“En ucuz büyükbaş kurbanlık fiyatı en az 25 bin lira olacak”

Son dönemde özellikle konut, gıda ve otomobil fiyatlarında yaşanan aşırı fiyat artışları Kurban bayramının yaklaşması ile kurbanlık fiyatlarına da yansıdı.

info@karadenizekonomi.com / 20.06.2022

“En ucuz büyükbaş kurbanlık fiyatı en az 25 bin lira olacak”

Bayramın yaklaşmasıyla birlikte vatandaşlar kurbanlık araştırırken sektör temsilcileri de fiyatların geçen seneye göre aşırı arttığını ve kurbanlık taleplerinde azalma olduğunu açıkladılar.

Kurbanlık fiyatlarıyla ilgili yaptığı açıklamada enflasyon ve maliyetlere dikkat çeken Samsun Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Erdal Doğan, canlı 600 kiloluk bir tosunun fiyatının en az 40 bin TL'yi bulacağını açıkladı. Fiyatların iki katına çıktığını söyleyen Doğan, "Geçen yıl Samsun'da büyükbaş canlı hayvanın kilo fiyatı 35 TL'den satılıyor. Bu sene ise 60 TL civarında satılıyor. Küçükbaş kurbanlık ise geçen yıl 800-1500 TL arasında değişiyordu. Bu sene küçükbaş kurbanlık fiyatı ise 2,5 ile 4 bin TL arasında değişiyor. Geçen yıl ortalama bir büyükbaş kurbanlığın fiyatı 15 bin TL'ye alabiliyordu. Bu sene ise ortalama büyükbaş kurbanlık fiyatları 20-25 bin TL arasında değişiyor. Canlı 600 kiloluk bir tosunun fiyatı ise 40 bin TL'yi buluyor" diyerek açıkladı.

Kurbanlık hisse fiyatlarını değerlendiren Samsun Kasaplar Odası Başkanı Ömür Şen, hisse fiyatlarının 4-5 Bin Lira civarında olduğunu açıkladı. Yüksek olan et fiyatlarının Kurbanlık fiyatlarına yansıdığına dikkat çeken Şen, “Bugün et fiyatları ortalama 130 Lira civarında. 35 kilo bir hisseyi hesap edersek 4 Bin 500 TL yapar. Vatandaş bu sene kurbanlık hisselerini kilo olarak 120-130 liradan alır diye tahmin ediyorum” dedi. Kurbanlık satışlarında azalma olduğunu da sözlerine ekleyen Şen, “Kurbanlık sıkıntısı çekilmez ancak vatandaşın da alım gücü düştü. Et fiyatları da çok arttı. Karkas eti 50-60 Liradan keserken bu sene 130 Lira oldu. Herkes kesemeyebilir. Kurbanlık alacakların yüzde 50’si 1-1,5 ay kala kurbanlıklarını alıyordu. Şuan piyasa çok hareketlenmedi. Satıcılar da bu sene iş olacak mı diye tedirginler” açıklamalarında bulundu.

 

SONER ÖZDEMİR

KARADENİZ EKONOMİ

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.

Fındık Fiyatları

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar