Asırlık Proje Ulaşıma Açıldı

2. Abdülhamid döneminde planlanan Karadeniz – Akdeniz yolu projesinin ilk ayağı tamamlandı.

info@karadenizekonomi.com / 11.01.2016

Asırlık Proje Ulaşıma Açıldı

Karadeniz – Akdeniz yolu Projesi’nde ilk etabın sonuna gelindi ve ulaşıma açıldı. 2. Abdülhamid döneminde planlanan yolun Karadeniz bölgesini iç Anadolu, Doğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerine bağlayacak olan Karadeniz – Akdeniz projesinin ilk ayağı ulaşıma açıldığı bildirildi.

Eski adıyla Dere yolu olan ve şimdiki adıyla Karadeniz – Akdeniz yolu olan projenin 140 yıllık bir geçmişi olduğu bilinmekte. Proje ilk olarak 2. Abdülhamid 

tarafından 1870 yılında planlandı. Fransız mühendislere çizdirilen projenin başlangıcının bu şekilde yapıldığı dile getirildi. Bu proje 2. Abdülhamid’in rüyasıydı. Projenin ordu il sınırlarında bulunan birinci ayağının tamamlandığı ve ulaşıma da açıldığı bildirildi bununla birlikte kalan ikinci ve üçüncü aşamalarda ilerleyen yıllarda tamamlanacak ve ulaşıma açılacak.

Projenin orduya düşen kısmının toplamda 88 kilometre olduğu biliniyor ve bu güzergâhın 15 kilometrelik kısmı tamamlandı. Tamamlanan bölümde 2267 metre tünel ve 333 metre uzunluğunda viyadük bulunuyor. Bu viyadüğün yüksekliği ise 500 metre. Proje tamamlandığı zaman Karadeniz – Akdeniz yolu projesi güzergâhı kullanan vatandaşlara hem zaman hem de yakıt açısından tasarruf sağlayacak.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar