5 yılda 4 bini aşkın proje 30 milyarlık yatırım

DOKAP “Birinci 5 yıllık eylem planı” kapsamında 4 bin 244 proje faaliyete geçirerek toplam 30,4 milyar lira harcama gerçekleştirdi.

info@karadenizekonomi.com / 24.11.2019

5 yılda 4 bini aşkın proje 30 milyarlık yatırım

Bölge DOKAP’la kalkındı

Doğu Karadeniz Projesi Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) 1’inci 5 yıllık eylem planı kapsamında bölgede 30,4 milyar liralık bir yatırım gerçekleştirdi. 2014-2019 yıllarını kapsayan eylem planında yer alan 104 eylem kapsamında sorumlu kuruluşlar tarafından 4 bin 244 proje faaliyete geçirilip, toplam da 30,4 milyar lira harcama gerçekleştirildi.  Konuyla ilgili Karadeniz Ekonomiye açıklamalarda bulunan DOKAP Başkanı Yusuf Mengi, “2012 yılında faaliyete başlayan DOKAP çalışmalarına ilk önce bölgenin ekonomik ve sosyal analizini yaparak başladı. Çıkan sonuçlara göre de kalkınmanın hızlandırılması, refahın sağlanması ve bölgenin diğer bölgelerle arasındaki farkı kapatmak amacıyla 1’inci 5 yıllık eylem planı oluşturuldu. Bu planı hazırlarken 15 milyar liralık bir bütçe düşünmüştük ama bugün geldiğimiz noktada bu rakam 38 milyar liraya ulaştı.”

4 bin 244 proje faaliyete geçirildi

DOKAP Bölgesi illerinde yer alan kamu kurum ve kuruluşları, üniversite, odalar, birlikler ve sivil toplum örgütü niteliğinde kuruluşlar, illerin içerisinde yer aldığı bölge müdürlükleri ve bakanlıklar tarafından 4 bin 244 proje faaliyete geçirildiğini ve 30,4 milyar lira harcama yapıldığını vurgulayan Mengi şunları söyledi; “Bu 30,4 milyarlık harcamanın 21,9 milyar lirası bin 635 altyapı ve kentsel gelişme projelerine, 6,5 milyar lirası bin 874 sosyal gelişme projelerine, 1,3 milyar lirası 502 ekonomik kalkınma projelerine, 1 milyon lirası 16 yerel düzeyde kurumsal kapasitenin geliştirilmesi projesine ve 622,6 milyon lirası ise 217 turizm ve çevresel sürdürülebilirlik projelerine harcandı. Sonuçlar gösteriyor ki kalkınma programı gayet verimli bir şekilde hayata geçmiş oldu.

2020 yılı ikinci eylem planı hazırlık yılı olacak

Başkan Mengi 1’inci planda gelen başarının neticesinde 2’nci eylem planının hazırlıklarına başlanacağını belirterek, “2020 yılında 2’nci Eylem Planı’nın hazırlıklarını yapacağız.  Bu eylem planının hazırlıklarında bütün aktörlerle bölgeden merkeze plan yapma anlayışıyla yeni bir eylem planı ortaya çıkaracağız. Buna yeni nesil eylem planı diyoruz. Bu eylem planı sonucunda uygulanacak projeler bir önceki eylem planı uygulamalarından daha verimli olacak. Çünkü; 1’incinin tecrübeleri üzerine kurgulanmış bir eylem planı olacağı için bölge refahına doğrudan hizmet edecek plan olarak hayata geçecek.”

DOKAP’ın üretkenlik açısından bölgeye çok iyi geldiğini vurgulayan kuruldukları ilk zaman proje bulmakta zorlanıyorken şimdi projeler arasında seçim yapmak durumunda kaldıklarını da sözlerine ekledi. NAZAN BEDİR/KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar