Mali Müşavirler Odası Başkanı Yüksel;''Kayıt Dışı Ekonomi % 50’nin Üstünde''

Genel Sekreter Baş;''Artmayan Mükellef,Artan Meslek Mensubu ve Büyümeyen Bir pastamız Var''

info@karadenizekonomi.com / 25.03.2015

Mali Müşavirler Odası Başkanı Yüksel;''Kayıt Dışı Ekonomi % 50’nin Üstünde''

Her hafta Altaş Tv de İş dünyasını ekranlara taşıyan Karadeniz Ekonomi programı bu kez,devletin gelir ve gider arasında en büyük dengeyi sağlayan ,bu anlamda  büyük rol oynayan meslek grublarına dikkat çekerek konuyla alakalı Ordu Serbest Muhasebeci ve  Mali Müşavirler Odası Başkanı Ertuğrul Yüksel ve Genel Sekreter Bahadır Baş'ı konuk olarak ağırladı.

Murat Gürsoy'un hazırlayıp sunduğu programda ekonomi ve yeni yürülüğe giren kanunlarla ilgili önemli konular konuşuldu.Vergi haftası olması dolayısıyla gündeme değinen Başkan Yüksel'' Ekonomi de muhasebin önemli bir yeri var.Ülke’nin hesabını kitabını  ve ekonomi’nin kayıtlarını tutan muhasebeciler  mali müşavirlerdir.Böyle ağır bir yükün altında olan meslek kuruluşlarını kutluyor ve buna yönelik artı ve eksileri’nin anlaşılması adına çeşitli çalışmalar yürütüyoruz''diyerek sözlerine başladı..

Devamında ise Ordu Mali Müşavirler Odası Genel Sekreteri Bahadır Baş, meslek grupları'nın sektördeki ağır sorumluluklarından ve görevlerinden bahsederek şu açıklamalarda bulundu..

Mali Müşavirler Odası Olarak Vergi Bilinci Kazandırıyoruz

Meslek grupları'nın özellikle ekonomide ki rolüne dikkat çekmek istiyorum diyen Baş ,sözlerine şöyle devam etti;''Anayasa’nın 135.maddesine göre kamusal hizmet veriyoruz.Bir dernek statüsünde değil,  kamu kurumu niteliğindedir.Bir diğer özelliği devlet meslek mensubuna kayıtlı müşterilerimize karşı sorumluluklarımız var.Kamu zararına oluşucak bir kayıt varsa bunu Maliye Bakanlığına bildirmekle yükümlüyüz.Bildirmezsek o cezadan şahsi mal varlığınızla sorumlu oluyorsunuz.''dedi.

Mali Müşavirler Odası olarak vergiye kayıt olmak istenildiğinde yada Sosyal Kuruma gittiğinde iş yeri dosyası açtığında mükellefe en yakın kişi biziz diyen Baş,''Biz kurum olarak Esnaf Odasından ,Vergi dairesinden ,SSK’dan daha önde bir kuruluşuz.Biz müşteriye konuyla ilgili bir eğitim vererek bir anlamda vergi bilinci kazandırıyoruz.Kısacası ekonomi,vergi ve sosyal güvenlikle ilgili gönüllü bir danışmanlık yapıyoruz.''diye kaydetti.

Yeni Ticaret Kanunu Ticari Yaşama Kolaylıklar Getirdi

Ekonomiyle ilgili yasal değişikliğe de dikkat çeken Başkan Yüksel ise şunları söyledi.

Ülkemizde sürekli hızla bir şeyler değişiyor.Buna göre Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu ve Medeni Kanun değişti. Devamında ise değişmesi gereken 2 kanun daha var ,bunlardan biri Gelir Vergisi kanunu ve Vergi Usul Kanunu.

Ticaret kanunu 63 yıldır yürürlükte olan değişmesi gereken bir kanundu. Çünkü toplumun sorunlarına cevap veremez hale gelmişti. Yeni ticaret kanunu ticari yaşama çok fazla kolaylıklar getirdi.Bunlardan en önemlisi e-devlete geçtik.Kurum ve kuruluşların tamamı birbirine entegre oldu.Bununla birlikte Piyasayı denetleyen ve hesap sorulacak maddeler kaldırıldı,bu mekanizmaların  tekrar geri getirilmesi gerektiğini de düşünüyorum.

Artmayan Mükellef,Artan Meslek Mensubu ve Büyümeyen Bir pastamız Var.

Yapılan araştırmaya göre Meslek gruplarının % 50’si günde yedi buçuk saat ile on bir buçuk saat arasında çalışıyor.%31’i on iki buçuk saatin üstünde çalışıyor.% 64’ü hafta sonu çalışıyor.%76’sı ise  tatil yapmadığını söylüyor diyen Bahadır Baş meslek gruplarının tüm bu çalışma şartlarına rağmen müşteriden parasını tahsil edemediğine değinerek şunları söyledi.

Tüm bunlara rağmen ücretini müşteriden düzenli tahsil edenler % 8.Yani % 92’si ücretini tahsil edemediğini söylüyor.Türkiye’nin genel bir sorunudur bu tahsilat sorunu.Türmob yeni bir program hazırladı,bu programında genel özellikleri şöyle;

Meslek Grupları Müşterilerinden  Tahsilat Yapamıyor

Haksız rekabet yazılım programı..Buna göre siz 4-5 ay parasını alamadığınız müşteriye hizmet vermeyeceksiniz ve sistemden diyeceksiniz ki ,ben bunu müşteriden alamıyorum sen takip et.Buna göre o müşteriye bir başka meslek gurubu da hizmet veremeyecek.Önce diğer meslek gurubunun parasını ödemesi gerekicek ,başka biriyle çalışa bilmesi için.2015 te başlayan bir nevi hakem görevini gören bir sistem bu.Mesleğin 2016-2017 tahsil sorununa önemli bir yaklaşım getirecektir.

Haksız Rekabet Var

Son 10-12 yıldır Türkiyede Gelir vergisi,Kurumlar Vergisi ,Mükellef sayısı iki ,iki buçuk milyon arasında gidip geliyor.Oysa son 10-15 yıla baktığımızda meslek mensubu sayısı 45 binden 90 bine çıkmaktadır.Meslek son 10 yılda bir kat artarken ,müşteri sayısı aynı hızla artmıyor.Bu doğal olarak bir haksız rekabet yaratıyor.Pasta küçülmüş ama pasta yiyen sayısı artmıştır.Doğal olarak ortada bir sorun var.Biz buna çözüm olarak şunu öneriyoruz;Yeni meslek mensubu mali müşavir olduğunda hemen bir serbest büro açma peşinde olmamalıdır.Bu işin çeşitli zorlukları var.Öncelikle kurumsallaşmalıyız.Kurumsallaşma eylem planları var.Artmayan mükellef,artan meslek mensubu ve büyümeyen bir pastamız var.Haksız rekabeti engellemek için mutlaka aramızda kurumsallaşma adımını atmak zorundayız.

Bakanlığın vergi toplanmasında önemli bir görevi olan meslek mensublarının sorunlarına el uzatmasını istiyoruz

Sözlerine Diğer meslek sorunlarından bahsederek devam eden Baş,şunları söyledi. Meslek gurupların’ın hasta olabilme hakkının bize verilmesini istiyoruz.Bir yakınınızın ağır hastalanması ve vefat etmesi durumunda ilgili kişinin beyanname onaylamasını hemen yapmak zorundayız.Aksi takdirce ciddi cezaları var.Bu hem duygusal hemde maddi anlamda ki sorunumuzu çözümsel bir şekilde ortadan kaldırmalarını diliyoruz.

Kayıt Dışı Ekonomi % 50’nin Üstünde

Türkiye’nin kayıtlı ekonomiye geçmesi lazım diyerek konu'nun önemine dikkat çeken Başkan Etruğrul Bey, '' Kendi envanterimizi bilmemiz lazım nekadar üretimimiz yada mal girdimiz var.Bunları kayıt altına almamız lazım.Bugün kayıt dışı ekonomi % 50’nin üstünde.Böyle bir ekonomide az kazanandan az ,çok kazanan dan çok vergi almamız lazım, adalet bunu gerektirir''dedi.

1962 Yılından Buyana 30’a Yakın Vergi Affı Çıktı

Sözlerine vergi affıyla devam eden Başkan Yüksel ,1962 yılından buyana 30’a yakın vergi affı çıkmış. Bu vergi afları işini ve görevini zamanında yapan ,borcunu ödeyen gerçek dürüst mükelleflerin maneviyatını azaltıyor. Vergi affının bu kadar çok olmasını doğru bulmuyorum. Bununla ilgili kanun düzenlemeleri yapılması gerekiyor. Zamanında vergisini ödeyen mükelleflere mutlaka bir indirim yapılması gerekiyor. Bu haksızlığın eşitlenmesi adına bu şarttır.Şuanki vergi sürecinde esnaf 1 yıl sonrasını göremiyor. Ekonomi büyümüyor, yatırımlar yapılmıyor ve  hep tüketim üzerine bir konjonktür var maalesef dedi.

Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi Yeniden Düzenlenmelidir

Gelir vergisini de kurumlar vergisini de ihtiyaca binaen zamana göre yeniden yazmak gerekiyor. Yani bunlar, günün ihtiyaçlarına göre yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Bunları düzelttiğin zaman ekonomiye de bir anlamda düzeltmiş oluyorsunuz.

Cirosu on milyonu geçen bütün işletmeler 01.01.2016’ten itibaren e-fatura’ya geçicekler

Gnel Sekreter Bahadır Baş,konuya yeni dönemde geçilecek ,devletin yapmış olduğu uygulamalardan bahsederek devam etti..

Cirosu on milyonu geçen bütün işletmeler 01.01.2016’ten itibaren e-fatura,e –devlete geçmek zorunda kalıcaklar.Teknolojik anlamda devlet kayıt dışıyla mücadele ediyor.Bundan sonrasında da vergiyle ilgili incelemeler dahada artacaktır.Kimin nerde nasıl nekadar harcama yaptığı elinde liste halinde var.Yani bu anlamda devlet kayıt dışı ile mücadele için e-devlet projesiyle ciddi anlamda bir atılım yapmış oldu.

Her Mükellef İncelemeyi Tadacak

Başkan Yüksel,Vergi incelemeleri arttı ve vergi müfettişleri sayısıda arttı diyerek konuyu incelemelere getirdi..

Öncelikle Maliye bakanımız bu işareti verdi,Hiçbirşey eskisi gibi olmayacak, piyasa denetlenecek. Hatta her mükellef incelemeyi tadacak. Bunun içinde Maliye Bakanlığı hazırlık içeresinde alt yapısını yaptı ,herşeyin elektronik ortamda olması bunun bir göstergesidir.Artık yeni dönemde  Mükellefin TC’sini sisteme girmenizle birlikte ona ait her şeyi görebiliyorsunuz.

Esnafımızın Yaşaması Perakende Yasaları’nın Acilen Gerekli Düzenlemeleri Yapması Gerekiyor

Perakende yasaları mağazaları düzene koymak için çıkartıldı. Ordu da da bir çok mağaza zincirlerinin merkezde şubeleri var. Yerli esnafımız ,bakkallarımız maalesef bu durumdan kötü etkilendiler. Perakende yasalarına göre büyük mağazalar şehrin içine gelmemesi gerekir. En az 20 km şehrin dışında olması gerekir. Açma ve kapama saatleri konusunda bir saat sınırlaması olması lazım. Yine aynı şekilde sermaye durumuna göre bir mal sınırlaması olması lazım. Çünkü diğer esnafında yaşaması nefes alması lazımdı ama olmadı.

Türkiye’de Çalışan İşçilerimizin % 60’ı Tazminatını Alamıyor

Türkiye’de çalışan işçilerimizin % 60 tazminatını alamıyor. Bu kanayan bir yaradır. Buna bir çözüm bulunamadı şu konu hariç;2014 işten ayrılanlar için söylüyorum, torba kanununa göre ,devlet ihalelerinden hizmet alımı yapan müteahhitlerin yanında çalışan taşeronların tazminatlarını devlet ödeyecek .Ben diğer çalışanlarımızın da garantiye bağlanmasını arzu ediyorum.

Her işçi'nin Kıdem Tazminat hakkı Vardır

Son olarak kıdem tazminatına değinen Bahadır Baş konuyla ilgili şunları söyledi..Bir yıl herhangi bir işletmede çalışan kişilerin, kendi isteğiyle ayrılmaması dışında , kıdem tazminatı alma hakkı vardır.Bir işçi 365 günü tamamladıktan sonra işveren onu işten çıkartırsa yada herhangi bir evlilik, askerlik durumunda ayrılmak istediğini dile getirirse kıdem tazminatı talep ederek ala bilir.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar