FARUK ÇELİK AÇIKLADI

Geçen hafta tamamen bittiği söylenen rekolte komisyonu çalışmasının bitmediği ve üç ilde daha arazide çalışma yapıldığı ifade edilerek, rekolte çalışmalarının hemen açıklanmayacağı belirtildi.

info@karadenizekonomi.com / 12.07.2017

FARUK ÇELİK AÇIKLADI

Geçen hafta tamamen bittiği söylenen rekolte komisyonu çalışmasının bitmediği ve üç ilde daha arazide çalışma yapıldığı ifade edilerek, rekolte çalışmalarının hemen açıklanmayacağı belirtildi.

650 bin tonun üzerinde olduğu iddia edilen rekolte gerçeği yansıtmamakta. 2017 sezonu fındık hasadına neredeyse günler kalmış durumda ancak henüz rekolte açıklanmış değil. Bakanlık tarafından açıklanacak olan rekolte tespiti gecikmiş durumda. Bu gecikme de çeşitli rakamların ortalıkta gerçek rekolte gibi algılanmasına sebep oluyor. Bakanlık’tan bu karışıklığı giderip bir an önce rekolteyi açıklaması bekleniyor.

Geçen hafta Ordu ve Giresun illerinde yapılan rekolte çalışmasının bitmesiyle birlikte çalışmaların tamamen bittiği açıklanmış ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in bu hafta içerisinde Türkiye rekoltesini açıklayacağı söylenmişti. Bu söylentiler yalanlanarak hala arazide çalışma yapıldığı açıklandı.

Son üç il kaldı

Alına bilgilere göre, şuan üç ilde daha rekolte tespit komisyon üyeleri tarafından rekolte çalışması yapılıyor. Bu çalışmalarda bittiğinde bütün tespit rakamları toplanarak dosya halinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e iletilecek. Bu nedenle bu işlemin en az bir hafta daha sürmesi bekleniyor.

Tepki verdiler ama…

Kesin olmamakla beraber Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın öncülüğünde yapılan rekolte çalışmalarında ortaya çıkan rakam, daha önce Türkiye rekoltesi açıklayan ve sert tepki ile karşılaşan Sert Kabuklu ve Kuru Meyveler Konseyi’nin rekoltesine yaklaşırken, TÜİK’in açıkladığı rekolteyi de geçti.

Rekolteler birbirine yakın

Bilindiği gibi Sert Kabuklu ve Kuru Meyveler Konseyi Türkiye’nin 2017 yılı kabuklu fındık rekoltesi Hindistan’da yaptığı toplantıda 670 bin ton olarak açıklamış, TÜİK ise Türkiye’nin 2017 yılı tahmini fındık rekoltesini 600 bin ton olarak kamuoyuna duyurmuştu.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar