Bahçelerde Verimliliğin Artması Gereklidir

İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Haydar Gören; "2023 hedefine ulaşmanın tek yolu bahçelerde verimliliğin artmasından geçecektir."

info@karadenizekonomi.com / 31.07.2014

Bahçelerde    Verimliliğin    Artması    Gereklidir

-Fındık da verim ve kaliteyi arttırma projelerine destek..

-İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Haydar Gören; "2023 hedefine ulaşmanın tek yolu bahçelerde verimliliğin artmasından geçecektir."

- Fındık Tanıtım Grubu da, Türkiye Fındık Yetiştiriciliği Eğitim Projesi'ni uygulayacak.

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) koordinatörlüğünde sektörle ilgili tüm kesimlerin katkı ve destekleriyle geçen yıl hayata geçirilen "Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi"nin benzeri uygulamalar sektörde faaliyet gösteren kuruluşlar ile yerli ve yabancı firmalar tarafından da yapılıyor.

Karadeniz ile İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri'nin oluşturduğu Fındık Tanıtım Gurubu tarafından da yakında, "Türkiye Fındık Yetiştiriciliği Projesi"nin uygulanacağı bildirildi.

İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB) Başkanı Ali Haydar Gören, ülke olarak sadece fındıkta değil tüm tarım ürünlerinde köklü reformlara gidilmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Fındıkta 2023 için koyduğumuz 350-400 bin tonluk iç fındık ihracatı hedefine ulaşmanın tek yolu bahçelerde verimliliğin artmasından geçmektedir. Verim ve kalitenin artması demek üreticimizin daha fazla kazanması demektir. Bilinmelidir ki, fındıktan para kazanmak sadece fiyatla olmaz. Üretmek herbakımdan kazandırır. Hem piyasada hakimiyeti sağlar, hem de üreticinin kazanmasını" dedi.

Bu nedenle yaşlı bahçelerin yenilenmesi ve gençleştirilmesini çok önemsediklerini vurgulayan Ali Haydar Gören, Fındık Tanıtım Grubu'nun önümüzdeki dönemde fındıkta verim ve kalitenin arttırılması yönündeki çalışmalara ağırlık vereceğini belirterek şunları söyledi:

"Birim alandan daha fazla ve kaliteli ürün elde etmeyi hedeflediğimiz proje ile ilgili çalışmaları önümüzdeki günlerde kamuoyuna deklere edeceğiz. Geçmişte 500 bin ton kabuklu fındığın arz fazlası yarattığı Türkiye'de, artık 600-700 bin ton fındık ihtiyacını karşılamamaktadır. Çünkü, Türk sanayici ve ihracatçısı fındığımızı daha fazla kitlelere yedirmek için dur durak bilmeden dünyanın dört bir yanını dolaşmaktadır. Bugün gelinen nokta bu çalışmanın eseridir. Bunun etkisiyle giderek güçlenen bir sektör haline geliyoruz. Ancak, bunun istikrarlı bir şekilde devamı için verimliliği arttırmaktan başka çare yok. Bunun tek yolu da, bu konudaki çalışmaları tüm alanlara yaymak ve devletin de içinde olacağı verimlilik politikaları uygulamaktır. "

29-30 Mart tarihlerinde meydana gelen don olayının fındıkta olumsuz bir tablo yarattığını, ancak bunun çok abartılmaması gerektiğini de vurgulayan Ali Haydar Gören şöyle devam etti:

"Sektör bu yıl önemli bir sınav verecektir. İnanıyorum ki Türk fındık ihracatçısı tecrübesiyle, çıkabilecek tüm zorlukların üstesinden gelecektir. 2014 fındık sezonu öncesi hem sanayicinin, hem de üreticimizin mağduriyetini gidermek açısından alınması gereken tedbirler vardır. Bunlardan önceliğimiz üreticilere 2015 yılı alan bazlı destekleme priminin 2014 yılı içerisinde ödenmesidir. Bunun altını tekrar çiziyor ve yetkililere bunun icraata geçirilmesi için gerekeni yapmalarını hatırlatıyorum."

Ali Haydar Gören, AB Ortak Tarım Politikaları çerçevesinde yapılan çalışmaların da Türk tarımı için de milat olabileceğini belirterek, bu konuda da uyumlu ortak çalışmalar yapacaklarını da sözlerine ekledi.

ETİKETLER;
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar