Fındık ihracatı 2 milyar doların üzerine çıktı

TTB Başkanı Ergan, ‘’Fındıkta bu tarihi rekor ihracata ve tüketime bağlı olarak gelişti. 300 bin tonun üzerinde ihracat gerçekleşerek, meblağ olarak ihracat 2 milyar doların üzerine çıktı.’’

info@karadenizekonomi.com / 2.07.2020

Fındık ihracatı 2 milyar doların üzerine çıktı

Trabzon Ticaret Borsa (TTB) Başkanı Eyyüp Ergan ve TTB Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk, fındık hakkında değerlendirmelerde bulundu. 

‘’Üretici bahçeye inmeden fiyatlar belirlenecek’’

Fındığın pandemiden çok etkilenmediğini ve gelecek yılda üzerinde etkisi olmayacağını düşündüğünü dile getiren Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, ‘’Fındık, çay ve özellikle süt ürünlerinin tüketiminde artış oldu. Ülkemizde psikolojik olsun hizmet olsun pandemi sürecini iyi yöneterek ağır sonuçları olmadı. Tarım ürünleri olumsuz etkilenmedi. Pasta sektörü pandemi sürecinde hizmet vermediği için fındık tüketiminin azaldığını gördük. Buna rağmen fındıkta tarihi rekor kırmayı başardık. Bu rekor ihracata ve tüketime bağlı olarak gelişti. 300 bin tonun üzerinde ihracat gerçekleşti. Meblağ olarak ihracat 2 milyar doların üzerine çıktı. Sezonun bitmesine 2 ay olduğu halde bu sevindirici bir gelişmedir. Geçtiğimiz sezon gibi bir rekolte beklemiyoruz. Bu sezon rekolte az olacak beklentisi var. Fındık fiyatını kendi belirler. Pazarda fiyatlar 24 lirayı görmüştü. Şimdi 19 liraya kadar düştü. Bu sezonda 3 doların altına düşeceğini sanmıyoruz. TMO alıcı olacağını daha önce açıklamıştı. TMO temmuz ayının ortalarında alıcı olarak bir açıklama yapacak. Üretici bahçeye inmeden fiyatlar belirlenecek’’ diye konuştu.

‘’Pandemi gelecek sezonu olumsuz etkileyecek’’

Pandeminin bu sezondan ziyade gelecek sezona olumsuz etki edeceğini düşünen Arslantürk, ‘’İhracatta bir gerileme olabilir. Rekolte miktarının azalması da fiyatlar üzerinde olumsuz etkileri minimize edecektir. Yeni sezona üreticinin istediği fiyat miktarıyla gireceğiz. Türkiye’de fındığın var yılı, yok yılı var. Tarımsal faaliyetler ürünü etkiliyor. Pandemi sürecinde insanlar toprakla daha çok haşır neşir oldukları için fındıkta yol yılının var yılıyla arasındaki makas daha azalabilir. Geçen yıl 800 bin ton civarında rekolte gerçekleşirken, bu sezon 650 bin ton rekolte gözüküyor’’ ifadelerini kullandı.

‘’Fındık tüketiminde daralma oldu’’

2019 yılında ihracatta rekor kırdıklarını belirten Arslantürk, ‘’Mahsulün sezonsal hedefini de gerçekleştirmiş olduk. Fındık şu anda tüm zamanların rekorunu kırdı. Pastacılık sektöründe fındık tüketiminde daralma oldu. Pandemi dolayısıyla pastacılık sektörüyle fındık da olumsuz etkilendi. Devletin fındığa sahip çıkacağız sözünü yerine getirmelerini bekliyoruz. TMO’nun fındık fiyatını belirleyip insanların önünü görerek bahçesine inmeleri sağlanmalı. Bir an önce bu yapılmalı. En geç temmuzun ikinci yarısında fiyatın açıklanması gerekir’’ dedi.

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar