İhracatçıların dolar beklentisi 23-25 lira bandında

Artvin Kibaroğlu Orman Ürünleri Yönetim Kurulu Üyesi Erkan Kibar, firmaların ihracatta elinin güçlenmesi için doların kurunun 23-25 TL bandında olması gerektiğini ifade ederek, “Dolar arttığı zaman ihracatın daha da fazlalaşacağını düşünüyorum. Böylelikle ithalatın da önünü kesmiş olur” dedi

info@karadenizekonomi.com / 30.01.2023

İhracatçıların dolar beklentisi 23-25 lira bandında

Artvin Kibaroğlu Orman Ürünleri Yönetim Kurulu Üyesi Erkan Kibar, şirketlerin ihracatta daha da güçlenmesi için doların kurunun 23-25 TL bandına yükselmesi gerektiğini dile getirdi. Kibar, “Dolar arttığı zaman ihracatın daha da fazlalaşacağını düşünüyorum. Böylelikle ithalatın da önünü kesmiş olur ve cari açığı da kapatırız. Dolar bu seviyelerde olursa, ithal ürünler yerine yerli ürünlere geçiş olacaktır” dedi.

Kibar, Artvin Kemalpaşa’daki üretim tesisinde 10 yılı aşkın süredir kereste ihracatı yaptıklarını ifade ederek, “2023 yılı için piyasa durgun gözüküyor ama geçen yıldan daha iyi durumda olacağımızı düşüyorum. Dolar sabit durduğu için ihracatın durma endeksi bozulacak. Doların yüksek seviyelerde ve sabit kalması ihracatçıları mutlu eden bir durum” diye konuştu.

KERESTE İHRACATI TÜRKİYE'NİN OLMAZSA OLMAZI

Orman Genel Müdürlüğü’nün gerçekleştirdiği ihalelerde fiyatlarını gözden geçirmesini talep ettiklerini vurgulayan Kibar, “Çok yüksek fiyatlara ihaleye çıkarıyorlar. İhalelerde yüksek fiyatlarda yer aldığımız ve bu ürünleri de ihraç ettiğimiz zaman kar marjımız çok düşüyor. O nedenle ihalelerin daha uygun fiyata yapılmasını bekliyoruz. Kereste ihracatı Türkiye'nin olmazsa olmazı. İhale fiyatlarının yüksekliğinden dolayı sıkıntılar yaşıyoruz” ifadelerine yer verdi.

FİNANSMANA ERİŞİM BÜYÜK SORUN

Finansmana erişim noktasında büyük sorunlar yaşadıklarını kaydeden Kibar, şu ifadelere yer verdi: “Asgari ücretin artmasıyla birlikte çalışanlarımızın maliyetleri şu anda çok arttı. Bununla ilgili devletin desteğini bekliyoruz. Makine ve ekipman alımlarında da KDV dışında hiç teşvik alamadım. KOSGEB’le görüşmelerimizde 2021 yılında çalışan sayımız 9 olduğu için kredi verdiklerini söylediler. O zaman biz de kendi kaynaklarımızı oluşturmaya başladık. Şu anda devletin ihracatçılara finansal destek vermesini bekliyoruz.”

 

Asel gürsoy

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar