Ordu da Gelişen Sektör'ün Adı İnşaat Ve Hizmet

En Küçük Büyükşehiriz

info@karadenizekonomi.com / 14.11.2014

Ordu da Gelişen Sektör'ün Adı İnşaat Ve Hizmet

Her Perşembe 21:30 da Altaş Tv de Murat Gürsoy'un hazırlayıp sunduğu KARADENİZ Ekonomi Programı'nın dün akşam ki konuğu Ordisiad Başkanı A.Kadir Engindi.

Ordu Ekonomisine yön veren ,Ordu ticaretine her fırsatta katkı da bulunmaya çalışan   Sanayicisi, Bürokrasisi ve İş adamlarıyla fikir projeleri üretip bu faaliyetler doğrultusun da çözüm üreten Ordusiad'ın Yönetim Kurulu Başkanı A.Kadir Engin Karadeniz Ekonomi'ye çok özel açıklamalar da bulundu.

Sözlerine Ordu'nun yavaş yavaş geliştiğine dikkat çekerek  başlayan Engin, gelişen İnşaat Sektörüne ve Hizmet sektörüne de değinerek Ordunun bir  Turizm şehri olma yolunda ilerlediğini söyledi ve sözlerine şöyle devam etti;

Son 10 yılda inşaat sektörümüz devasa projeler üretiyor.Şehirleşmeyle birlikte havaalanı,çevre yolu da hayata geçiyor.Eski Orduyla yeni Ordu diyebileceğimiz farklar oluşuyor.Yavaş yavaş cazibe merkezleri oluşuyor.En basitinden alışveriş caddelerimiz oluştu. Fidangör eski ve yeni olmak üzere ikiye ayrıldı.İnsanlar akşamın belli bir saatine kadar orada vakit geçiriyorlar ,alışveriş yapıyorlar.

Ordu da Sanayiden Çok Hizmet Sektörü Ve İnşaat Sektörü Hızla Gelişiyor

Ekonomi açısından baktığımızda üniversitemiz de de ciddi bir öğrenci sayımız var.10 bini geçti 20 binlere dayanıyor.Buda ekonomimiz açısından büyük bir potansiyel yaratıyor.Bunun yanında nüfusun dinamizmini ayakta tutacak cafeler,restaurantlar ve faast food yerleri açıldı.Tabi buda ayrıca bir ekonomik potansiyel oluşturuyor.Çünkü bu tarz yerlerde istihdam sağlanıyor.Yani hizmet sektöründe büyük bir gelişme var.

Daha Düne Kadar 20-25 İhracatçımız Vardı Bugünse 5'e İndi,Bu Çok Acı Bir Durum

Orduda sanayiden çok hizmet sektörü ve inşaat sektörü daha hızlı gelişiyor.Ama bizim Ordusiad olarak asıl amacımız büyük sanayi kuruluşlarının Ordu'ya gelmesidir.Daha düne kadar 20-25 ihracatçımız vardı bugün beş taneye indi.Bu çok acı bir durum.

Ordusiad Olarak Bürokrasi,Yönetici ve Sanayicimizle İç İçe Akıl Toplantıları Yapıyoruz

Ordusiad olarak yaptığımız son etkinliklerden birisi eğitim girişimcilik kurslarıdır.Kısa bir süre sonra açılacaktır..Bunun dışın da Ordusiad olarak işyerlerini ziyaret ediyoruz .Senede dört beş defa da iş adamlarına protokolün katılımıyla gerçekleşen iş yemekleri veriyoruz.Bunun yanında son dönemler de protokolden ve bilim adamlarından önemli isimleri derneğimize üye yaptık.Büyükşehir Belediye Başkanımız Enver Yılmaz ve Altın Ordu Belediye Başkanımız Engin Tekintaş derneğimize üye olan isimler.Keza Giresun Üniversitesin de Dekan Yardımcısı Murat Güreşci de üyelerimiz arasında. Protokol ve değerli üyelerimizle birlikte kısa bir üre sonra yemek düzenleyeceğiz.Bunun adı iş yemeği fakat içeriği akıl toplantısı.Gece de bir çok ilin sorunları konuşuluyor tartışılıyor.Bürokrasi,Yönetici ve Sanayicimiz ile birlikte sıcak ilişkiler kurarak güzel bir birlik ve beraberlik sağlıyoruz.

Çevre Yolu'nun Büyük Bir Bölümü Sanayi'ye Ayrılması Gerekir

Ticari ve sanayinin kendini gösterebileceği alan OSB dir.Ama bunun yapılması adına pek birşey yapılmıyor.Bu anlamda Büyükşehire büyük görevler düşüyor.Yeni geçen çevre yolu projesi çevresin de ticari ve sanayi bölgeler ayrılması gerekiyor.Çevre yolu'nun iş adamlarına yeni alanlar yaratması gerekiyor.Türkiye de yapılan en büyük hatalardan biri çevre yolu etrafına sanayi alanları yapmak yerine hemen binalaşma çabası içersine giriliyor olması bu çok yanlış.

20-30 Kişilik Bir Grupla Çok Büyük Bir Projeye İmza Attık

Ordusiad ve Tüsiad olarak ve Ordunun %75 sanayi ve istihdam sağlayan bir kurumun Sivil Toplum kurumuyuz.Ordu da son 5-6 yıldır Turizm çalışmaları hız kazandı.Başlangıç için Eski Valimiz Orhan Düzgün'ünde katkıları olmuştur bu konuda.Otellerimizin sayısı çoğaldı.Bununla birlikte Çambaşı ve kayak merkezi ve onun etrafında donatı tesisleri artı oteller Turizm açısından büyük bir gelişme.Bizde Ordusiad olarak Nisan Mayıs aylarında inşaat için tahsis edilen yerde otel çalışmalarımıza başlayacağız.Karadeniz de Trabzon da bir çok yerde küçük de olsa tesisler var.Büyük bir projeye imza attık.4-5 otel daha belki fazla dan yapılabilecek.4-5 milyonluk bir proje.Bizim buradaki en önemli olayımız 20-30 kişilik bir grubun örnek teşkil edecek seviyede birlikte hareket etmesidir.Birlikte yatırım yapma,beraber çalışma ve kazanma açısından son derece mühim bir olaydır.

Çambaşına 2 yıl İçersin de Yol Yapılması Gerekir

Ama buradaki en büyük sorunumuz gidecek bir yolumuzun olmaması.2 sene içersinde Çambaşı yolumuz eğer yapılmazsa oradaki bütün oteller sinek avlar.Oradaki asıl müşteri potansiyeli ise tur kaynaklı olacaktır.Yani mühim olan kafilelerin gelmesi ama fiziki olarak yol olmadığı için bu mümkün değil şuan.

2014-2015 Sezonuyla Birlikte Köylü Borçlanmıştır

Fındıkta Don hadisesi tamamen kaderin bir cilvesidir.Devletin alan bazlı desteklerini erken ödenmesi çok yerinde bir karar olacaktır.Üretici bu anlamda ciddi zarar görmüştür.Sahil kısmı dışın da bu işten kar yapan üretici sayısı çok azdır.Üreticimiz daha önceki yıllarda kendini toparlamıştı fakat 2014-2015 sezonuyla birlikte köylü borç yapmak zorunda kaldı.Fındık Ordu da büyük bir gelir eksikliği yarattı.

Köylüyü Eğitmek Zor

Fındıkta köylüyü değiştiremezsiniz.Bildiği doğrulardan vazgeçmiyor.Yani bildiğini yapıyor.Ben bu konuda yönlendirmeye çalıştım ama çok etkili olmadı.Yeniliğe açık değil ,karlılık esasına göre değil de bildiğine göre hareket ediyor.Bilinçli üretici olmak zorundayız. Bunun dışında Kivi'de güzel bir alternatiftir.Gün geçtikçe de gelişiyor,daha da geliştirmek lazım.

Avcılık Türkiye de Bir Sektör Olamamıştır

Amerika da avcılık sektöründe 190 bin kişi çalışıyor.Fransa da ise 13 milyon kuş doğaya salınıyor 11 milyonu devlet tarafından vuruluyor.Tanesi 10-12 Euro.2013 yılında Almanya da 700 bin tane Karaca ,600 bin tane Tavşan vurulmuş.Kayda geçirilmeyen kaçak sağlıksız hiç bir hayvan da olmaz.Avcılık üretim istihdam verim alınarak sürdürüle bilen bir iştir.Dünyada avcılık bir sektördür 80 Milyar getirisi olan. Türkiye de ise maalesef bu rakamlar 3-5 milyon tutarın da.

En Küçük Büyükşehiriz

Büyük şehir demek her türlü hizmetin verilmesi demektir.Fındık ve Bal önemlidir Ordu için.Turizm yatırımlarının da desteklenmesi gerekir.Buradan Büyük şehir belediye Başkanımıza olan ricamız Çambaşı yolunun bir an önce yapılmasıdır.Bu turizm açısından önemlidir.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar