Satış TBMM Gündeminde

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Meclis Başkanlığına Oltan Fındığın Ferrero Firmasına satışı ile ilgili bir önerge verdi.

info@karadenizekonomi.com / 10.07.2014

Satış TBMM Gündeminde

Türkiye’nin fındık ihracat Şampiyo’nun Ferreroya satışı Siyasetinde gündeminde CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran ,Meclis Başkanlığına Bir Soru Önergesi Verdi.

Buna göre Türkiye’nin fındık devi olan Oltan Gıda, Nutella ve Kinder’in de üreticisi İtalyan çikolata devi Ferrero Grubu’na satıldı. 2002 yılından bu yana fındıkta ihracat şampiyonu olan ve 500 büyük sanayi kuruluşu araştırmasında 55'inci sırada yer alan Oltan Gıda’nın satılmasının dünya fındık piyasasını ve çikolata sektörünü doğrudan etkilemesi bekleniyor.

RESMİ AÇIKLAMA YOK

Trabzon merkezli Oltan Gıda’nın 5 fındık kırma fabrikası, 2 iç fındık seçme tesisi ve Trabzon’da fındık entegre tesisi bulunuyor. Şirket, fındık satışının yüzde 70’ini Ferrero’ya yapıyor. Oltan Gıda’yı satın alan Ferrero ise dünyanın çikolata devi olarak biliniyor. Ferrero geçen yıl dünya çapındaki 19. fabrikasını 300 milyon liralık yatırımla Manisa’da açmıştı.

Oltan Gıda 2012 -2013 sezonunda yaklaşık 68 bin ton iç fındık ihracatı karşılığında yaklaşık 500 milyon dolar gelir sağladı.

Türkiye fındık ihracatının üçte birini tek başına gerçekleştiren Oltan Gıda, bir ay önce en fazla fındık ihraç eden firma ödülünü Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın elinden almıştı.

Türkiye’den en fazla fındık alan Ferrero’nun Manisa’da kurduğu fabrikadan sonra Türkiye’de piyasada doğrudan yer alması bekleniyordu. Ferrero gibi daha birçok yabancı firmanın fındığa yatırım yapması bekleniyor. Böylece fındık ihracatında piyasa yabancı sermayenin eline geçmiş olacak. Ferrero’nun Oltan Gıda’yı alması ile zaten fındık ihracatının üçte birini tek başına kontrolüne alıyor.

Ferrero tüm fabrikalarında kullandığı fındığın yüzde 80’nini Türkiye’den alıyor. Ferrero’nun yıllık cirosu ise yaklaşık 10 milyar Euro.

İŞE BAK! FINDIK İTHALATI GÜNDEMDE

AKP Hükümeti’nin, fındık üreticilerinin kooperatifi olan Fiskobirlik’e ağır darbe indirmesinin ardından sektörü yabancıların hakimiyetine terk etmesi üzerine harekete geçen CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Meclis Başkanlığına bir önerge verdi.

“Bu yıl çok yüksek bir fındık rekoltesi olacağı beklentisi ile birçok ihracatçı kilosu 5 liradan alivre satış yaptığı ancak Nisan ayında yaşanan don felaketi ile üretimin büyük oranda düşeceği tahmin edilince yaşanan panikle fındık maliyet fiyatının 5 liradan 11 liraya kadar yükselmesi ile birçok ihracatçının taahhütlerini yerine getirmekte zorlandığı ve bu nedenle ilk kez fındık ithalatının bile gündeme geldiği bilinmektedir” diyen Oran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’den şu sorulara yanıt vermesini istedi:

1- Kurulduğu 1984 yılından beri zarar etmeyen, İtalya, İngiltere, Fransa, Almanya başta olmak üzere tüm Avrupa ülkeleri ile Amerika, Japonya, Çin, Avustralya, Güney Afrika, Mısır gibi deniz aşırı ülkelere fındık ihraç eden Oltan Gıda’nın söz konusu satış iddiasında fiyat istikrarını belirlemesi gereken Kamu Regülasyon (düzenleme) Kurumu’nun olmamasının bir etkisi var mıdır?

2- Ferrero, Oltan Gıda’yı satın alması durumunda Türkiye’nin fındık ihracatının 1/3’ünü tek başına kontrol altına almış olmayacak mı? Bu durumda yerli üreticinin rekabet şartlarını koruyabilmesi için ne gibi önlemler alacaksınız?

3- Fındık fiyatlarında yaşanması beklenen istikrarsızlığın önüne geçmek ve üreticiyi korumak için ne gibi önlemler aldınız?

4- Kamu Regülasyon Kurumu’nu ne zaman kuracaksınız, bu konuda hiçbir adım atmamanızın gerekçesi nedir?

5- Kamu Regülasyon Kurumu’nun yokluğunu geçmişte icra ettikleri görevlerle hissettirmeyen, fiyat istikrarı alanındaki boşluğu doğal olarak dolduran Fiskobirlik ve Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) neden son 11 yıldır zayıflatıp, çalışamaz hale getirdiniz? Fisko Birlik ve TMO’yu eski güçlü yapısına ne zaman kavuşturacaksınız? 

ETİKETLER;
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar