28 buçuk milyon liralık 12 farklı proje

Trabzon'da iş insanlarıyla bir araya gelen Bakan Varank, Trabzon’un ve bölgenin kalkınmasına katkıda bulunacak 28 buçuk milyon liralık 12 farklı projeye imza atılacağını kaydetti.

info@karadenizekonomi.com / 17.02.2020

28 buçuk milyon liralık 12 farklı proje

Trabzon'da iş insanlarıyla bir araya gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Trabzon’un ve bölgenin kalkınmasına katkıda bulunacak 28 buçuk milyon liralık 12 farklı projeye imza atılacağını, Trabzon’un ilk kez geçen sene Cazibe Merkezleri Destekleme Programına dâhil edildiğini kaydetti. Toplamda 12 milyon liralık, 5 projenin bugün başlatılacağını anlatan Varank, bu kapsamda  yapılacak yatırımlara değindi.

‘’İLAFAR çekim merkezi haline gelecek’’

Karadeniz Teknik Üniversitesi İlaç ve Farma-sötik Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (İLAFAR) kapasitesinin daha da güçlendirileceğini söyleyen Varank, "Vereceğimiz destekle; ilaç sektöründe ihtiyaç duyulan analiz ve Ar-Ge çalışmaları hız kazanacak. Araştırma ve eğitim bazlı işbirlikleriyle İLAFAR bir çekim merkezi haline gelecek." dedi.

‘’5 milyon liraya yakın tasarruf’’

Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Kuyumculuk Tasarım Merkezi’nin kurulacağını belirten Bakan Varank,’’Bu merkezle; Trabzon'un benzersiz el sanatlarından hasır, telkâri ve kazaziyede doğal rekabet üstünlüğünü perçinleyecek bir adım atıldı. Kuyumculuk Tasarım Merkeziyle; tasarım ve kalıp döküm hizmetinin Trabzon’da yapılacak. Böylelikle 5 milyon liraya yakın bir tasarrufun sağlanacak ve bu tutar şehrin ekonomisinde kalacak.

‘’Enerji nakil hattı kurulacak’’

Arsin OSB’ye yeni bir enerji nakil hattı kurulacağını kaydeden Varank, "Böylelikle, Doğu Karadeniz sanayisinin can damarı olan bölgenin enerji problemini, önümüzdeki 20 yıl için çözmüş olacağız. Sanayiyi güçlendirip, ekolojik dengeyi koruyacak bir başka adımı da Beşikdüzü ve Şinik (Akçaabat) Organize Sanayi Bölgelerinde atacağız. Kuracağımız arıtma tesisleri sayesinde, firmalar verimli, katma değerli ve temiz üretimle ülke ekonomisine daha fazla katkı sunacak." dedi.

‘’Küçük sanayi siteleri şehir dışına taşınacak’’

Ortahisar Değirmendere’de dönüşümü gerçekleştirecek, bölgede bulunan küçük sanayi sitelerini şehir dışına taşıyacağını anlatan Varank, burada faaliyet gösteren üreticilerin yeni yerlerinde nefes alacağını, yer seçimi, mimari projelendirme, yönetim modeli ve finansal hesaplamaları da içeren fizibilite etüdünün tamamlanacağını bildirdi.

‘’16 milyon liralık 7 ayrı proje’’

Varank, Sosyal Geliştirmeyi Destekleme Programı kapsamında toplam 16 milyon liralık 7 ayrı projenin imzalanacağını belirterek, Trabzon’un yanında Ordu, Giresun, Rize, Gümüşhane ve Artvin’de özellikle kadınlar, gençler ve çocukların becerilerinin geliştirileceğini ifade etti.

‘’Sporcu yetiştirilecek’’

Trabzon’u sporcu performansını geliştirme ve yetenek keşfinde Türkiye’nin önde gelen merkezlerinden biri yapmak istediklerini söyleyen Varank, her alanda sporcu yetiştirilmesine katkı sağlayan ve bu sporcuları düzenli olarak izleyen ve değerlendiren bir yapının oluşturulacağını söyledi.

‘’Kadın kooperatifi kurulacak’’

Bakan Varank, Ordu ve Giresun’da kadın girişimciliğini teşvik edecek; eğitim, danışmanlık, finansman ve yönetişim desteklerinin verileceğini anlatarak, üreten kadın, güçlü kadın mottosuyla yola çıktıklarını, modern sektörlerde istihdamı artırmanın yanında; katma değerli yöresel ürünleri markalaştıran bir kadın kooperatifinin de kurulacağı bilgisini verdi.

‘’Kalifiye iş gücü yetiştirilecek’’

Rize’de mesleki eğitimin geliştirilmesine odaklandıklarını kaydeden Varank, "Organize Sanayi Bölgesi’nin içine kurulacak merkezle, kalifiye iş gücünü yetiştirmek istiyoruz. Bu merkez; gençlerin ve kadınların iş hayatına kazandırılmasına hizmet edecek, sanayi sektöründe istihdam sorununun giderilmesine katkı sunacak." dedi.

‘’Matematik odaklı projeler’’

Varank, Gümüşhane’nin gençlerini de unutmadıklarını belirterek, özgün bir proje olarak gençlerle buluşacak Gümüş Küp Park'ın, ildeki 20 bin öğrenciye kaliteli zaman geçirebilecekleri bir ortam sunacağını ifade etti. Artvin’de de matematik odaklı bir projenin hayata geçirileceğini anlatan Varank, Şavşat’a bilim kampının; 3 farklı ilçedeki 3 okula da matematik atölyelerinin kurulacağını dile getirdi.

‘’Of Teknoloji Fakültesi’’

Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Gümüşhane ve Artvin’de Teknoloji ve Yenilik Atölyeleri kurulacağını anlatan Varank, "6 ilimizdeki 16 atölyeyle, çocuklarımıza teori ve pratiği birleştirebilmelerine imkân sağlayacak mekânlar oluşturacağız. Bu projenin yürütücülüğünü Karadeniz Teknik Üniversitesi OF Teknoloji Fakültesi yapacak." diye konuştu.

‘’İmalat sanayi yüzde 19’a yükseldi’’

Sürdürülebilir Kalkınma Göstergelerinin 2018 verilerine değinen Varank, açıklanan verilerin, 2010-2018 yılları arasında kat edilen mesafeyi çok net bir şekilde gösterdiğini ifade etti. Göreli yoksulluk oranının yüzde 16,9’dan, yüzde 13.9’a inip, 3 puan azaldığını anlatan Varank, imalat sanayi katma değerinin milli gelirdeki payının, yüzde 15’ten yüzde 19’a yükseldiğini ifade etti.

‘’7 senede 2 buçuk milyar sabit yatırım’’

Varank, son 7 senede şehirde, 2 buçuk milyar liranın üzerinde sabit yatırımı teşvik ederek, yaklaşık 6 bin vatandaşa yeni iş kapısının açıldığını anlatarak, “Kalkınma Ajansımız Trabzon’da 234 projenin hayata geçmesini sağladı. Trabzon Yatırım Adası, Karadeniz’in inovasyon ve teknoloji üssü olacak. Altyapı hazırlıkları hala devam ediyor. Ajansımız bu projenin etüt çalışmaları, fizibilite, jeolojik raporların hazırlanması ve yönetici şirket kurulumu gibi farklı safhalarında tüm paydaşlarla birlikte özenle çalıştı." dedi.

ELAZIĞ VE MALATYA'YA MÜJDE

Trabzon’dan Elazığ ve Malatya’ya müjde veren Varank, "Deprem felaketinin hemen ardından, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla KOSGEB’in Acil Destek Kredisi Programını uygulamaya almıştık. Bu kapsamda; Elazığ ve Malatya’da depremden zarar gören KOBİ’lerimize 100 bin liraya kadar faizsiz ve 1 yıl geri ödemesiz kredi vermeye başladık. Şimdi buna ek olarak; bölge ekonomisinde durgunluğun önüne geçmek ve üretimde sürekliliği sağlamak için yeni bir adım daha atıyoruz. İmalat sanayinde faaliyet gösteren işletmeler, depremden fizikî olarak zarar görmese de, KOSGEB’in İmalat Sanayi İşletme Kredisi Faiz Desteği Programından faydalanabilecekler." diye konuştu.

Varank, konuşmasını şöyle sürdürdü: "50 ve altı çalışanı olan işletmeler, 100 bin liraya kadar kullanacakları kredide, 50’den fazla istihdamı olan işletmeler 150 bin liraya kadar kullanacakları kredide, aynı şartlarda, yani faizsiz ve 1 yıl geri ödemesiz, KOSGEB’in faiz desteği programından yararlanacak.

İMZALAR ATILDI

Bakan Varank'ın refakatinde, Cazibe Merkezleri Destekleme Programı (CMDP) ile Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında gerçekleştirilen imza törenlerine, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Artvin Valisi Yılmaz Doruk, Trabzon Milletvekili Bahar Ayvazoğlu, İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Suat Hacısalihoğlu, TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, KOSGEB Başkanı Cevahir Uzkurt, Arsin Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Çelebi, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü Süleyman Baykal, Karadeniz Teknik Üniversitesi Of Teknoloji Fakültesi Dekanı İrfan Acar ile DOKA Genel Sekreteri Onur Adıyaman da katıldı.

İmzalanan anlaşmalar: İlaç Endüstrisi Hedefli Çekim Merkezi, Trabzon Kuyumculuk Tasarım Merkezi, Arsin OSB Elektrik Altyapısının Güçlendirilmesi, Şinik OSB İçme Suyu Arıtma, Biyolojik Atık Arıtma Tesisi ve Su Terfi Hattı, Beşikdüzü OSB İçme Suyu Arıtma ve Biyolojik Atık Arıtma Tesisi, Trabzon’da Küçük Sanayi Sitelerinin Dönüşümü Projesi, Sporda Performans, Ölçüm ve Yetenek Merkezi, Mesleki Eğitim Projesi, Çalışan Ordu’nun Üreten Kadınları, Yaşayan Matematik, Artvin’e Sayısal Bakış, Gümüş Küp Park, Üreten Kadın, Güçlü Kadın Projesi, TEYAP.

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar