Fındık Sektörü 2023 İhracat Hedefine İyi Tarım Uygulamalarıyla Ulaşacaktır

Önümüzde ki Aylarda İhracat 90 Bin Ton İç Fındığı Bulacaktır

info@karadenizekonomi.com / 5.11.2014

Fındık Sektörü 2023 İhracat Hedefine İyi Tarım Uygulamalarıyla Ulaşacaktır

Progıda Olam Türkiye Temsilcisi Ufuk Özongun Fındık ihracat rakamlarına baktığımız zaman geçen yıla göre ihracatta düşüş var.Döviz tarafında yüksek fiyatlardan dolayı yükseliş olmaktadır.Fiyatların çok yüksek olmasının Avrupada’ki etkileri miktar bazında ihracatımıza yansımaktadır.Önümüzde ki aylarda ihracatın yılbaşına kadar artacağını düşünmekteyiz. İhracatımız 90 bin ton iç fındığı bulabilir. Fındık sektöründe Fiyatı serbest piyasa ekonomisinde arz ve talebin sonucuna göre oluşmaktadır.Bu nedenle yükselen Fındık Fiyatları da ,düşen Fındık Fiyatlarıda serbest piyasa ekonomisinin sonucu olarak arz ve talebe göre oluşan piyasa sonucudur.

Fındık Sektörü 2023 İhracat Hedefine İyi Tarım Uygulamalarıyla Ulaşacaktır

Yüksek Fındık fiyatlarında Doğu Karadeniz bölgesinde orta halli üretici faydalanamamıştır. Fındık sektörü için zor bir yıl olmaktadır. Fındık’da 1993-204 ve 2014 yılları özel yıllardır.Önümüzde ki yıllar çok farklı olacaktır.Fındık üreticimizin güçlü olmasını ihracatcılar olarak önemsiyoruz.2015 fındık destekleme ödemeleri üreticimize yapılması üreticinin mağduriyetini giderecektir.Bu ödemelerin yapılması ve devamında üretici’nin bahçesine bakması,imar yapması çok önemlidir.

Verimin düşük olması maliyeti yükseltmekte bu durum pazar da dezavantaj olarak karşımıza çıkmakta ve sürdürülebilir fındık tarımını olumsuz yönde etkilemektedir.

Tüm kesimlerin 2009 yılından bugüne Ülkemiz de başarıyla uygulanan serbest piyasa ekonomisine saygı duyması gerekir, asıl tehlike üretimde yaşanmaktadır diyerek sözlerine şöyle devam etti;

‘’Pro Gıda Olam olarak ülkemiz de iyi tarım uygulamalarına firma olarak büyük önem vermekteyiz.Başarılı bir şekilde iyi tarım uygulamaları projelerini uygulamaktayız.Ülkemiz’de Türk Fındık İhracatcısı dünyanın 120 ülkesine Fındık ihracatı yapıyor.50 bin aileye iş,aş,istihdam sağlıyor.Ülkemiz de yatırım yapmış Fındık sanayinin desteklenmesi ve korunması önemlidir.Dünya genelinde üretimde lider olduğumuz Fındık’da dikim sahalarında verimliliği artırmamız çok önemlidir.

Türk Fındığının Üretimini Artıramazsak Rekabet Gücüne Zarar Verebilir

Dünya genelinde Fındık dikimleri devam ediyor.Özellikle Gürcistan bu konuda çok istekli, son yıllarda yaşanan düşük rekolteden dolayı ülkemiz de oluşan yüksek fiyatlar başta Gürcistan,Azerbeycan gibi ülkelerde fındık dikim sahalarını artırma çalışmalarını hızlandırdı.Diğer tarafda dünya genelinde dünyanın en büyük çikolata firmalarında biri olan ve ürünlerinde %70 fındık kullanan Türkiyede yatırımlarını artıran firmanın da dünya genelinde fındık dikim sahalarını artırma çalışmaları devam ediyor.Bu çalışmalar bugün için değil ancak bir 5-10 yıl sonra Türk Fındığının üretimini artırmazsak rekabetine zarar verebilir.Bunun için mutlaka ülkemiz fındık dikim sahalarında verimliliği artırmak ve 1 milyon ton kabuklu fındık üreten bir ülke olmalıyız.2023 hedefinin tutması ülkemiz fındık dikim sahalarında verimliliğin artmasına bağlıdır.

Fındıkta Yaşanan Sorunlar

Ülkemiz de uygulanmaya başlanılan iyi tarım uygulamalarının başarıya ulaşmasını sağlamalıyız. Dünya fındık üretimi açısından dikim alanı üretim miktarı ve ihracatı bakımından ilk sırada yer almaktadır.Ancak diğer fındık üreten ülkelerle mukayese edildiğin de birim alandan daha az üretim elde edilmektedir.Bunun nedenle Bahçelerin pek çoğunun yaşlı ve verimden düşmesi,Miras hukukundan dolayı arazi büyüklüklerinin hergeçen gün küçülmesi,genç nüfusun köylerden şehre göçmesi ve geriye kalan yaşlı nüfusun iş gücünü karşılama noktasında yetersiz kalması önem arz eden durumlardandır. Fındık bahçelerinin büyük bir kısmının eğimli araziler de kurulması,teraslama ile ilgili çalışmaların yapılamaması,makineli tarım uygulanmadığı için birim maliyetlerin yüksek olması,fındık ocakların da ki dal sayısının olması gerekenin çok üzerin de olması ,ocaklarda ki dalların sıklık nedeniyle ışıklanmadan ve besin maddelerinden yeterli derece de faydalanamaması,dikim aralıklarının standart ölçülerin dışında olması,bakım ve gübreleme işlemlerinin tekniğine uygun yapılamadığından yaşlanmanın hızlanmış olması ,aşırı sıklık ve gölgeleme nedeniyle ana dallar üzerin de meyve dalı oluşumunun yetersizliği,sıklık nedeniyle ara tarım imkanının olmaması üretimi etkileyen en önemli nedenler arasında yer almaktadır.Tüm bu olumsuzluklar rekabet gücümüzü hergeçen gün azaltıyor.

Tüm bunları olumlu anlamda hayata geçirebilirsek proje ile modern bahçeler oluşturularak birim alandan yüksek verim elde edebilir,aile ve ülke ekonomisine katkı sağlayabilir,dış piyasayla rekabet etme gücümüzü artırabiliriz.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar