diğerlerinden farklı kılan ne oldu bunca yıl boyunca?

- “Aldığımız işleri zamanında ve en üstün kalitede tamamlamayı ilke olarak edinen bir firma olmamız diyebilirim öncelikle. Bilgili ve birikimli personelimiz ile son teknoloji ve yüksek kapasiteli makine parkına sahip olmamız da önemli bir avantaj olmuştur.Çalışma süremiz içinde başladığımız her işi zamanında tamamladık. Verdiğimiz sözleri daima yerine getirdik. Kuruluş günlerimizdeki zor şartları ve olanakları düşündüğümde, bugüne kadar birlikte olduğumuz arkadaşlarımızı özverili, sabırlı ve kararlı çalışmaları nedeni ile kutlamak isterim. Çalıştığımız insanlara her zaman güvendik ve onların da güvenini kazanmaya özen gösterdik. Bu güvenden aldığımız güçle birçok işi, tam zamanında ve en üst nitelikte, birlikte başardık. Ulaşım sektöründe yaptığımız işlerle ülkemiz ekonomisine, kalkınmasına ve gelişmesine katkıda bulunduk. İşlerimizi yaparken kaliteye her zaman önem verdik ve bu tutumumuz nedeni ile iş yaptığımız herkesin güvenini kazandık.”

-Gerçekten de İncek’te arabayla ancak gezebildiğimiz bir makine parkına sahipsiniz…

-“Makine Parkımız ile ilgili en önemli çalışmamız, makine yenileme ve dengeleme programıdır. Bu program kapsamında eskiyen ve modeli geçen makinelerin yerlerine kapasitesi yüksek, yeni ve verimli makineler satın alınarak makine parkı sürekli olarak yenilenmektedir. Bakım, onarım ve yenileme işleri merkez şantiyemizde kurulu bulunan atölyelerimizde yürütülmekte ve burada makine, şase, motor, elektrik, kaporta, döşeme, boyama gibi her türlü onarım işleri yapılmaktadır.”

-Böylesine bir alanı sadece makine parkı olarak kullanan bir firmanın dünya ölçeğinde işlere imza atması ve dereceler alması zaten kaçınılmazdır. Ulusal ve uluslararası ölçekte de pek çok üyeliğiniz olduğunu da biliyoruz. Biraz da bunlardan bahsedelim isteriz.

-“Firmamızın, Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), Asfalt Müteahhitler Derneği (ASMÜD), İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (INTES), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) üyelikleri bulunmaktadır. Derecelerimize gelince; firmamızEngineering News Record (ENR) raporuna göre Uluslararası Müteahhitler sıralamasında 2011 yılında 169., 2012 yılında 136., 2013 yılında 135., 2014 yılında 138., 2015 yılında 158., 2016 yılında 151., 2017 yılında 140., 2018 yılında 147. ve 2019 yılında 131. sırada yer almıştır.”

-Ayrıntılarına birazdan gireceğimiz ülkemizin temsil kabiliyeti yüksek firmalarının başında geliyorsunuz. Bunu başarmış olmak nasıl bir duygudur?

-“Kuruluşundan bu yana ağırlıklı olarak inşaat sektöründe faaliyet gösteren firmamız kazanmış olduğu birikimi ile sadece ülkemizde değil yurtdışında da güzel işlere imza attı. Üç ayrı kıtada duyuyoruz. Bugün, dinamik, becerili ve başarılı ekibimiz ile planladığımız hedefleri yakalamış olmaktan onur duyuyorum.Türkmenistan'da, Umman'da, Ekvator Ginesi'nde, Hırvatistan'da, Ukrayna'da, Moldova'da ve Tunus'da da çok başarılı çalışmalar yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Taahhüt etmiş olduğumuz her işi zamanında en üstün kalite de tamamlayarak ülkemizi yurtdışında en iyi şekilde temsil ettik. Çalıştığımız her alana da personelimizin ve çevremizin güvenliğini her şeyin önünde tuttuk, bu alanda gereken her türlü tedbiri aldık. İş güvenliği, trafik güvenliği, yanı sıra çevreyi korumaya da ayrıca özen gösterdik.Önümüzdeki yıllardaki hedefimiz, gelişen teknolojiyi çok yakından izleyerek, firmamızı daha da güçlendirmek olacaktır. Birikimimiz, imkânlarımız ve deneyimli personelimiz ile yurtiçinde ve yurtdışında çok daha önemli projelere adımızı yazacağımıza inancım tamdır. Avrupa Birliği sürecine girmiş bulunan ülkemizin hedeflerine uygun olarak, firmamızın da önümüzdeki yıllarda hedefi uluslararası iş yapan dünya şirketleri arasındaki yerini almak olacaktır.”

-Burada Ukrayna için ayrı bir parantez açmak gerekir sanıyorum. Siz sadece Ukrayna hükümeti için değil Ukrayna halkı için de çok yüksek değerlere sahipsiniz. Bunu yaşıyor olmak nasıl bir duygudur?

-“Doğrusunu söylemek gerekirse Türkiye-Ukrayna ilişkilerine katkıda bulunmaktan çok memnunuz. Çok uzun yıllardır Ukrayna’dayız. Yaptığımız projelerde çok başarılı noktalara geldiğimizi görüyoruz. Gayretimizin, başarımızın, kaliteli yol yapımımızın Türkiye-Ukrayna ilişkilerine katkıda bulunduğuna inanıyorum. Yurt dışında kaliteli, ileriye yönelik çalışmalar yaparsanız, ülke bazında takdir görüp başarınızın devamını getirebilirsiniz. Dolayısıyla hem Ukrayna hükümeti hem de Ukrayna halkı bizi çok sevdi biz de onları. O nedenledir ki Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelensky’nin -bırakın Onur yapsın- açıklaması bizi fazlasıyla motive etmektedir.”

-Kaldı ki her başarılı iş bir sonrası için de sağlam bir referans anlamına geliyor. O nedenle yine Ukrayna’da ağır bir yükün altına daha girdiniz…

“Evet… Uzun yıllar oradayız 16 yılı aşkın zaman diliminde orada her geçen gün artan bir işlem hacmi yarattık.Ukrayna’nın Zaporojye şehrinde 2004 yılından buyana tamamlanamayan köprü inşaatının yapım ihalesini 487 milyon dolarlık teklifimizle aldık. Ukrayna’nın bugüne kadar yapılan en büyük ihalesi olan Dinyeper Köprü inşaatı 48 ayda tamamlanacak. Zaporojye köprüsü ve bağlantı yolları işine ay sonunda işe başlayacağız.Zelensky’nin sözlerinde yaptığımız güzel işlerinyansıması ve memnuniyet var. Orada çok güzel eserler kazandırdık. Halkı da çok mutlu. O nedenle bir iş olduğunda ‘Onur yapsın’ diyorlar. O nedenle Orduluların adını da duyurmak bizim için çok ayrı bir mutluluk tabi ki.”

-Avrupa dışında Afrika kıtasında da adınız sık sık duyuluyor. Çok küçük bir Afrika ülkesi olan ama az gelişmiş sanayisini zengin petrol kaynaklarınarağmen kullanamayan Ekvator Ginesi de bunlardan birisi. Bu ülkedeki beklentiniz nedir?

-“Ekvator Ginesi, kakao ihracatı ile Afrika'da kişi başına düşen en yüksek gayri safi milli hâsıla rakamlarına ulaşan, kişi başı düşen 15 bin dolarlık millî geliri ile kıtasının en iyi konuma erişen ülkesidir. Gine Körfezi açıklarında 1996 yılında petrol rezervlerinin keşfedilmesi ile ülkenin gelirlerine yeni bir kalem eklendi ve ülke kıtanın üçüncü büyük petrol üreticisi oldu. Burada devlet başkanı TeodoroObiangNguemaMbasogo ile yakın ilişkilerimiz oldu. 3 milyon nüfusa sahip bu ülkede sanayinin ve istihdamın gelişimine katkı sağlamak istiyoruz.”

-Bu arada Mbasogo’nun hediyesi olan heykeli odanızda görmekde keyif verici…

-“Evet… Bizim için de güzel bir jest oldu. Aslında kendince bir hikâyesi ve bir anlamı da var heykelin. Afrikalı dostlarımızın anlattıklarına göre…”

-Bu arada vergi rekortmenliğinizden de bahsetmeden geçmek olmaz bize göre. Biraz da bu konudaki düşüncelerinizi dinlemek isteriz.

-“Verginin toplumun tüm kesimlerine benimsetilmesi ve vergiyi gönüllü olarak ödeme alışkanlığının geliştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu aynı zamanda yurttaşlığın gereğidir. Bu anlamda Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı’nın, 2018 vergilendirme dönemine ilişkin yıllık gelir vergisi ve kurumlar vergisi beyannamelerinin değerlendirilmesi sonucunda Başkent genelinde en fazla vergi beyan eden ilk 100 mükellef listesinde üçüncü sırada yer almak elbette çok büyük Onur bizim için.

-Pek öne çıkmasını istemediğinizi bilmekle birlikte bizler sizi memleketiniz olan Ordu’ya ve yaşadığınız Ankara’ya yaptıklarınızla da anlatmak istiyoruz.

-Korona virüsten birebir etkilendiğini düşündüğümüz sağlık çalışanları için Ordu’daki meslektaşlarına iletilmek üzere 101 koli sağlık malzemesi tedarik ettik ve gönderdik. Ordu Üniversitesi kampüsündeki Düriye Çetinceviz Okul Öncesi Eğitim Merkezi ve Emin Çetinceviz Merkez Kütüphane Binası’nı anne ve babamızın hatırası olarak yaptık. Ankara Gölbaşı Engelli Çocuklar Merkezi, SERÇEV, LÖSEV ve Ankara Akyurt Vakfı Yaşam Evleri içinde bulunduğumuz sosyal sorumluluk projelerindendir.

-Son olarak küresel bir salgınla karşı karşıya olsak da kısa sürede normalleşeceğimize olan inancımız tam. O nedenle sizin ağzınızdan 2020 yılının kalanı için bir mesaj alarak sohbetimizi tamamlayalım isteriz.

“2020 yılı için daha dikkatli ve daha temkinli hareket ediyoruz. Son yaşananlara rağmen olumlu şeyler olacağına da inanıyorum. Her şeyde bir hayır vardır. Küllerimizden yeniden doğup geleceğe ışık tutabiliriz. Güzel günler için biraz da şansa ihtiyacımız var ve öyle olacağına inanıyorum.”

--------------

Çetin İşletmeleri adı ile 1981 yılında başlayan serüvende karayolu, havaalanı, baraj ve alt yapı sektörlerinde bugüne dek önemli projelere imza atmış olan Onur Taahhüt, Hırvatistan, Ukrayna, Tunus, Moldova, Suudi Arabistan, Umman, Ekvator Ginesi ve Türkmenistan’da önemli projeleri başarı ile tamamlamış olup halen bu ülkelerin bazılarında çalışmalarına tüm hızıyla devam etmektedir.

Çatısı altında Onur Taahhüt dışında turizmden havacılığa, madencilikten prefabrik yapıya toplam 7 ayrı sektörde faaliyet gösteren Onur Group yönetim kurulu başkanı Onur Çetinceviz’e konuk olduk. Doğduğu topraklardan çıkıp yıllar önce yönetim merkezini Ankara’ya taşıyan Onur ve İhsan Çetinceviz kardeşler, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky’nin “bırakın Türkler yapsın” diye referans göstereceği isimler olmakla birlikte vergi rekortmenlikleri, dünya müteahhitlik sıralamasında her geçen yıl daha yukarılara çıkması ve hayırseverlikleri ile Orduluların gönlünde ayrı bir yere sahiptir.

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar