BELDE EVLERİ İLE RÜYA GİBİ BİR YAŞAM

Karadeniz Sohbetleri’nin bu haftaki konuğu, estetik mimari ve modernizmi bütünleştiren, günlük yaşamınızı eşsiz deniz manzarası ile birleştiren, sağlıklı bir yaşam tarzı sunmakla birlikte her alanda mükemmelliği arayanlar için tasarlanan Belde Evleri...

info@karadenizekonomi.com / 11.07.2018

 BELDE EVLERİ İLE RÜYA GİBİ BİR YAŞAM

Belde Evleri, müşterilerini en huzurlu yaşam alanı ile buluşturuyor. Deniz kenarında modern ve yenilikçi yapısının yanı sıra huzurlu bir atmosfere sahip olan Belde Evleri özel ve ayrıcalıklı yaşam isteyenlere sağlıklı bir yaşam tarzı sunuyor. İşte tamda bu noktada bizde Karadeniz Ekonomi Gazetesi olarak Belde Evleri Satış Müdürü Volkan Başalp ile konuştuk. Başalp’ten Türk inşaat sektörünün güçlü kuruluşlarından biri olan İntaya İnşaat Taahhüt Yatırım A.Ş.’nin Ordu’da inşa etmeye başladığı Belde Evler Projesi’ni en ince ayrıntılarına kadar anlatmasını istedik.

Ekonomi Yazarı Murat Gürsoy’un sorularını içtenlikle yanıtlayan Volkan Başalp, Belde Evleri hakkındaki tüm bilinmesi gerekenleri anlattı. İşte rüya gibi bir proje olan Belde Evleri hakkında herşey...

-Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?

“1977 İstanbul doğumluyum. İşletme Fakültesi Yönetim Organizasyon Bölümü’nden mezun oldum. Farklı sektörlerdeki çalışma hayatımda edindiğim deneyim ve birikimleri inşaat sektöründe değerlendirmek istedim ve sektörle iç içe olma şansına sahip oldum. Girişimci ve kişisel gelişime inanan biri olduğumu düşünüyorum. O nedenle, iletişim kurmak, kitap okumak ve keşfetmek hayatımda önemli yer tutuyor. Sosyal yaşamda ise ailem iki oğlum ve Beşiktaş önceliklerimdir.”

-Firma kuruluşu, tarihçesi ve yönetim şeklini anlatır mısınız?

“Kuruluşumuz, 2005 yılından bugüne, sahip olduğu uygarlık perspektifiyle çağdaş ve kalıcı yapılar yapmakta, bilgi ile kültürü, teknik ile sanatı harmanlayan yepyeni yaklaşımlarıyla modern kentlerin kurulmasında önemli sorumluluklar almaktadır. İntaya, kurulduğu günden bugüne ortalama yıllık yüzde 80 büyüme oranıyla büyük ölçekli birçok projeye imza atmıştır.”

-Belli başlı projeleriniz, yarattığınız ekonomik değer ve istihdam konusunda bilgi verir misiniz?

“Yurtiçi ve yurtdışında birçok önemli projeye imza atmış, altyapı, üstyapı, taahhüt ve yatırım alanlarında uluslararası kalite yönetim belgelerine sahip, Türkiye'nin önde gelen müteahhitlik firmalarından birisiyiz. 200'e yakın mimar ve mühendisiyle, yıllık yaklaşık 1 milyon metrekare inşaat alanının yönetilmesi ile İntaya, İstanbul'da yer alan büyük ölçekli konut projelerinden Adım İstanbul ve Evvel İstanbul'un ana yatırımcılarındandır. Aynı zamanda 5. Levent, Bosphorus City, İstanbul Sarayları gibi yüksek hacimli projeleri yüklenmiş olan yatırımcı ve müteahhitlik firmasıyız.”

-Ordu Belde Evler Projesi’ni bir de sizin ağzınızdan dinleyelim?

“Şu an Ordu Kirazlimanı'nda inşasına başladığımız Belde Evler Projesi, inşaat sektörünün güçlü kuruluşlarından İntaya'nın öncülüğünde, İntaya-Özmen-Köksal İş Ortaklığı tarafından hayata geçiriliyor. Köksal Turizm, Orduluların yaşamında yıllar boyunca yer almış olan Belde Otel'in yatırımcısı ve işletmecisi ayrıca Ordu'da inşaat alanındaki yatırımlarıyla dikkat çeken bir firmadır. Kökleri Ordu'ya dayanan Özmen Proje ve Danışmanlık ise gayrimenkul geliştirme ve projelendirme konularında uzman bir kuruluş. Böylece, inşaat alanındaki deneyimimizi ve gücümüzü İntaya-Özmen-Köksal İş Ortaklığı çatısı altında birleştirdik. Ordu'ya değer yaklaşımı ile hayata geçirdik. Şunu söyleyebilirim ki, Belde Evler tamamlandığında, her aşamasında yer alan detaycılığı ile sadece Ordu'da değil, Türkiye ölçeğinde örnek projelerden biri olacak.”


-Belde Evler projesini diğer projelerden ayıran özellikler neler? Site projelerinizde ortak mekan tasarımlarınız neler?

“Öncelikle konut inşa etmek ve yaşam tarzı sunmak arasında bir ayrım yapmak gerekir. Gerek yurtiçinde ve gerek yurtdışında gerçekleştirmiş olduğumuz projelerimizin ayırıcı özelliği, sadece çağdaş konut anlayışını temsil eden projeler olmaları değil. Aynı zamanda hayal edilen standartlarda bir yaşam biçimini sunuyoruz. Aslında iş ortaklığı olarak sadece konut inşa etmediğimizi, konutu yuva haline getirecek iç ve dış donanımlara sahip bir yaşam biçimi sunduğumuzu söylemem gerekiyor. Bu arada, Ordu'da konut beklentilerini analiz edersek; özellikle sahil kesimi ve Altınordu tarafında oluşmaya başlayan yeni konut projeleri, Ordu insanına daha kaliteli bir yaşam sunuyor olsa da asıl beklentinin hem çağdaş kalite anlayışı hem de sosyal alanlarıyla bir bütünlük taşıyan projelere yönelik olduğunu düşünüyorum. Yani, Ordu insanı sadece duvarlarla çevrilmiş bir konut istemiyor, duvarların ötesinde, sosyal donatılarıyla bir bütün olarak yaşayabileceği konut projelerini istiyor.”

-Projede pek çok detay düşünülmüş belli ki. Biraz da bu detaylardan söz eder misiniz?

“Fitness, sauna, Türk Hamamı, kapalı yüzme havuzu, basketbol sahası ve çocuk oyun alanlarına kadar her yaşa hitap eden donatılar, projemizi bir yaşam merkezi haline getiriyor. Spor imkanlarından sağlıklı yaşam uygulamalarına, yürüyüş parkurlarından peyzaj düzenlemelerine kadar her detayı, sakinlerimizin enerjik olduğu kadar huzur verici bir ortamda yaşamaları için planladık. Ayrıca projemizin farklı özelliklerinden biri de ticari alanların yanı sıra kreşinin olması. Bir anne çocuğunu kreşe bırakıp işine gidebilecek. Site sakinleri için alışveriş ve yeme-içme alanları uzakta olmayacak. Bu ayırıcı özellikleri dikkate alırsak Belde Evler projesi, çevre ve peyzaj düzenlemesi ile geniş ve çeşitli olarak planladığımız sosyal donatıları, daire içlerinde kullanılan malzemeleri, kreş ve ticari alanları ile Ordu'da rezidans tipi konut anlayışında birçok ilki aynı anda gerçekleştirecek.”

-Bu proje beklentilerinize karşılık geliyor mu?

“Evet… tam da beklentilerimize uygun biçimde Ordu'nun en özel lokasyonunda denize sıfır, doğa ile iç içe, geniş sosyal donatıları olan bu alanda, çağdaş mimarlık ve mühendislik teknolojilerini kullanıyoruz.

-Ordu’nun belki de en güzel alanında çalışıyorsunuz. Çevreye duyarlılık konusunda neler söylersiniz.

“Belde Evler'i planlarken doğal güzelliklere yaslanan ve onları koruyan bir mimari anlayış içerisinde olduğumuzu ayrıca belirtmeliyim. Alanda var olan peyzajı birkaç kurumuş ağaç istisna olmak üzere tümüyle koruduk. İnşaat alanımız, 11 bin 586 metrekare toplam arsa alanının yaklaşık yüzde 40'ı üzerinde yer almakta olup 5 bin metrekaredir. Baza katında oluşan ilave peyzaj alanları ile peyzaj alanımız Türkiye ortalamasının çok üzerinde; yüzde 70 peyzaj alanına sahibiz.

-Konutta satış için düşündüğünüz hedef kitle veya sosyal statü, yerli veya yabancı kimlerden oluşuyor? Arap alıcı var mı?

“Hedef kitlemiz, öncelikle Ordulular. Ordu'da nesiller boyu güvenle yaşayabilecekleri, çağdaş bir anlayışla inşa edilmiş bir ortam arayan hemşerilerimiz öncelikli hedef kitlemiz olacak. Bu arada, İstanbul, Ankara ve benzeri illerde okuyarak veya çalışarak memleketine dönmüş, kendi memleketinde günümüzün konut anlayışına uygun projeler arayan bir kitle de var. Son dönemlerde Ordu'nun hem altyapı hem çevre itibari ile yaşanır bir il hale gelmesinin bunda büyük payı var. Diğer taraftan, Ordu'da yaşamıyor olsa da gerek yurtiçinde ve gerek yurtdışında yaşayan, Ordu'ya gönül vermiş bir kitlenin varlığı söz konusu. Bu anlamda, Karadeniz'in incisi olan Ordu'nun bu en prestijli projesinde, oturmak amacıyla veya yatırım amacıyla düşünen tüm Ordulular hedef kitlemizin içine giriyor. Arap alıcılar veya yatırımcılar konusuna gelince; son zamanlarda birçok Karadeniz ilinin, onlar için turizm veya yatırım yönüyle cazip hale geldiğini bilmekteyiz. Özellikle Karadeniz'in kıyı illeri, maviyle yeşilin buluştuğu coğrafyası, canlı sosyal hayatı ve kültürel yakınlıkları, kendi ülkelerinde aradıkları çevreyi ve sosyal ortamı burada bulmalarını sağlıyor. Son dönemde Ordu'da veya Rize, Trabzon ve Giresun gibi çevre illerdeki gayrimenkul hareketliliğinin bir nedeni de kuşkusuz Arap yatırımcılar. Bölgede, Ordu-Giresun Havalimanı'nın açılmış olması ve Trabzon Havalimanı'ndan Arap ülkelerine direkt uçuşların olması, bölgeye yatırımcıların ilgisini arttırmış durumda. Bu şekilde bakarsak, onların bölgeye ve bölgedeki projelere ilgisi artmış olsa da, yabancı yatırımcı olarak sadece Araplar'ın geldiğini söylemek doğru olmaz. 2018 yılı, Tapu Kadastro kayıtlarına göre, son 3 yılda Suudi Arabistan uyruklu 79 kişinin 23 bağımsız parselde çoğu apartman dairesi olmak üzere toplam 13 bin 643 metrekare gayrimenkul satın aldığını biliyoruz. Bunun dışında, Kuveyt ve Azerbaycan'dan gelen yatırımcılar var. Sayıları diğerleri kadar olmasa da, ABD, KKTC, Hollanda, Irak, Afganistan, hatta Endonezyalı birkaç yatırımcının da Ordu'dan gayrimenkul aldığı biliniyor.”

-İnşaat sektörü nasıl bir süreçten geçiyor? Ülkenin içinde bulunduğu konjonktürden sektör ve genel olarak ekonomi nasıl etkilenir?

“İnşaat sektörü hepimizin bildiği gibi lokomotif sektörlerin başında geliyor. Son dönemlerde hükümetin, getirdiği teşviklerle konut sektörünü canlandırarak, onu ekonominin lokomotifi olarak tutmaya devam ettiğini söyleyebiliriz aslında. KDV indirimleri, vergi ve harç indirimleri, konut iade sürecinde yapılan değişikliklerle birlikte, ayrıca yabancı yatırımcılar için 1 milyon dolarlık mülk edinen yabancıya vatandaşlık hakkı verilmesi gibi düzenlemeler geçtiğimiz yılın konut satışlarını 1 milyon 341 adede ulaştırarak inşaat sektöründe bir rekor kırılmasını sağlamıştı. Bu süreçte, inşaat sektöründeki dinamizmin de katkısı ile Türkiye'nin hızlı bir büyüme süreci yaşadığını görüyoruz. Bildiğiniz gibi, Türkiye ekonomisi geçen yıl ortalama yüzde 7,4 büyüdü. 2018'in ilk dönemlerinde ise büyüme oranı yüzde 7,5 olarak bekleniyor. Bu büyüme trendinde tüm olumsuzluklara rağmen kredi derecelendirme kuruluşları güncelledikleri verilerde küçük değişiklikler yaparak ülkenin önümüzdeki süreçte de büyümesini sürdüreceği yolunda görüş bildiriyorlar. Tabi bu büyümeden inşaat sektörü de payını alacak. Çünkü ekonomiler büyürken kentler de büyüyor. Kentleri canlı bir organizma gibi düşünürsek, bu yapının en önemli unsurlarından birinin konutlar olduğunu söylemek gerekir ve gelişim devam ettiği sürece konut sektöründeki büyüme de devam edecektir.”

-Konuttaki kredi indirimi müteahhitlere mi yaradı, alıcılara mı? Şu an konut fiyatlarını nasıl değerlendiriyorsunuz ve seçimden sonra fiyatlar nasıl değişecek?

“Hükümetin konut kredisi faiz oranını yüzde 1.28'lerden 0.98'e çekmesi, benzer şekilde KDV'nin ve 150 metrekare üstündeki dairelerde tapu harcının düşürülmüş olması öncelikle konut alıcılarına büyük bir fırsat oluşturdu. Konut sektörünü canlandırmak için hükümetten arka arkaya gelen bu adımlar, aynı zamanda konut sektöründeki firmalar açısından piyasayı hareketlendirdi tabii ki.”

-Ordu'da inşaat sektörü sizce ne durumda? Satılık ve kiralık daire, arsa fiyatları ile son dönemdeki ekonomik durumlar hakkında neler söylemek istersiniz?

“2018 yılında yapılan ve yayınlanan araştırmalara göre, Ordu kent merkezinde yeni yapılan daire fiyatları, özelliklerine ve konumuna göre 200 bin TL’den 1 milyon TL’ye kadar çıkarken, en lüks daire fiyatları ise 750 bin TL’den 1.5 milyon TL’ye kadar alıcı bulabiliyor. Son yıllarda ilimize yapılan Ordu-Giresun Havalimanı'nın genel olarak ilimizin ekonomisine ve konut sektörüne ciddi bir ivme kazandırdığını söylemek lazım. Havalimanından dolayı artan sayıda turistin Ordu'ya geliyor olması, üniversite öğrenci sayısının ve dışarıdan göçün de etkisiyle ailelerinin çoğalması konutta açığı ortaya çıkardı, şu an Ordu'da yoğun şekilde yeni konut ihtiyacı var. Daire kira fiyatları ise 500 TL ile 1000 TL arasında değişiyor. Eski daireler 400 TL ile 600 TL arasında değişirken, yeni yapılan dairelerin kira fiyatları 1000 TL'nin üzerine çıkabiliyor. Konut fiyatlarının seçimden sonra da benzer şekilde devamlılık göstereceğini düşünüyorum. Çünkü, Ordu'da yeni konut ihtiyacı önümüzdeki 5-10 yıl içerisinde sürekli devam edecektir.”

-Ordu'da mimari açıdan bir dönüşüm var. Kentsel dönüşüm hakkındaki düşünceleriniz nelerdir? Ordu'da yapılan projelerin yanında farklı neler olması gerektiğini düşünüyorsunuz?

“Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından 2015 yılında başlatılan kentsel dönüşüm projesinin detayları son zamanlarda hız kazanarak belirginleşmeye başladı. Özellikle Altınordu ilçesinde iki alanda ve Fatsa, Ünye, Ulubey ve Gürgentepe ilçelerinde yapılacak kentsel dönüşüm projeleri bölgeye yeni konutlar kazandırmak amacını taşıdığı gibi aynı zamanda konut kalitesini de arttırmayı hedefliyor. Bugün her geçen gün gelişen ve büyüyen Ordu'nun kuşkusuz daha ileri konut standartlarına ihtiyacı var. Ordu'nun merkezinde ve özellikle iç bölgelerinde toplanan eski konutlar artık ihtiyacı tam olarak karşılamıyor. Bildiğim kadarıyla, Ordu Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 2015 yılında hazırlanan Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi’nden sonra Türkiye’deki ikinci belge olma özelliğine sahip.”

-Ordu ekonomisini ve sosyal hayatını nasıl buluyorsunuz?

“Ordu'da faal nüfusun yüzde 80'i tarım sektöründe çalışıyor. Ordu'da tarım fındık demektir. Yılda ortalama 80 bin ton fındığın elde edildiği Ordu'da fındık döviz getiriyor. Dolayısıyla önemli bir geçim kaynağı. Bunun yanında, şehir düzenlemesi ve belediyecilik alanında yapılan faaliyetler, nüfusun gençleşmesi ile birlikte kentteki cafe-restaurant ve cadde mağazalarının artışı, alışveriş merkezi ve sinema gibi sosyal alanlar şehri yaşanır kılan önemli özellikler. Bunun yanında Karadeniz Sahil Yolu'nun parçası olan yapımına 2012 yılında başlanan Ordu Çevre Yolu inşaatı devam ediyor. Çevre Yolu’nun da geçmesiyle birlikte Ordu'nun hem sosyal hem ekonomik anlamda daha bir cazibe merkezi olacağını düşünüyorum.”

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar