100 bin gence yeni istihdam

Kalkınma ajanslarına kaynaklarını klasik bütçeleme anlayışıyla iller arasında paylaştırma yöntemine gitmeme çağrısı yapan Bakan Varank, Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi ve Bölge Planlarını revize edeceklerini açıkladı

info@karadenizekonomi.com / 5.02.2022

100 bin gence yeni istihdam

  Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, genç istihdamı 2022 ve 2023 yıllarında ajanslar için ‘odak alan’ olarak belirlediklerini belirterek, “Bu dönemde sadece ajanslarımız eliyle 100 bin gencimizi istihdama dahil etmeyi hedefliyoruz” dedi. Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Kasapoğlu ve İç işleri Bakanı Süleyman Soylu’nun da katıldığı Kalkınma Ajansları Değerlendirme Toplantısı’nda konuşan Varank, “Gençlik ve Spor Bakanlığımızın desteği ile gençlerin kişisel ve sosyal gelişimine katkı sağlamak, gençleri istihdam imkanına kavuşturmak amacıyla Çalışan ve Üreten Gençler Programını devreye aldık. 2021 yılında ilk defa başlattığımız bu program ile farklı il ve ilçelerdeki 100 projeye yaklaşık 632 milyon lira destek sağlayacağız. Belediyeler, kaymakamlıklar, il özel idareleri paydaşlığında yapacağımız emek yoğun sektörlere dönük 175 fabrika binası ve spor alanını özel sektöre tahsis ederek yaklaşık 65 bin gencimizi istihdam edeceğiz.  Yapımı tamamlanan fabrikaların tahsis süreçleri başladı bile. İnşallah bu yıl bu 175 fabrikanın tamamının üretime geçmesini bekliyoruz. Gençlik ve Spor Bakanlığımızın öncülük ettiği üreten ve çalışan gençler programı bu konuda çok büyük katkılar sunacak. Merkezi bütçe imkanlarının yanında, Avrupa Birliği başta olmak üzere uluslararası fonlardan da yararlanıyoruz. Sadece Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğümüz bünyesinde son 2 yılda yaklaşık 80 milyon Avroluk uluslararası fonu bölgelerimize kazandırdık. Buna ilaveten, kalkınma ajanslarımız da geliştirdikleri projelerle son 5 yılda yaklaşık 300 milyon Avro’luk uluslararası fon kullandı” dedi.

 

Büyük ölçekli ve daha odaklı projelere ağırlık verilecek

     Önümüzdeki dönemde şehir ve bölgelerin rekabetçi olduğu alanlarda büyük ölçekli ve daha odaklı projelere ağırlık vereceklerini bildiren Bakan Varank, iklim değişikliğinin etkilerini giderek hissettirmesi nedeniyle ‘yeşil büyüme’ konusunda her zamankinden daha fazla seçici olacaklarını kaydetti. Varank, ayrıca, bölgesel kalkınma politikalarının yol haritaları niteliğinde olan Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi ve Bölge Planlarını da revize edeceklerini ifade etti.

 

Projelerde sürdürülebilirlik vurgusu

     Konuşmasında il valilerine de ve konuyla ilgili sorumlulara seslenen Bakan Varank, kalkınma ajanslarının kaynaklarını klasik bütçeleme anlayışıyla iller arasında paylaştırmak gibi bir yönteme de gitmeme çağrısı yaptı. Varank, “Lütfen ajanslar eliyle gerçekleştirdiğiniz çalışmalarda ve desteklediğiniz projelerde sürdürebilirliği en temel önceliğiniz olarak belirleyin. Emin olun ajans desteği kesilince etkisi biten, artık ayakta duramayan işler doğru işler değildir. Onun yerine etkisi yıllara sari devam edecek ve kendi kendini idame ettirebilecek işlere odaklanın. Benzer şekilde, ajans kaynaklarını klasik bütçeleme anlayışıyla iller arasında paylaştırmak gibi bir yönteme de gitmeyin. Burada, il ve ilçelerin gerçek potansiyellerine odaklanarak sonuç odaklı ve etkili projeleri finanse etmeniz bölgelerin toplam menfaati açısından daha doğru olacak. Son olarak, geliştireceğiniz proje ve faaliyetlerde özel sektöre rakip olmamalısınız. Ya da piyasaya rekabeti bozacak müdahalelerde bulunmamalısınız” diye konuştu.

 

KOSGEB’ten hızlı destek programı için son tarih 31 Mart

     KOSGEB’in Mikro ve Küçük İşletmelere yönelik hızlı destek programı ile ilgili bir bilgilendirmede yapan Bakan Varank, “Cumhurbaşkanımız 3 Ocak’ta genç, yeni mezun ve kadın istihdamını önceliklendiren bu programın ikinci fazını duyurmuştu. Son 12 aydaki çalışan sayısını koruyup meslek lisesi veya üniversite mezunu gençleri en az 12 ay boyunca istihdam etme taahhüdünde bulunan işletmelere 100 bin lira faizsiz destek veriyoruz. Bir ayda 53 bin yeni istihdam için taahhüt aldık. Firmalara ödemelerini yapmaya başladık. Ama Cumhurbaşkanımız hedefi 75 bin yeni istihdam olarak koydu. Henüz başvuru yapmamış uygun işletmelere buradan tekrar sesleniyorum. Başvurular, 31 Mart’a kadar sürecek. Gelin siz de başvurunuzu yapın ve bu cazip destekten faydalanın” dedi.

 

24 bin kalkınma projesine 15 Milyar TL destek

     Bugüne kadar ajanslar; kamu, sivil toplum ve özel sektörden gelen 24 binden fazla kalkınma odaklı projeye 15 milyar TL destek sağlandığını hatırlatan Varank, şunları söyledi: “Ulusal kalkınma sürecimizin ayrılmaz parçası olan bu bölgesel kalkınma anlayışını uygularken iki önceliğimiz bulunuyor. Bir yandan tüm illerimizin, ilçelerimizin, bölgelerimizin rekabet güçlerini geliştirerek ulusal ekonomiye katkılarını artırmak istiyoruz. Diğer yandan da bölgeler arasındaki gelişmişlik farklarını azaltarak topyekü kalkınmış bir Türkiye inşa etmeyi amaçlıyoruz. Tabi bu öncelikleri hayata geçirebilmek için bölgesel potansiyellerin gerçekçi bir şekilde tespit edilmesi ve bunları harekete geçirecek doğru müdahalelerin kurgulanması gerekiyor. Bunun yanında üstlendikleri planlamacı ve analist rolleriyle adeta YERELİN KURUMSAL HAFIZASINI oluşturduklarını söyleyebiliriz. Ayrıca, sağladıkları finansal ve teknik desteklerle, bölgelerindeki yatırımcıların, girişimcilerin hamisi konumundalar. İşte tüm bu özellikleri sayesinde ajanslar, kısa sürede pek çok konuda yenilikçi çalışmaların ve uygulamaların öncüsü oldu. Mesela, ülkemizde ilk defa bölgeler için kalkınma yol haritası niteliğinde olan bölge planları ajanslarımız tarafından hazırlandı. Bakınız bugüne kadar ajanslar; kamu, sivil toplum ve özel sektörden gelen 24 binden fazla kalkınma odaklı projeye 15 milyar liranın üzerinde destek sağladı.”

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar