Eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin Bizim Gibi Dürüst İhracatçıları Rekabet Kuruluna Şikayet Etti

Elimde Olsa Fındık Sektörünü Hemen Bırakırım

info@karadenizekonomi.com / 31.10.2014

Eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin Bizim Gibi Dürüst İhracatçıları Rekabet Kuruluna Şikayet Etti

Her Perşembe 21:30 da Altaş Tv de Murat Gürsoy'un hazırlayıp sunduğu KARADENİZ Ekonomi Programı'nın bu haftaki Konuğu Poyraz&Poyraz A.Ş. Yön. Kurulu Başkanı Mustafa POYRAZ dı.

Ordu'nun en önemli sanayicilerinden  biri olan ve 400 Kişilik İş istihdamı ile bölgeye ekonomik güç katan İş adamı Mustafa Poyraz program da çok önemli açıklamalar da bulundu.Bir sanayici olarak tenkit edici itamlara maruz kaldığını,fındığın bugün ki durumunu, dün de yaşanan olumsuz gelişmeleri,Siyaseti,Turizmi kısacası içinde Ordu,Ekonomi ve Fındık geçen her şey bu program da konuşuldu..

Konuşmasına Murat Gürsoy'a gazeteci kimliğinden ötürü ve böyle bir programı hayata geçirmesiyle Ordu Ekonomi'sinin sorunlarını ve çözüm önerilerini ekrana taşımasından  dolayı tebrik ederek sözlerine başladı ve fındık konusuyla sohbet derinleşti..

Akşam ki Program dan bugüne yansıyanlar;

Benim 500 Dönümlük Arazim de Bir Tane Fındığım Olmadı

2014 fındık için şansız bir yıl oldu..29 martta büyük bir don hadisesi atlattık.Türkiye fındığının %50’ini Ordu ve Giresun üretiyor du ve bu 2 ilde büyük bir don hadisesi oldu.%80’nin üzerinde fındıklarımız yandı ve 100 bin rakımın üzerinde hiç fındığımız olmadı.Benim Ulubey de 500 metre dönüm fındığım var bir tane bile fındığım olmadı.Bu afat bir bölümü mutlu etti bir bölümü ise mağdur etti.Mağdur olan bilhassa Ordu ve Giresun üreticilerimizdir.Özellikle bu bölgenin insanlarını tamamen fındığa bağlı bir ekonomisi var bu hadiseyi daha da trajik bir hale getirdi.

Ordu ve Giresun da Kırma Makinelerinin %90’nı Çalışmıyor

700-800 bin ton rekolte beklenirken,rekoltenin 500 bin tonlara düşmesi fındık piyasasını çok olumsuz etkiledi.Hem üreticiyi hem Sanayiciyi hem alıcıyı ..Burada yanlış olan şu;Türkiye de 500 bin ton fındık rekoltesi var .Bununla birlikte İtalya'da, Azarbeycan da Gürcistan da da var yani dünya da nereden baksanız 700-750 bin ton bir fındık var.Ama fındık hiç yokmuş gibi fındık dışı bazı kişilerin yanlış beyanları ,mesela fındık hiç yok yada 20 lira olacak şu fiyat bu fiyat olacak gibi söylemler piyasayı bir kaosa sürükledi.Herkes fındık stoklamaya gitti.Karadeniz Bölgesinde bilhassa Ordu ve Giresun da Kırma makinelerimizin %90’nı çalışmıyor.

Ziraat Odalarının Yanlış Rekolte Açıklamaları Hem Üreticiyi Hem de Fındığın Geleceğine Büyük Zarar Vermiştir

Piyasa da ki yanlış algı ve açıklamalar herkesi yanlış yönlendirdi.Bilhassa Ziraat Odalarının yanlış rekolte açıklamaları ile bizim rekolte beyanlarımızla arasında ciddi fark oluşunca ister istemez piyasadaki herkes etkilendi.Böyle olunca hem üreticiyi hem de fındığın geleceğini büyük zarara uğratılmıştır.

Ziraat Odalarının ve Tarım İl Müdürlüğünün Rekolte Açıklamaların da’’ KASIT ‘’Var

Biz Fındık İhracatçı Birliği olarak 5 yıl geriye dönük olarak rekolte çalışması yaptık.Ve bu çalışmalara baktığınız da bizim rekolte tahminlerimiz %1 bile yanılmadı..Ama Ziraat Odaları’nın ve Tarım İl Müdürlüklerinin tespitlerin de en az %40 oranında yanılma ortaya çıkmıştır.Bunda kasıt vardır.Bu kurumlar rekolteyi çok düşük göstererek fındık fiyatlarının yüksek olabileceği imajını yarattılar.Ama bu çok yanlış bir olgudur.Dünyada teknoloji o kadar çok ilerledi ki yurtdışın da ki alıcılar hepimiz den çok daha iyi rekolte tespiti yapıyor.Bu rekolte yanılmaları yalnızca fındık üreticisini yaralıyor .

Bundan Sonra Fındık Rekolte Açıklamaları Tek Bir ağızdan Olacak

Biz İhracatçı Birlikleri ,Ziraat Odaları,Tarım İl Müdürlükleri hepimiz bir olup rekolte tespitlerimizi tek bir ağızdan açıklamalıyız.Biz bu sene Ulusal Fındık Konseyin de bir karar aldık;Ulusal Fındık Konseyi Yönetimi artık daha geniş kapsamlı üyelerden oluşuyor bunun için de Ziraat odaları ,Tarım İl Müdürlükleri,tüm Borsalar yer alıyor.Bundan sonraki Fındık rekolte çalışmalarını Ulusal Fındık Konseyi Olsun İhracatçı Birlikleri olsun ve diğer tüm kurumlarla birlikte tek rekolte açıklaması yapacağız.Diliyoruz bu karara hepsi riayet eder.

Doğu Karadeniz de Fındık Üretimi Talebe Yetmiyor

2009 yılı serbest piyasa rejimine geçilmesiyle birlikte fiyat açıklama dönemi bitmiş yerini arz ve talebe bırakmıştır.Bugün ise sorunlar yer değiştirdi.Bugünün gündemin de ise fındık üretimi talebe yetmiyor.Şuan ki en büyük sorunumuz bu.Verim dönüm başına çok düşük Özellikle Doğu Karadeniz ve Giresun da..Verim artışına gitmeli İyi Tarım Uygulamalarını hayata geçirmeliyiz.Üreticiye bu anlam da çok şey düşüyor.Bilinçli olması adına..

İç Ve Dış Piyasa da Kullanılmak Üzere Fındık Tanıtım Grubu’nun Banka da 30 Trilyonluk Fonu Bulunmaktadır

Fındık İhracatçı Birlikleri olarak biz bir Komisyon kurduk.Fındık Tanıtım Fonumuz var.Şuanda Fındık Tanıtım Grubunun 30 Trilyon lira bankada parası var.Bu Fındığın Yurt dışın da tanıtımı için harcanacak bir para.Yani %10’nu İç Piyasada %90’nunu Dış Piyasa da kullanılması için oluşturulan bir fon.

Fındıkta Şuan En Büyük Sıkıntı Rutubetten Kaynaklanan Toksin Sorunudur

Fındıkta şuan da en büyük sorunlardan bir tanesi Toksin sorunu.Toksin rutubetten kaynaklanan bir durum.Bu konuda üretici bilinçlenmeli ve verimi artırma çalışmasına gidilmesi gerekiyor.Bu konuyla ilgili önümüz de projelerimiz var.Mesela Fındık Araştırma Endüstrisinin Giresun da fidanla ilgili bir çalışması var ,soğuğa dayanıklı,kısa zaman da verime dönüşe bilen gen çalışması yapılmaktadır.Bunla ilgili üreticilerimizin Fındık Araştırma Endüstrisinden bilgi almasını öneriyoruz.

Fındığa Alternatif Ürün Yetiştirmeliyiz

İklim şartlarından dolayı bazı tedbirler almamız gerekiyor.Bunun en başında alternatif ürünler üretmeliyiz.Tamamen fındığa bağımlı kalmamamız gerekiyor.Kivi,Çilek,Elma,Kiraz gibi ürünleri yan gelir olarak üretmeliyiz.

Yüksek Fiyatlar Dışarıda ki Ülkeleri Fındık Üretmeye Teşvik Ediyor

Yüksek fiyatlar fındığa zarar veriyor.Ben Eti Firmasıyla çalışıyorum.Bizzat buna şahit biri olarak bu firma fındık alımlarını %1’e indirdi.Bu durum da bu firmalar yüksek fiyatlardan dolayı alternatif ülkelerde ki fındıkları tercih edecek buna bağlı olarak da bu ülkeler de fındık üretilecek bu durum ise bizim ülkemiz için zararlı bir durumdur.Yüksek fiyatlar dışarıda ki ülkeleri fındık üretmeye teşvik ediyor.Rakibini öldüreceksin ki Piyasa sana kalacak.Bu durumun acilen önüne geçmeliyiz..Yoksa ileride zararını biz göreceğiz.Gürcistan Türk Fındığından 80-100 Dolar Daha ucuz.Dışarıdaki alıcı ilk Önce Gürcistan fındığını almayı tercih ediyor yüksek fiyatlardan ötürü..

2014 Fındık Sezonun da En Çok Mağdur Olan İl Ordu Ve Giresun’dur

Özellikle Doğu Karadeniz de Fındığın en çok üretildiği Giresun ve Ordu üreticisini nasıl güçlendirmeliyiz bu anlamda çalışmalar yapmalıyız.Türkiye de 50 bin 100 bin fındık stok bulundurmalıyız ki bu tarz arza ve talebe dayalı fındık fiyatlarında ki dengesiz durumlarla başa çıkabilmeliyiz..Badem ,ceviz,fıstık gibi ürünlerin fiyat skalasın da kalmalıdır fındık fiyatı.Bunun üstüne çıktığı zaman her kesim zarara uğruyor.Devlet mağdur olan illere öncelikli olarak gerekli prim desteğini vermeli.Giresun Ordu İli gerçekten mağdur üreticidir.Üreticiler deyan ürün olarak kivi,çilek,elma yetiştirmeli kendini korumaya almalıdır.

Yabancı Firmaların Türk Piyasasına Girmesine Karşıyım

Yabancı ülkelerin fındıkla ilgili Türk piyasasına girmesine şahsım adına karşıyım.Türk piyasasına bizim gibi sanayicilere zarar veriyor.Önümüz deki yıllarda fiyat konusunda istedikleri gibi oynaya bilirler ve söz sahibi olabilirler.Fındık konusunda bizim gibi firmalar olmalı yoksa bunun zararlarını iler ki yıllarda görmemiz çok muhtemeldir.

Türk Sanayicileri Kendini Güçlendirmeli Aksi Takdirde Yabancı Firmalara Karşı Rekabet Gücümüz Giderek Azalacaktır

Yabancı firmaların Türk piyasasına girmesinde maalesef ki biz sanayicilerin de katkısı oldu. Bizim de hatalarımız var ,bizim gibi firmaların kendini güçlendirmesi gerekiyor yabancılara karşı.Biz güçlü olursak bu durumun önüne geçebiliriz.Son 1-2 yıldır sektörün zarar görmesini fırsat bildiler ve aramıza karıştılar.Yabancı büyük bir firmayla rekabet etme şansında azalıyor.Neden çünkü bu firmalar sermaye de güçlü pazarda güçlü bizim de doğal olarak rekabet gücümüz kırılıyor.Türk firmaları zarar etti ve küçüldü bu durumu bir an önce olumlu anlamda değiştirmeliyiz.%75 lik üretim gücümüzü düşürmemeliyiz.Fiyatları yükseltmeden stabilize koruyabilmeliyiz.Bu oran %50’ye düştüğü zamanbilinmelidir ki fındık sektörü adına felaketimizin geldiği andır.

Borsa Başkanları Kendi Menfaatleri Doğrultusun da Hareket Ediyor
 

Borsa Başkanları ‘nın hepsi fındıkçı. Dolayısıyla kendi meenfatleri doğrultusunda düşük yada yüksek göstererek işlerine geldiği gibi davranıyor.A Borsası 13 Liradan Üreticiye veriyor fındığı, B Borsası 14 Liradan veriyor.Bu üreticiye haksızlıktır.Ben bizzat o borsa başkanını arayarak neden böyle yaptığını sordum işime geldiğim gibi davranıyorum dedi,düşünün ki durum bu kadar vahim..

Üretim Düşük Talebi Karşılayamıyoruz ,Stoklicak Fındık Yok ki Üretici Lisanslı Depoculuğu Tercih Etsin

Lisanslı Depoculuğu faydalı görüyorum ben.Özellikle yüksek rekolteli yıllarda çok daha faydalı bir durum olarak görüyorum.Ama 4-5 Yıldır gördük ki lisanslı depoculuğa ihtiyaç kalmadı.Ayrıca üretici bu fındığı teslim etmenin bazı şartları var;kurutacak,temizlicek ve randımanlı bir şekilde teslim edicek.Ki yıllardır bizim randımanımızla lisanslı depoculuk randımanı arasında farklar ortaya çıkmıştır.Onlar maalesef çok daha düşük gösteriyor randımanı. Ayrıca üretici den biz fındık alırken temizleyen kurutan ayıklayan bizlerdik,borsa da fiyatı neyse gelip direk parasını teslim ediyorduk,dolayısıyla üretici buna alışık olduğu için lisanslı depoculuğu tercih etmedi.Ayrıca bundan sonrası için lisanslı depoculuğa ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum çünkü bundan sonra ki yıllar bırakın stok yapmayı talebe nasıl karşılık veriririz ,üretimi nasıl sağlarız diye düşünmemiz gereken dönemlerdeyiz.

Fındık Fiyatını Ben Düşürmüyorum

Şahsım adına da çok mütevazi sade yaşayan birisiyim ama buna rağmen biz sanayicilere tenkitler gelmesi beni çok üzüyor. Fındık fiyatını benim düşürdüğüm söyleniyor.Peki şuan yine çıktı fındık buna nedicekler..Bunun şahıslarla benle onla ilgisi yok arz ve talebe göre oluşuyor.Ben binlerce üreticinin ekmeğiyle oynayıp fındık fiyatını düşürmem söz konu mudur..?Böyle bir itham olabilir mi..Benim Ordu dışında tek bir tapu kaydım bile yoktur.Ordu ya yatırım yapan Orduya kazandıran bir iş adamı olarak bana yapılan bu ithamlar çok çirkin..Yazıktır,ayıptır..!

Eski İç İşleri Bakanımız İdris Naim Şahin Bizi Rekabet Kuruluna Şikayet Etti

Fındık 2009 yılında Hükümet tarafından  serbest Piyasa ekonomisine  bırakıldı.Hükümet üreticiye dekar başına destekleme primi ödüyor.Fındık Fiyatları arz ve talebe göre oluşuyor ama eski bakan  Türk Fındık ihracatçısına haksızlık yapıyor.Serbest piyasa ekonomisinde Fındık arz ve talebe göre oluşuyor.Çıkar'da düşer de bugün Türk Fındık ihracatçısı 15 TL olan fiyatları neden düşüremiyor.Çünkü kimsenin ne çıkarma nede düşürme gücü var.Arz ve talebe göre piyasa oluşuyor.Bu gerçekler ortadayken Türk Fındık ihracatçısı eski bakan tarafından haksızlığa uğratıldı.Eski bakan hemşerimiz bu bölgenin insanı İdris Naim şahin bizi geçen sene rekabet kuruluna şikayet etti.Biz ihracatçılar olarak çok kırgınız..İnsan bizi toplar derki fındıkta bir düşüş var nedir sebebi ne yapa biliriz..!Ki ben şahsen kendim tüm bunları yüzüne karşı ifade ettim.. Kendisine ;siz  bizim bakanımızsınız biz burada fındık ihracatçısıyız 400-500 kişiye istihdam veriyoruz , ihracat yapıyoruz, döviz getiriyoruz ..Siz bizi rekabet kuruluna neden şikayet ettiniz neden öncesinde bizimle bizimle konuşmayı tercih etmediniz..?Ayrıca Batı Karadeniz deki İhracatçıları neden şikayet etmediniz yani onlar dürüst biz değil miyiz, bu tavır bu anlama mı geliyor dedim kendisine..Çok üzüldük..Sen benim oyumu alıyorsun daha sonra ihracatçı olarak fındık fiyatlarını düşürmekle,Manipülasyon yapmak ,Çıkarcı Olmakla suçluyorsun ,Üreticiyle beni düşman ediyorsun senin buna hakkın yok.

Bana Maddi ve Manevi Olarak Zarar Veriyorlar ,Elimde Olsa Fındık Sektörünü Hemen Bırakırım

3 Yıldır bizim bilançolar hep zarar da.Elimde olsa bu işi bırakırım.Yani böyle düşük fiyatlar bize olumlu yansısa  biz zarar edermiyiz.Tüm bunların sonucunda ihracatçının suçlanması ve son yıllar daki zararları da göz önünde bulundurduğunda fındık sektörüne yatırım yapmanın bir anlamı olmadığını düşündüm.Benim farklı sektörde de iş kolum var ısı yalıtım mesela.Aldığımız verdiğimiz belli bu tarz kaygılar sıkıntılar da yok ayrıca, fındık sektöründen daha fazla kazanıyorum.Biz fındıkçılara maddi ve manevi olarak zarar veriliyor.Burda Ziraat Odalarına ve Borsalara iş düşüyor.Bizlerin bu anlamda savunacak kurumlardır bunlar..

Bugun Kendi Paranla İş Yapmaya Korkuyorsun

Biz Sanayi Ve İş Adamları Olarak bir arada Çambaşı yaylasına bir yatırım yapıyoruz bu birlik ve beraberliğin bir adımıdır.Bunun devamının gelmesini diliyorum.Bugün kendi paran da olsa bir iş yapamıyorsun korkuyorsun.Birlik ve beraberlik olgusunun Kayseri de olduğu gibi buraya da yerleşmesi gerekir.20 kişi bir araya gelmesi çok önemlidir bunun devamında her sene bir fabrika açar yeni iş alanları oluşturur Orduya yatırım yaparsınız.Bunu korumalı ve devam ettirmeliyiz..

AKP Yada CHP Kim İktidardaysa O Partinin Belediye Başkanı Başa Gelmeli

Ordu ya yatırım gelebilmesinin tek yolu Ordu Belediyesinin İktidar Partisinden olması durumuyla olabilecekti.Ben bunu her seçim dönemin de söyledim.Ama burda AKP yada CHP diye bir ayrım yok kim iktidardaysa o partinin belediye başkanı seçilsin isterim.Büyükşehir olmamızla birlikte yatırımlar hızlanmaya başlandı bunlar güzel gelişmeler.

Havaalanı,Dereyolu,Turizm Ordunun Geleceği Bu Üçlüye Bağlı

Hava alanı Ordunun içini dışını tüm havasını çok değiştirecektir.Vatandaşımız 1 saatte istanbul dan uçağa binip Orduya gelecek buradan helikopterle Çambaşına çıkacak, kayağını yapıp İstanbul'a geri dönecek.Emin olun yurt dışından da pek çok turist gelecek.Hava alanı ,Dere yolu,Turizm bu üçgen çok önemli .Ordu 10 yıl içerisinde Samsun ve Trabzon’u yakalayacak potansiyelde bir şehirdir.

Kendi Arazilerim Olmasaydı Arsa Alıp Yatırım Yapmazdım

Orduda yatırım zor.Mesela  bir yatırımcı soğuk Hava deposu kuracak ama arazi yok yada çok pahalı sonuç olarak yatırımcı gidiyor.Mesela ben yalıtım fabrikası kurdum benim orda arazim olmasaydı ben o fabrikayı kurmazdım.Çünkü araziler çok pahalı.Bugun 20 dönümlük arazinin para olarak değeri 4 Trilyon.Bundan dolayı Vilayet yada Belediye hangi kurum buna bakıyorsa bu yatırımcıları kolundan tutup ucuz yer arazi gösterip yönlendirmeli kazandırmalıdır.Ordunun önü açık ama yetkililerin bu anlamda sorumluluklarını yerine getirmesi gerekir.

Çambaşına 100 Yataklı 5 Yıldızlı Otel Yaptırıyoruz

Ben şuan Orduda 400 kişiye istihdam veriyorum.Devamında Ordu Sanayici Ve İş Adamları 20 Kişi Çambaşı Yaylasına 100 yataklı 5 yıldızlı bir Otel yaptıracağız.İş ve istihdam sağlamak beni mutlu ediyor.Paramız hazır ,pırıl pırıl bir yatırımla Çambaşına hayat vereceğiz.Bir tane değil 5 tane 10 tan e olması lazım.Ama bunun için Çambaşı yolu'nun yapılması gerekiyor,yetkililerin bu anlam da yardımcı olması gerekiyor.

Orduda yatırım anlamında neler yapılması gerekir..Tarım yada Turizm yada başka yatırımlar.Bunun İçin Ankara da yatırımla ilgili birisine yetki verip bu karlımı dır doğru bir proje midir bunun fizibilitesini çıkartıp buna göre yola çıkılması gerekiyor.

Balık Kasası ve Isı Yalıtım Konusunda Yatırımlarımızı Büyüteceğiz

Biz ısı yalıtım olarak Doğu Karadeniz'in kullanmış olduğu tüm varilleri buradan gönderiyoruz.Daha önce varil İstanbul dan gidiyordu 15 kamyonla.Şuan burada 1 kamyonla iş bitiriyoruz.Düşünün yakıt tasarrufunu..Keza ısı yalıtım cephe kaplamaları Ankaradan geliyordu şimdi bizim fabrikamızdan gidiyor.Balık kasası üretiyoruz Kayseri den alıyorlardı daha önceden şuanda bizden alıyorlar.Ki balık kasasıyla ilgili yatırımımız yetmiyor daha fazla büyütmeyi düşünüyoruz ..Yine aynı şekilde kaplama yalıtım yetmiyor 2. Bir blok makinesi alacağız.Yani iş istihdam sağlıyoruz çabalıyoruz Orduya hizmet konusunda .Diğer girişimcilerin de bu anlamda araştırıp neler yapılabilir hangi proje hayat geçirilir diye düşünüp karlı projeleri hayata geçirmesi gerekir.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar