ÇAYKUR TBMM gündeminde

Dönemin ÇAYKUR Genel Müdürü Sütlüoğlu’nun  “Tirebolu’da 500 tonluk fabrika planlıyoruz. Gerçekten kaliteli ve güzel çayın üretildiği bölgede talepleri karşılayamadığımız çok önemli bir markamız da var” sözlerinin üzerinden neredeyse iki yıl geçmesine rağmen somut adımlar atılmaması TBMM gündemine taşındı.

info@karadenizekonomi.com / 29.02.2020

ÇAYKUR TBMM gündeminde

Tirebolu’da yetişen çayın değerlendirilmesi noktasında yaşanan sıkıntıları ve daha önce sözü verilen çay fabrikasının neden bir türlü açılmadığını soran CHP Giresun milletvekili Necati Tığlı, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle iki ayrı soru önergesi verdi. Tığlı, özellikle Tirebolu’da yetişen kaliteli çayın gerçek değerini bulması adına önemli olan ve 2018 yılında dönemin Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu tarafından sözü verilen 500 tonluk fabrikayı hatırlatarak, şu soruları sordu;

 

1. ÇAYKUR Genel Müdürü tarafından 2018 yılında yapılan açıklama doğrultusunda, Giresun’da yeni bir çay fabrikası kurulması planlanmakta mıdır?

 

2. Milli Emlak’tan alınarak belediye tarafından imar planı değişikliği yapılan Tirebolu İlçesi Torul yolu üzerinde 47 dönüm arazinin tapusunun ÇAYKUR’a tahsis edildiği doğru mudur?

 

3. 500 ton kapasiteli olacağı ifade edilen çay fabrikasının yapımı için şu ana kadar arazi tahsisi ve imar değişikliği dışında hangi çalışmalar yapılmıştır? Fabrika için yer tahsisi yapılan bölgede bahsi geçen kompleksin inşaatına ne zaman başlanacaktır?

 

4. Yoksa ÇAYKUR’un kamuoyunda tartışmalı, soru işaretleri barındıran zarar tartışmaları ardından bu yatırımdan vaz mı geçilmiştir?

 

Bakan Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle bu soruları yönelten Tığlı soru önergesinde ayrıca Eynesil, Görele, Tirebolu, Espiye, Güce, Çanakçı ilçelerinde yetiştirilen ve ÇAYKUR tarafından alınan yaş çayın, Tirebolu Çay Fabrikası’nda kurutularak işlendikten sonra paketlenmek üzere Rize’ye gönderildiğini belirterek, “Tirebolu 42 adıyla tescilli ambalaja sahip çayın Tirebolu dışına çıktığında diğer çaylarla karıştırılarak paketlenmesi ve başka sebeplerden ötürü Tirebolu ilçemizde üretilip satılan orijinal haliyle aynı kalite, lezzet ve aromaya sahip olmadığı görülmektedir.” dedi.

 

 

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar