Ferrero-Oltan Gıda’dan açıklama:

Orhan Oltan; “İddia edildiği üzere fındığı en ucuz fiyattan satın almak hiçbir suretle bizim amacımız olamaz.”

info@karadenizekonomi.com / 14.06.2016

Ferrero-Oltan Gıda’dan açıklama:

-“Fiyatta istikrar için iyi tarım uygulamalarını destekleyeceğiz.”

-Aldo Ciristiano; “Ferrero Türk fındığının en büyük destekçisi olmayı sürdürecek.”

2015’de Türkiye Fındık İhraç rekortmeni Oltan Gıda’yı satın alan Ferrero Grubu yetkilileri, aradan geçen yaklaşık 1.5 yıllık sürenin ardından ilk kez geniş kapsamlı bir toplantı ile basının karşısına çıktı.

Trabzon Zorlu Grand Hotel’de basın mensupları ile önce iftar yapan Ferrero Uluslararası Şirket yetkilileri, daha sonra açıklamalarda bulunup, soruları cevaplandırdılar.

Ferrero Uluslarası Fındık Şirketi CEO’su Orhan Oltan, Oltan Gıda Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Güngör Köleoğlu ile Ferrero Sürdürülebilirlik Direktörü Aldo 

Cristiano’nun açıklamalar yaptıkları organizasyona Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Cirav, Karadeniz İhracatçı Birlikleri Başkanı Edip Sevinç, Doğu Karadeniz İhracatçı Birlikleri Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan’da katılarak görüşlerini belirttiler.

“Ferrero ürünlerinin olmazsa olmazı Karadeniz Fındığır” diye sözlerine başlayan Orhan Oltan, bu nedenle en büyük önceliklerinin yüksek kalite fındık üretiminde sürdürülebilirliğin sağlanması ve Türk fındığının dünya pazarlarında hak ettiği yeri almasını temin olduğunu söyledi.

En büyük önceliklerinin Türk fındığının kalitesinin artırılması olduğunun altını çizen Orhan Oltan, fındık fiyatı ile ilgili yapılan spekülasyonlarla ilgili şöyle dedi:

“Bizim en büyük önceliğimiz yüksek kalite fındık üretiminde sürdürülebilirliğin sağlanmasıdır. İddia edildiği üzere fındığı en ucuz fiyattan satın almak hiçbir suretle bizim amacımız olamaz. Fındık fiyatının düşük olması üreticinin ilgisini azaltıp, tarım arazilerinin verimliliğini düşürecektir. Bu da gelecekte fındık üretiminde düşüşe neden olabilir. Bizim hedefimiz Ferrero Değerli Tarım Projesi ile üreticinin, bahçesinde iyi tarım 

uygulamalarını yaygınlaştırarak kaliteyi, verimi ve kazancını artırmasını sağlamaktır.”

-134 örnek fındık bahçesi

Ferrero Değerli Tarım Projesini 2012 yılından beri sürdürdüklerini belirten Orhan Oltan, “Hedefimiz, Türkiye’nin fındık üretiminde maksimum kaliteyi ve en yüksek verimi yakalamak. Bugüne kadar 134 örnek fındık bahçesi geliştirdik. Örnek fındık bahçelerinde, fındık hasadında uygulanan temel tarım teknikleriyle üretimin yaklaşık olarak %30 arttığını ve kalitenin önemli ölçüde iyileştiğini görüyoruz” şeklinde konuştu.

-Çin’e ihracatın artmasının gelecek için önemi

Türkiye’nin dünya fındık üretimi ve ihracatında lider konumunda bulunduğunu hatırlatan Orhan Oltan, “Türkiye, 1992 yılında 87 ülkeye ihracat yaparken bugün 112 ülkeye ihracat yapacak seviyeye ulaşmıştır. Son yıllarda yeni hedef pazar olan Çin’e 2002 yılında 613 ton fındık ihracatı yapılırken, ihracat rakamlarımızın bugün ulaştığı rakam 3 bin 500 tondur. Gururla belirtmeliyim ki; Ferrero Grubu’nun Çin’de yaptığı fabrika yatırımının, bu rakamların yükselmesine, Türkiye’den Çin’e yapılan fındık ihracatının artmasına çok büyük bir katkısı olmuştur” dedi.

-Fiyatta istikrarın sağlanması için

Sektörün tüm paydaşlarına seslenen Orhan Oltan, “Üreticilerimizin ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurarak, Türk fındığının kalitesinin ve küresel tüketiminin artırılması için birbirimizle diyalog kurmaya açık olmalı ve birlikte çalışma kültürünü geliştirebilmeliyiz. Üretici, sanayici, ihracatçı, meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumları bir masa etrafında toplanabilmeli. Biz Ferrero Grubu olarak sektörün sorunlarını birlikte tartışmaya ve ortak çözümler üretmeye her zaman hazırız. Hepimizin aynı gemide olduğunu unutmamalı; ülkemizin, üreticimizin, Türkiye ekonomisinin faydasını gözeterek, fiyatta istikrarın sağlanması, iyi tarım uygulamalarını destekleyerek kalitenin ve verimliliğin artması için el ele vermeliyiz” diye konuştu.

-Aldo Cristiano; “İyi tarım uygulamaları ve sosyal sorumluluk projeleri önceliğimiz.”

Ferrero Sürdürülebilirlik Direktörü Aldo Cristiano’da iyi tarım uygulamaları hakkında detayla bilgiler verdi.

Cristiano; “Fındık üreticilerine ulaşarak iyi tarım uygulamalarının yanı sıra iyi sosyal uygulamaların da teşvik edilmesi ve yaygınlaştırılması için çalışıyoruz. Proje kapsamında fındık üreticileri ve fındık işçilerinin yaşam koşullarının iyileştirilmesi amacıyla bir dizi faaliyet gerçekleştiriyoruz. Bugüne kadar 35 bin çiftçiye ulaştık” diyerek şöyle devam etti:

“Bu eğitimlerin yanı sıra düzenlediğimiz farkındalık kampanyaları ve etkinliklerle 182 köyde 12 bin çocuğa ulaştık. Çocuk işçiliği konusuna dikkat çekerek, en önemli global taahhütlerimiz arasında yer alan çocuk haklarının yanı sıra ulusal ve uluslararası standartlarda çiftçi ve işçi haklarının önemine de vurgu yapıyoruz. Projeye katılarak bu standartları uygulamayı taahhüt eden çiifçilere destek veriyoruz. Proje ile iş sağlığı ve güvenliğiyle birlikte fındık tedarik zincirindeki çalışma şartlarının iyileştirilmesini de hedefliyoruz. Bu amaçla saha ekibimize ziraat mühendisleri ve teknisyenlerinin yanı sıra sosyal uzmanları da katarak çiftçilere sağlamakta olduğumuz eğitimlerin kapsamını genişlettik. Eğitimlerin yanı sıra, saha ekibimiz bütün bir yıl boyunca çiftçilerimizi ziyaret ederek danışmanlık ve destek hizmetleri veriyor.”

Ferrero Grubu’nun 2016-17 sezonunda da iyi tarım ve iyi sosyal uygulamalar alanında çalışmalarına devam edeceğinin ve 100 kişiyi aşkın saha ekibiyle fındık üreticilerine ulaşarak eğitimleri sürdüreceklerinin altını çizen Aldo Cristiano, “Türk fındığının dünya pazarlarında hak ettiği yeri alması en büyük idealimizdir. Ferrero Grubu, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da dünyada Türk fındığının en büyük destekçisi olmaya devam edecek” dedi.

Toplantıda daha sonra sektör temsilcileri de söz alarak, Ferrero ve Türk fındığı ile ilgili değerlendirmeler de bulundular. Basın mensuplarının sorularını cevaplandırdılar.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar