Erçal A.Ş Holdingleşme Yolunda

Erçal'dan Ordu'ya Fındık Formatın da Kule Önerisi ..

info@karadenizekonomi.com / 28.11.2015

Erçal A.Ş Holdingleşme Yolunda

Fındık sektörünün köklü firmalarından Erçal Fındık A.Ş yönetim kurulu üyesi 5.kuşak temsilcilerinden İsmet Erçal ve Sait Erçal 6.kuşak olan çocuklarıyla birlikte bir aile şirketini yönetiyor.2016 yılında ,merkezi samsunda olan fındık,otomotiv,gayrimenkul ve sigorta şirketlerini birleştirip holdingleştirme yolunda olduklarına dikkat çeken Erçal,kurumsallaşma çalışmalarını ise bu yıl içerisinde bitirmeyi düşünüyor.

2015 ‘den 2016 yılına 150 bin ton civarında fındık devredecek

2014 yılında fındıklar tamamen yandı, sadece sahil kesmi bahçeye girdi. Herkes oldukça zor bir seneydi. Bu yıl ise rekoltesi geçen yıla göre yüksek bir yıl yaşanıyor. İş adamlarımızın çoğu seneye fındık bol diye elinden ürünlerini çıkardı ve satış yaptılar. Fakat piyasada fındık yok! Fındıkçı olmayan kişiler yatırım olarak 10-12 TL’den fındık aldı belki daha üstünde satarım diye. Vatandaş üreteci ‘de bilinçlendi ve geçen sene 20 TL’den satışa çıkan fındık bu sene neden olmasın dedi ve elinde tutmaya başladı Onun için bu sene pazara fazla fındık girmeyecek. Tahmin ediyorum bu sene 150 bin ton fındık 2016 yılına devredecek.

Avrupa Fındık tırlarını geri çeviriyor

Fındığını bekleten üreticiye büyük iş düşüyor. Fındığı kurutmadan çuvala koymasınlar. Çünkü fındıkta aflatoksin ve çürüme oluyor. Onun için geçen yıl Ünye’de yapılan Lisanslı depoculuğun daha fazla yaygınlaştırılması lazım’ki bu depolarda fındığımızı rahat 5 yıl saklayabiliriz. Üreticiler fındığı tam kurutmadan naylon çuvallara yada ambarlara koyduklarında fındığı çürütüyorlar ve kalitemiz bozuluyor. Bunu önlemek için Ziraat Odaları ,Sivil Toplum Kuruluşları harekete geçmeli ve devlet de bunu denetlemeli. Çünkü sanayicinin tırları yoldan geri dönüyor. Böyle olunca Türk fındığı kalitesiz diye Avrupa’da adı çıkıyor. Oysaki en kaliteli fındık Tür fındığı.Verimliliğe ve kaliteye çok büyük önem vermeliyiz.

Devlet üretici ‘ye desteğini mahsulüne baksın diye veriyor

Halkımızın çoğu TARSİM sigortasını yaptırsaydı 2014 yılında gerçekleşen dondan herhangi bir mağduriyet yaşanmayacaktı. Devlet üreticiye desteğini, mahsulüne iyi bakması için veriyor.Gübreleme,ilaçlama,bakım,budama yapılsın diye. Oysaki çoğu üretici bu parayı kendi kişisel ihtiyaçları için kullanıyor.

Fındıkta yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri

Fındıkta iç tüketimi tesislerimiz kurarak artırmalıyız.Çikolata Park projesi bunlardan bir tanesi ,kendi çikalatamızı daha kaliteli olarak pazarlamasını yapabiliriz. Şuan iç piyasada 100-150 bin ton harcanıyor ,biz bunu 500 bin tona çıkarta bilirsek Türkiye olarak dünya tüketimini iç tüketimle beraber 1,5 milyon ton yapabiliriz.Bunun içinde ülke olarak 2023 yılında en az 1 milyon kilo kabuklu fındık üreten bir ülke olmalıyız.

Boztepe’ye Fındık formatında kule yapalım

Ordu’nun havalimanı ile dünyaya açılan pecereye kavuşması,Karadeniz-Akdeniz yolu projesi ile İç Anadoluya açılması,Çevre yolu projesi,Ordu Üniverrsitesi Ordu adına çok önemli devasa projelerdir.Ordu’nun yerel karar merci noktalarından Ordu Büyükşehir Belediyemize de Ordu’nun kalkınması adına büyük iş düşüyor .Her ülkenin kültürünü yansıtacak bir heykel,köprü,obje var bizimde, Ordu Boztepe’ye fındık formatında büyük bir kule yapalım. Hatta otel. Orduda bin bir çeşit fındık var kendimiz bunlardan çikolata yapıp dünyanın her yerine pazarlayabiliriz.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar