Mali müşavirler de arabulmak istiyor

Ordu SMMM Odası Onursal Başkanı Yüksel, mali konularda ve işçi işveren uyuşmazlıkları konularında arabuluculuğu mali müşavirlerin yapması gerektiğini bu yetkinin sadece hukukçulara verilmesinin haksızlık olduğunu söyledi.

info@karadenizekonomi.com / 5.11.2019

Mali müşavirler de arabulmak istiyor

Günümüzde teknoloji ile birlikte birçok meslekte olduğu gibi muhasebecilik mesleği de şekil değiştirdi.  İş dünyasının beklentileri değiştikçe muhasebe de değişiyor diyen Ordu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMM)Onursal Başkanı Ertuğrul Yüksel  mali müşavirlerin çağa ayak uydurmak zorunda olduğunu belirterek şu açıklamayı yaptı; “Ülkemiz endüstri 4.0’ı konuşuyor. Artık daha az emekle daha çok iş yapacağız. Dolayısıyla tüm muhasebeciler ve mali müşavirler değişim içinde olmak zorunda. Muhasebede artık e-defter, e-fatura dönemi başladı. Sadece muhasebeyi bilmek yetmiyor, teknolojiyi de bilmek gerekiyor. Eğer zamana ayak uydurulmazsa teknoloji seni bir kenarda bırakıyor.”

Perakende yasası 2005 yılından beri mecliste bekliyor

Olmazsa olmaz bir meslek gurubu olduklarının altını çizen Yüksel, “Ekonominin kayıtlarını tutan bir meslek grubuyuz yani olmazsa olmazız.  Tabi her mesleğin sorunu var ama bizim ki artık iyice çoğaldı. Yasalar 2-3 ayda bir değişiyor. Sürekli değişimi takip etmek yakalamak zorundasın. Tahsilat, haksız rekabet gibi sorunlarımızda var hasta bile olamıyoruz. Ayrıca muhasebeci, mali müşavir sayısı sürekli artıyor ama iş camiası aynı oranda büyümüyor.   Uluslararası büyük marketler bizim küçük esnafımızı bitirmeye başladı. Biz orta halli daha küçük ölçekli ticaret sahiplerinin defterini tutuyoruz. Dolayısıyla bu durum bizi de etkiliyor. Uluslararası gross marketlerin bir sisteme dahil edilmesi lazım. Bu konuyla ilgili kanun 2005 yılından beri mecliste bekliyor. AB ülkelerinde bununla ilgili yasalar var bizde de olmalı. Bizim bu ara gündemimizde olan bir diğer konu da arabuluculuk konusu. Arabuluculuk yapmak istiyoruz. Çok talep ettik ama  sadece hukuk mezunlarına verildi bu hak. Burada bir haksızlık yapıldığını düşünüyoruz. Çünkü mali konularda, işçi işveren uyuşmazlıklarında mutlaka mali müşavir görev almalı bu onların konusu. Kalkıp ceza davalarında ya da boşanma davalarında arabuluculuk yapalım demiyoruz, kendi alanlarımız için bu hak bize verilse yeter.” dedi.

Kayıt dışılığa çare bulmadan kalkınma olmaz

Kayıt dışı ekonomi konusunun son dönemde çok fazla artığını vurgulayan Yülsel, Planlı ekonomiye  gidebilmek için mutlaka ekonomiyi kayıt altına almalıyız. Kayıt altına alınması gereken sadece muhasebe değil, istihdam, para, mal bunlarında alınması gerekiyor. Kayıt dışı ekonomiyi kayıt altına almadan kalkınma mümkün değil.” diye konuştu.

 

 

 

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar