“Yeni kalkınma planına ihtiyacımız var”

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın faiz oranını yüzde 24'ten yüzde 19,75'e indirmesi iş dünyasının  kısa süreli olsada nefes almasına, bir canlanma yaşamasına sebep olacak. Sektör temsilcileri daha uzun vadede bu oranların daha aşağılara çekilmesi gerektiği kanaatinde.

info@karadenizekonomi.com / 4.08.2019

“Yeni kalkınma planına ihtiyacımız var”

Vakit kaybediyoruz

Dünyada geçen yılın son çeyreğinde küresel ekonominin üzerinde kara bulutlar dolaştığını söyleyen ekonomist, gazetecisi yazar Meliha Okur gazetemize özel yaptığı açıklamada “ Kimse bu kara bulutları görmek istemedi. Yeni yıla girdiğimizde gördük ki bütün dünyada sıkıntı büyük. Dünya ekonomileri küçülüyor. Özellikle Amerika’da Batı’da ve Çin’de. Bu çok önemli herkesin nakite ihtiyacı var. O yüzden Amerika faizleri 25 baz puan indirdi. Bunun bize yansımasını herkes farklı farklı yorumlayacak. Biz de faizleri indirdik. Kısa sürede sıcak paracıların ben onlara tefeci diyorum Türkiye’ye gelmesine katkıda bulunacak. Bizim sıcak paraya değil doğrudan yatırıma ve yeni ulusal kalkınma planına ihtiyacımız var. Bu ülkede kamu, özel sektör, vatandaş borçlu, bütçe açık veriyor biz bu işin içinden nasıl çıkarız. Vakit kaybediyoruz” dedi.

Faizler yıllık 12’lere düşürülmeli

“Faiz indirimi iş adamlarına nefes aldırdı” diyen Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Servet Şahin şöyle konuştu; “Bu indirimler çok olumlu Yüksek fiyatlarda ticaret yapmak mümkün değil. Şu an faiz indirimi biraz olsun nefes aldırdı. Ama tabi ki yeterli değil. Yılık 12’lere düşmesi gerekiyor. Sanayi ve ticaret kesiminin çoğu borçlu bunlar için yeni destek paketleri olmalı. Bir veya iki yıl ödemesiz krediler çıkarılmalı. Sürdürülebilirlik için zaman yaratılması gerekiyor. Bankalar birliğine bağlı olan tüm bankaların bir an önce bu indirim kararına katılması gerekiyor.

İndirim kademeli olarak sürdürülmeli

Faiz indirim kararını Giresun iş dünyası adına değerlendiren Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, “Ülkemizin büyüme sürecine katkı sağlayacak ve istihdamın önünü açacak olan faiz indirim kararının kademeli olarak sürdürülmesi, enflasyon ile mücadele süreci ile entegreli bir politika uygulanması açısından önemlidir. Enflasyon oranlarının yüzde 15’lere gerilediği ve yıl sonu beklentilerinde pozitif eğimin ortaya çıktığı bugünlerde karar kritik önemde ve gelecek dönemin çizgilerini ortaya koyan bir durum olması açısından emeği geçenlere teşekkür ederiz.” diye konuştu.

İndirimler iş dünyasını cesaretlendiriyor

İndirimin önce iş dünyasına moral olarak yansıdığını vurgulayan Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay, “Bu indirimler iş dünyasını cesaretlendiriyor. Ama bu oranların önümüzdeki süreçte daha da aşağılara çekilmesi gerekiyor. Ekonominin gidişi ile alakalı dünya piyasalarına baktığımız zaman belki sert bir faiz indirimi bize olumsuz yansıyabilirdi. Ama zaman içinde periyodik olarak faizlerin düşürülmesini bekliyoruz. Bu indirimle ekonomimizde bir canlanma görülecek ama 2023 hedeflerine ulaşmamız noktasında faizler hala yüksek. Devletimizin desteklerinin devam edeceğinin beklentisi içerisindeyim. Artık biz Türkiye’de vergi rekortmenlerinin bankalar değil istihdam ve üretim sağlayan kesimin olmasını istiyoruz. Bankaların her yıl açıklamış olduğu yüksek kar oranları ekonomimizin sağlıklı büyüdüğünü göstermez.” ifadelerini kullandı.

Özel bankalarda uymak zorunda kalacak

Trabzon ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu, “Bu indirim piyasada bir hareketlenme yaratacak. Ama önümüzdeki süreçte umuyorum ki indirimler daha da aşağılara çekilecek ve ekonomik yönden daha da toparlanmamız sağlanacak. Ayrıca ekonomiye yön veren kamu bankaları bu indirime uyacağı için özel bankalarda buna uymak zorunda kalacak.”

Paradan para kazanma dönemi son bulmalı

Yatırım ortamı için faizlerin düşürülmesi gerektiğinin altını çizen Çamsan Ordu A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Poyraz şunları söyledi; “Ülkemizde yatırım ikliminin oluşturulması gerekiyor. Dövizin ve enflasyonun dizginlendiği, işsizliğin geriye düşmeye başladığı, dış ticaretin arttığı, cari açığın düştüğü ve borsası 100 bin puanı aşan bir ülkede artık paradan para kazanma dönemi son bulmalı ve yatırıma odaklanılmalıdır. Ne var ki ülkemizde faiz oranları çok yüksek. Bu yüksek oran varken, yatırıma yönelen kişi bulmak haliyle zor oluyor. Merkez Bankası da bu konuda gerekli adımı atarak indirim yaptı, sıra özel bankalarda.”

Yatırım iklimi oluşturulmalı

Yaşar Group Ceosu Mustafa Polatcan, “Ülkemizin kalkınması ve gelişmesi adına biz sanayiciler tüm dünya pazarlarını gezerek ülkemize döviz getirerek katkıda bulunmaya devam edeceğiz. Merkez bankasının olumlu adımından sonra özel bankalarında gerekli adımları atması piyasalarda olumlu karşılanacak. Sanayicimizin rekabet gücünü artırmalıyız. Ülke olarak çok güçlü olduğumuza  inanıyorum, yatırım ikliminin oluşturulmasıyla ülkemiz dışarıdan ve içeriden yeni yatırımlar alacak. Birlik ve beraberliğimiz tüm sorunların üstesinden gelmemizi sağlayacak.” 

 Hükümet bunun takibini iyi yapmalı

Merkez Bankası gerekeni yaptı sıra özel bankalarda diyen Ordu Müteahhitler Birliği Derneği Başkanı Fatih Titiz, “Hükümetin bunun takibini iyi yapması gerekir. Bankaların konut kredisi faiz oranlarında önümüzdeki aylarda ciddi bir düşüş bekliyoruz. En düşük konut kredisi faiz oranının yüzde 0.97, 0.98 ve 1'e çekilmesi sektöre büyük bir canlılık getirecektir.” değerlendirmesinde bulundu. NAZAN BEDİR/KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar