İhracatta 2014 Artışı Yüzde 4.0 Düzeyinde Kaldı

'' Yıllık ihracatta hedefler tutturulamadı''

info@karadenizekonomi.com / 1.01.2015

   İhracatta 2014 Artışı Yüzde 4.0 Düzeyinde Kaldı

Jeopolotik riskler ve döviz kurlarındaki gelişmelerin yanında, en büyük pazar olan Avrupa ekonomisindeki yavaş toparlanmanın etkisiyle, yıllık ihracatta hedefler tutturulamadı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Aralık ayında Türkiye'nin ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1.1 artışla 13 milyar 137 milyon dolar oldu.Böylece, 2014 yılında ihracat yüzde 4.0 artışla 157.6 milyar dolara çıktı ve Orta Vadeli Program'da 166.5 milyar dolar olan hedefin 8.9 milyar dolar gerisinde kaldı.

Türkiye'nin 2014 yılında ihracat şampiyonu 22 milyar 270 milyon dolarla otomotiv sektörü oldu. Bu sektörü 18.7 milyar dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon ile 17.8 milyar dolarla kimyevi maddeler sektörleri izledi.

2014 yılında en fazla ihracat artışını yüzde 38.0 ile mücevher, yüzde 31.2 ile fındık ve mamülleri ve yüzde 18.7 ile tütün ve mamülleri sektörleri ile aynı oranda artış yakalayan savunma ve havacılık sektörleri yakaladı. 2014 yılında en fazla ihracat yapılan 5 ülke sırasıyla Almanya, Irak, İngiltere, İtalya ve İran oldu.

2014 yılında en fazla ihracat yapılan 30 ülke arasında, en yüksek ihracat artışı yüzde 60.8 ile Suriye'ye oldu. Suriye'yi, yüzde 57.4 ile İran ve yüzde 17.9 ile Türkmenistan izledi. Irak'a ihracat ise yüzde 10.1 geriledi.

"2015 YILINA YENİ UMUTLARLA GİRDİK"

2015 yılına yeni umutlarla girdiklerini belirten TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Tüm bölgesel ve jeopolitik gerginlikler dikkate alındığında bu değişimlerin ihracatımıza yaklaşık 4 puan negatif katkı yaptığını görebiliyoruz. Bunlar yaşanmasaydı bugün, yüzde 8-9 bandında genel bir ihracat artışını ve GSMH büyümesine 1 puan ek katkıyı konuşuyor olacaktık" dedi.

Dünya ekonomisinde yaşanan gelişmeleri ve 2015 öngörülerini paylaşan TİM Başkanı Büyükekşi, "zorluklarla geçen, hareketli bir yılın ardından" 2015 yılı için Dünya Bankası'nın yüzde 3.5 ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) 3.8 küresel büyüme öngördüğünü" belirtti ve ekledi:

"YENİ FIRSATLAR YARATMAMIZ GEREKİYOR"

"2015 yılında ABD ekonomisinin yüzde 3.1, Euro Bölgesi'nin ise yüzde 1.0 büyümesi bekliyoruz. Gelişen ülkeler tarafında ise Orta ve Doğu Avrupa'nın büyüme beklentisi yüzde 3.8, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'nın ise yüzde 3.5. Dolayısıyla 2015 yılında 2014 yılına göre daha iyi bir büyüme rakamı yakalanacak. Buna rağmen dünya ticaretinde sınırlı bir artış öngörüyoruz. Dünya ticaretinde miktar bazında yüzde 3.0, değer bazında yüzde 1.5-2'lik bir büyüme tahmin ediyoruz. Şartlar en az 2014 yılı kadar zorlu olabilir, temkinli ancak iyimser olarak ihracatta karşımıza çıkacak fırsatları değerlendirmemiz ve yeni fırsatlar yaratmamız gerekiyor."

"2015 İHRACAT HEDEFLERİ İDDİALI"

Orta Vadeli Programa göre, 2015 yılı ihracat hedefinin 173 milyar dolar olarak belirlendiğini söyleyen Büyükekşi, "Biz bu hedefin Türkiye'nin sürdürülebilir büyümesi için çok önemli olduğuna inanıyoruz" dedi ve şöyle açıkladı:

"Çünkü bizim yıllık ihracat artış tempomuzu bir an önce yüzde 10'nun üzerine çıkarmamız gerekiyor, önümüzdeki yıl OVP hedefine ulaşmak için de yüzde 9.7'lik bir artış gerçekleştirmemiz gerekiyor. Ancak bu şekilde Türkiye'nin büyüme trendini yüzde 5'in üzerine çıkarabiliriz. Petrol fiyatlarındaki gerileme bizim için önemli bir fırsat. Bu sayede 2015 yılında Türkiye'nin enflasyon ve cari açık rakamlarında önemli bir iyileşme yaşanacak. Cari açıkta 2015 yılında en az 15-20 milyar dolarlık bir avantaj sağlayabiliriz."

"FED'İN FAİZ ARTIŞINA GİTMESİ BEKLENİYOR"

ABD ekonomisinde tempolu büyümenin sürdüğüne de işaret eden Büyükekşi, "Bu büyüme temposunun devamı ile birlikte FED'in yılın ortalarında faiz artışına gitmesi ve piyasalardaki bol likidite döneminin sona ererek tersine bir trendin başlaması bekleniyor" dedi ve ekledi:

"Yıl sonuna kadar faizlerin yüzde 1.0 ila 1.25 seviyesine kadar çıkması olasılık dahilinde. Faiz artışları küresel finansal piyasalarda genel faiz seviyesinde, yani borçlanma maliyetinde yukarı yönlü baskı yaratabilir. Ancak gelişmiş ülke merkez bankalarını toplam bilanço büyüklüğü artmaya devam edecek. Dolayısıyla küresel likidite 2015 yılında da yüksek olacak."

"AB'DE TOPARLANMA ÖNÜMÜZDEKİ YIL HIZLANABİLİR"

"Avrupa Merkez Bankası'nın parasal genişlemeyi artırması ile Euro Bölgesi'nde ve Avrupa Birliği'ndeki (AB) toparlanma önümüzdeki yıl hızlanabilir" diyen Büyükekşi, parite açısından da 2015 yılının oldukça dalgalı bir yıl olmasını beklediklerinin altını çizdi.

Büyükekşi, "2013 ve 2014 yıllarında ortalama 1.32 seviyelerinde gerçekleşen euro/dolar paritesinin 2015'te 1.22 seviyelerinde olmasını bekliyoruz. 2015'te dolarda ortalama kur beklentimiz 2.35 lira, euroda ise yıl içinde 2.90 lira olarak şekillendi" dedi.

"KUR LOKMASI ZEHİRLİ LOKMA"

Önümüzdeki dönemde döviz kurlarındaki oynaklığın da sürebiliceğini vurgulayan Büyükekşi, "Dolayısıyla AB'ye ihracatta fiyat tutturmak daha da zorlaşacak. O yüzden şu gerçeğinde altını çiziyoruz" dedi ve şu konuların altını çizdi:

"Kurla oynayanın eli yanar... Kur lokması zehirli lokma. İhracatçılarımız pariteyle oynamasın. İhracatçılara mesajımız şu: 'Riskini hedge et. Kendini hiç etme'. Ayrıca ihracatçılarımız ihracat sigortası imkanlarından sonuna kadar faydalansınlar. Bu zorlu geçen senede, zaten sınırda olan karlarını kur hareketlerine feda etmesinler."

"TÜRKİYE 2014'TE NET İHRACATIN KATKISIYLA BÜYÜDÜ"

Türkiye ekonomisi ve ihracatı ile ilgili gelişmeleri de değerlendiren Büyükekşi, "Yılın ilk 9 ayında net ihracatın büyümeye katkısı 2.7 puan oldu" dedi ve ekledi:

"Bu büyümenin neredeyse tamamının net ihracattan gelmesi bizleri son derece mutlu etti. 2014'ün tamamında ise büyümenin yüzde 3 civarında gerçekleşmesini muhtemel görüyoruz. Bu büyümede aslan payı ihracatçılarımıza ait, ne mutlu ki ihracatçılarımız zorlu bir seneden daha alınlarının akıyla çıktılar. 2014 yılında tüm ihracatımız yüzde 4 artış gösterdi. Tam 157,6 milyar dolara yükseldi." - İstanbul

ETİKETLER; ihracat Hedef 2014
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar