Fındık Çok Büyük Döviz Girdisi Sağlıyor

Şu anda Temmuz ayı itibariyle yaklaşık 240 bin ton fındık ihracatı yapılmış durumda. Karşılığında ise 1 milyar 690 milyon dolar gelir elde edildi

info@karadenizekonomi.com / 4.08.2014

Fındık Çok Büyük Döviz Girdisi Sağlıyor

KFMİB Yönetim kurulu başkan vekili Dursun Oğuz Gürsoy Fındık ürünün ülkemize çok ciddi bir döviz girdisi sağlıyor.KFMİB rekolte açıklamaları hep bilimsel ve gerçekleşen rekolteler olmuştur diyerek şu açıklamaları yaptı:

KFMİB olarak sezon başında Türkiye genelinde 650 bin ton civarında rekoltenin olacağını söylerken bazı kesimler bu rakamın 540 bin ton seviyelerinde kalacağını söylemişti ancak bugün gelinen süreçte tahmin ettiğimiz rakamları özellikle borsa kayıtlarında görmek mümkün. Biz ihracatçılar olarak sezon başı ihracat rakamlarını 250 ile 260 bin ton arasında tahmin etmiştik. Çünkü bir önceki yıla göre fındık fiyatlarını karşılaştırdığımızda ihracatın da bir nevi düşeceğini tahmin ediyorduk. Şu anda Temmuz ayı itibariyle yaklaşık 240 bin ton fındık ihracatı yapılmış durumda. Karşılığında ise 1 milyar 690 milyon dolar gelir elde edildi."

Sezonun kapanmasına daha bir ayın bulunduğuna dikkati çeken Gürsoy, "Bu sezon fiilen 250 ile 260 bin ton arasında fındık ihracatının gerçekleşmesini bekliyoruz. Bu da 450 bin ton kabuklu fındığa tekabül eder. İç tüketimde de tahminiz tutmuş durumda. İç tüketimin de 110 bin ton civarında gerçekleşeceğini tahmin etmiştik. Bu rakamında tuttuğunu rahatlıkla söyleyebiliriz."

Gürsoy, geçen sezon 1 Eylül

2012'de başlayan fındık ihracatının, 31 Ağustos 2013 itibariyle tamamlandığını, geride kalan sezonda 301 bin 193 ton fındık ihraç ederek Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdıklarını belirterek ülkemizde iyi tarım uygulamalarının hız kazanarak ülkemiz fındık dikim sahalarında verimliliği ve kaliteyi artırmalıyız.2023 ihracat hedefimiz için verimliliği artırmamız çok büyük önem arz ediyor.

ETİKETLER; Dursun Oğuz Gürsoy
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar