Bakan Çelik’ten fındık üreticilerine müjde!

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, fındıkta alan bazlı gelir desteği uygulaması kapsamında 2015 yılı ürünü için dekar başına 170 TL destekleme ödemesinin, Haziran ayında yapılmasının planlandığını açıkladı.

info@karadenizekonomi.com / 20.05.2016

Bakan Çelik’ten fındık üreticilerine müjde!

CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, fındıkta verim ve kalitenin artırılması için fındık bahçelerinin yenilenmesine ilişkin olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

chp-giresun-bulent-yener-bektasoglu-gidahatti

Bektaşoğlu önergesinde, şu hususların altını çizdi:

“Ülkemizde fındık üretim alanının %74’ü Doğu Karadeniz Bölgesinde yer almaktadır. Yine, fındık üretiminin %72’si Doğu Karadeniz Bölgesinde, Giresun, Ordu, Trabzon ile Samsun, Sinop, Rize, Artvin, Gümüşhane illerinde yapılmaktadır.

13 yıllık verim ortalamasına bakıldığı zaman Doğu Karadeniz Bölgesinde verimin 77 kg/da, Batı Karadeniz Bölgesinde ise (Bartın, Düzce, Kastamonu, Kocaeli, Sakarya, Zonguldak) 117 kg/da olduğu görülmektedir. Batı Karadeniz Bölgesinde fındık üretiminden dekar alandan alınan ürün miktarının daha yüksek olduğu ve bu farkın kimi alanlarda üç katına kadar yükseldiği görülmektedir. Doğu Karadeniz’de fındık bahçelerinin ekonomik ömrünü tamamlamış olması bölgeler arasındaki bu verim farkının başlıca sebeplerinden biri olarak yer almaktadır.”


chp-giresun-bulent-yener-bektasoglu-findik-gidahatti

Yıllardır tartışılan yaşlı fındık bahçelerinin yenilenmesi konusunun Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca 18-19 Aralık 2013’de gerçekleştirilen Fındık Çalıştayı sonuç bildirgesinde de yer aldığına işaret eden CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, önergesinde, fındıkta verim ve kalitenin artırılması, yaşlı ve verimden düşmüş fındık bahçelerinin yenilenmesi konusunda gelinen aşamayı sordu.

Giresun, Trabzon ve Ordu Pilot Bölge

CHP’li Bektaşoğlu’nun soru önergesini yanıtlayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, verimsiz fındık bahçelerinin yenilenmesi konusundaki çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

faruk-celik-gidahatti

“Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi” başlatıldığını kaydeden Çelik, bununla ilgili kriterlerin belirlendiğini belirterek, “2013 yılında Trabzon İl Müdürlüğü ve Giresun Fındık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü ortak çalışması ile fındık bahçesi yenileme çalışmasının öncelikle 1’inci standart bölgede yer alan Giresun, Trabzon ve Ordu illerinde pilot proje şeklinde uygulanması planlanmaktadır” dedi. Çelik, şöyle devam etti:


“Proje ile; 2013-2014 yıllarında 50 yaş ve üzeri verimden düşmüş toplam 23,5 dekar fındık bahçesi sökülmüş ve modern dikim teknikleri kullanılarak 10 adet demonstrasyon bahçesi tesis edilmiştir.

findik-fiyati-gidahatti

Fındık destekleme ödemesi ne zaman yapılacak?

Fındık ürününün desteklenmesine ilişkin uygulamanın rasyonel hale getirilmesi amacıyla 2009-2014 yıllarında Yeni Fındık Stratejisi uygulanmıştır. Bu kapsamda, üreticilerimize toplam 4.4 milyar TL alan bazlı gelir desteği verilmiştir.

Fındıkta alan bazlı gelir desteği uygulamasına 2015 yılı ürünü için de devam edilecek olup, dekar başına 170 TL verilecektir. Destek ödemesinin 2016 yılı Haziran ayında yapılması planlanmaktadır. Ayrıca fındık üreticilerine mazot ve gübre gibi destekler de verilmektedir.”

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar