​Reel sektörün 10 talebi var

Reel sektör ve finans sektörünün diyalog güçlendirme toplantısında iş dünyası temsilcileri ve yatırımcılar bankacılık sektöründen öncelikli beklentilerini dile getirdi. Zirveye katılanlar her iki sektörün de güçlü olmasıyla sorunların aşılacağı görüşünde

info@karadenizekonomi.com / 12.11.2018

​Reel sektörün 10 talebi var

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) koordinasyonunda İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve İzmir Ticaret Borsası iş birliğinde önceki gün Swiss Otel Büyük Efes'te düzenlenen "TOBB ve TBB Reel Sektör ve Finans Sektörü Diyalog Güçlendirme Toplantısı"nda iş dünyasının bankacılık sektöründen öncelikli beklentileri dile getirildi. Zirveye reel sektör ve finans sektörünün üst düzey temsilcilerinin yanı sıra iş dünyasından yaklaşık 400 kişi katıldı.

Daha iyi olacak

Reel ve bankacılık sektörlerinin temsilcileri bir araya gelerek istişarede bulunduğu zirvede konuşma yapan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, her iki sektörün de güçlü olması gerektiğine işaret ederek, "Bu iki sektör birbirine bağlıdır. Biri zayıfladığında diğeri de zayıflar, birisi güçlendiğinde diğeri de güçlenir" dedi. Hisarcıklıoğlu sektörün sorunlarını hükümete ileteceğini belirtti. TBB Başkanı Hüseyin Aydın da toplantının çok yararlı sonuçları olacağını söyledi.

Sektörün talepleri şunlar:

Edinilen bilgiye göre zirveye katılan şirket sahibi işadamları karşılaştıkları sorunları bankaların üst düzey yetkililerine şöyle aktardı:

Bankaların kredi faiz oranlarının yüksek olması işverenleri zor durumda bırakıyor.

10 yıl önce örneğin karşılıksız çekle kara listeye alınan işletme sahibi 10 yıl sonra da kredi çekerken bankalarla sorun yaşıyor. Bu sıkıntımız çözülmeli.

Pos cihazlarının komisyon ücretleri yüksek... Bu durum işletme sahiplerinin kazançlarını olumsuz etkiliyor. Firma ilave ücret koyarak müşteriye daha yüksek fiyatla satış yaptığı için satışları da düşüyor.

Banka müdürleri ve yöneticilerinin sahaya inerek işletmeleri ziyaret etmeleri çok yararlı olur. Kredi talep eden firma genelleme yapılmadan kendi özellikleriyle değerlendirmeye alınmalı.

İşletme sahipleri kredi çekerken banka yetkilileri 'sistem izin vermiyor" şeklinde cevap verebiliyor. Firma sahibinin mağduriyet yaşamaması için prosedürlerin azaltılması ve kredilerin daha kolay dağıtılması sağlanmalı.

İşletme sahipleri çok pahalı makinalara, kazanlara büyük yatırım yapıyor. Bu makinalarla birlikte firmaların "marka"larının da teminat mektubu kapsamına alınmasını talep ediyoruz.

Özellikle ekonominin lokomotifi konumundaki inşaat sektörüne ayrıcalık tanınmalı, sıkıntılar el ele verilerek çözülmeli. HABER MERKEZİ

Konkordato sürecinde daha farklı bir düzenleme de düşünülmeli. İşyeri için konkordato isteyen firma sahibinin 1,5 milyonluk arabaya binmesi de değerlendirmeye alınmalı.

EFT/Havale yapılırken 250 bin liralık limitin artırılması yerinde olacaktır.

ETİKETLER; Banka kriz faiz
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar