Ekonomik değeri yüksek ‘mor patates’

Bolu’da çiftçilere örnek olması amacıyla ekonomik değeri yüksek 'mor patates' ekimi yapıldı. İçindeki pigmentler sayesinde mor rengi alan patatesler ilk kez topraktan çıkarıldı.

info@karadenizekonomi.com / 21.08.2019

Ekonomik değeri yüksek ‘mor patates’

Bolu Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından 2018 Nisan ayında çiftçilere örnek olması amacıyla 'mor patates' ekimi yapıldı. İçindeki pigmentler sayesinde mor rengi alan patatesler ilk kez topraktan çıkarıldı. Mor patates ayrıca, normal patatesten farklı olarak tatlı bir tada sahip olması nedeniyle pasta ve börek yapımında da kullanılabiliyor. Bolu Belediye Başkan yardımcısı Rasim Özdemir, çiftçilere mor patates üretimi konusunda eğitimler vereceklerini ifade ederek, "Bolu yöresi bilindiği gibi patates ile anılan, patates üretiminin çok olduğu bir yerdir. Dünyaca ünlü sarı patatesimiz var ve çok lezzetli bir patates. Bunun yanı sıra park ve bahçeler müdürlüğü olarak ‘Ekonomik değeri yüksek ne yapabiliriz?’ diye düşünürken mor patates ekimi yaptık. Şimdi de bu patatesleri çıkarttık. Ekonomik değeri de çok yüksek. Biz bu konuyla ilgili ilk defa böyle bir çalışma yaptık. Çiftçilerimize eğer bunun üretimi uygun olursa onlara da önümüzdeki yıllarda tavsiye etme yöntemine gideceğiz" dedi.

 ‘’Antioksidan değeri çok yüksek’’

Bolu Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Aylin Aydın da mor patatesin vitamin değerinin yüksek olduğunu ifade ederek tatlı olması nedeniyle pasta, çikolata ve börek gibi yiyeceklerin yapımında da kullanılabileceğini belirterek, "Mor patates B vitamini, A vitamini ve C vitamini açısından son derece kuvvetli bir besindir. Lif oranı çok yüksek, nişasta oranı çok düşük, çok iyi bir karbonhidrattır. Ayrıca mor rengine sahip olması nedeniyle doğal bir pigment olarak pastalarda, böreklerde, çikolatalarda ve birçok çeşitle sofralarımızda görebileceğimiz ticari değeri yüksek çok sağlıklı bir sebze. Tohum olarak biz bunun üretimine başladık ve tohumları bu sene çoğaltmayı düşünüyoruz. Zaten Bolu toprağı yumrulu bitkilere çok yatkın. Patatesimiz de zaten meşhur. Bu mor patatesin de üretimini de çok kolay yapmaktayız.  Bunu da çiftçilerimize kazandırmayı amaçlıyoruz. Mor patates bazı hastalıklarla mücadelede yardımcı olabilecek besin öğeleri içeriyor. Normal patatesten tadı da farklı, içindeki vitamin olarak da farklı. Antioksidan değeri çok yüksek" diye konuştu.

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar