Normalleşmenin ilk faturası!

Elektrik tüketim tarifelerine 1 Temmuz-31 Eylül 2021 dönemi için yüzde 15 zam yapıldı. Doğalgazda Temmuz ayı için konut abonelerinin tarifesinde yüzde 12, sanayi grubu tarifesinde yüzde 20 artışa gidildi. Normalleşmenin başladığı ilk gün olan 1 Temmuz tarihinden geçerli olmak üzere tüm tüketici gruplarında elektrik fiyat tarifeleri yüzde 15 arttırıldı. EPDK yetkilileri, zamma gerekçe olarak, elektrik üretim maliyetlerindeki artışları gösterdi.

info@karadenizekonomi.com / 5.07.2021

Normalleşmenin ilk faturası!

Doğalgaz da zamlandı

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) da konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine uyguladığı satış fiyatı, Haziran ayında geçerli olan tarifeye göre yüzde 12 artışla 1000 metreküp doğalgaz için bin 488 lira olurken, sanayi aboneleri için bu miktar yüzde 20 artışla bin 783 lira 354 kuruşa yükseldi. Elektrik üretim santrallerinin kullandığı 1000 metreküp doğalgazın fiyatı ise yüzde 20,2 artarak iki bin 060 lira oldu.

Tepkiler

Uzun süren pandemi koşullarından sıyrılıp normalleşme sürecine geçilen ilk güne elektrik ve doğalgaz zamları damga vurdu. Sanayici ve iş dünyası için ortak görüş hem elektrik hem doğalgaz fiyatlarına gelen bu zammın bir domino etkisi yaratacağı yönünde olurken konut elektriğine gelen zam da tüketiciyi fazlasıyla üzdü. Sokaktaki vatandaş da özellikle emekli ve memura yapılacak zammın daha şimdiden eridiğinde hemfikir.

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin

“Elektrik ve doğalgaz zammının çarpan etkisi olacaktır.”

“Pandemi bitme aşamasına gelinde hareket zam olarak başladı. Tabi ki bu günlerde zam haberleri ile güne uyanmak güzel değil. Hele ki o zam hem halkın hem de sanayicinin zorunlu olarak en çok kullandığı ürünlere gelmişse bir çarpan etkisi yaratacağı da kaçınılmazdır. Elektriğe dayalı olmayan hiçbir üretim yok. Öte yandan bunu hiç arzu etmesek de bir zorunluluk olarak görmekteyiz ne yazık ki. Ayrıca döviz fiyatlarındaki artış bu zammı bir anlamda zorunlu kıldı. Ülkemizi yönetenler açısından da alınan bu kararları uygulamaya sokmak zor olsa gerek ama öte yandan pandemi sürecinde verilen desteklerin yerine konulması için böyle bir zamma ihtiyaç duyulduğu izlenimine sahibim.”

 

 

 

 

 

Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı-Dr. Ali Çelik

“Şaka gibi”

“Henüz normalleşmeye başlamışken ve delta varyantı gibi yeni virüs ataklar beklenirken ve dünyada bir tedirginlik varken, kafe gibi lokanta ve düğün salonları veya ulaşım gibi birçok sektörde normalleşme sevinci yaşanırken gelen zamlarla bu sevincin kursaklarda kalması şaka gibi. Zaten gelecekle ilgili herkesin kaygı ve endişeleri varken 16 aydır işletmeleri kapalı olan esnaf tam da zararı tolere etmek için kolları sıvamışken tam da ilk iş günü yaşatılan mutsuzluktur. Bu zammı uygulamaya koyanlar bir kez daha düşünmelidir.”

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı-Orhan Turan

 “Pandeminin etkisi ve yüksek faiz-enflasyon-kur sarmalı nedeniyle hâlihazırda ekonomik zorluklar yaşayan işletmeler, enerji maliyetlerine yapılan zamlar ile birlikte makinelerini döndürmekte zorluk çekecektir. Bu durumun Türkiye’nin küresel rekabet gücünü zayıflatacağı aşikârdır. O nedenle zamların yeniden gözden geçirilmesi için çağrısında bulunuyoruz.”

Ordu OSB Başkan vekili-Murat Şimşek

“Normalleşmenin ilk gününe zamlarla başlanmasıyla sanayicinin iş insanlarının yükü daha da ağırlaşacak. Dünyanın en pahalı enerjisini tüketiyoruz. Elektrik ve doğalgaz zamları güçlükle kurduğumuz bütün dengeleri allak bullak etti. Bu zamlar iğneden ipliğe her şeye başka zamları tetiklemesi anlamına gelir. Bu da maliyetlerimizi arttırıp enflasyonu tetikleyecektir. Zaten güçlükle ayakta duran reel sektörün umutları iyice kırılacak. Ayrıca maliyetler de büyük oranda artacak.”

SAMSİAD Başkanı-İsmail Okutgen

“Üreten kesime bir yük daha”

“Elektrik ve doğalgaz yaşamın tüm alanlarında kullanılan vazgeçilmez enerji kaynağı olmakla birlikte sanayicinin de adeta can damarıdır. Zam dışında başka çözüm yolları aranmalıydı ama işin kolayına kaçılıp yük üreten kesimin sırtına bindirildi. Hele ki böylesi zor bir dönemde sanayici zamlarla yıldırılmamalıydı. Aksine önünün açılması gerekirken normalleşmeye zamla başladık. Amaç daha çok üretmekse uygulamaya kona zamlar mutlaka geri alınmalıdır.”

Ordu Çamsan A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı-Hakan Poyraz

“Bütçelenmemiş enerji maliyet artışları öngörülebilir olmalı”

“Ülkemizin gücüne güvenerek inanarak 70 milyon euro tutarında büyük bir yatırım yaptık. Çünkü öncelikli amacımız ülke ve bölge ekonomisine katkıda bulunmak istihdam sağlamak. Yapılan zamlarla enerji maliyetlerindeki artış sanayiciyi için daha zorlayıcı olacak ve yurt dışı piyasalarda rekabet gücümüzü azaltacak. Sanayicilerimiz daha az kazansın gibi öngörülerle yola çıkarak enerji maliyetlerindeki artışı kabullendiremezsiniz. Hiç bütçelenmemiş enerji maliyetlerindeki artışlar sanayiciyi ciddi şekilde etkilemiş durumda. İyimser olmak istiyoruz. Üretmeyi iyi biliyoruz. O nedenle daha öngörülebilir zamların yapılmasında fayda var.”

Turan Seramik Yönetim Kurulu Başkanı-Burhan Çakmak

“Sadece iş dünyasının değil herkesin işi zorlaşıyor.”

“Diyecek hiçbir şey bulamıyoruz. Üreten kesimin işi giderek daha da zorlaşıyor. Aslında sadece iş dünyasının değil herkesin işi zorlaşıyor. Düşünün ki memur ve emeklinin maaşlarına yapılacak zam oranı henüz eline geçmeden eridi. Yaşam giderek daha da zorlaşıyor.”

 

 

 

 

İdolwood Yönetim Kurulu Başkanı-Osman Başaran

“Üreticinin sırtına yeni bir yük daha”

 “Sürekli üretim, ihracat ve istihdam diyoruz. Ancak üreticinin sırtına bir gecede ve tek seferde böyle büyük iki zammı yüklemenin mantığını anlamış değilim. Bu durumda iddiamızı nasıl ortaya koyacağız. İmkânı olan herkes mevcut üretim işinden sıyrılıyor ve daha risksiz sektörlere yöneliyor. Bu kararın geri çekilmesini talep ediyoruz.”

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar