Fındık Veriminde Dünya Sonuncusuyuz

''Türkiye’de dekar başına üretim ABD ve Gürcistan gibi ülkelerden çok daha düşüktür''

info@karadenizekonomi.com / 16.01.2015

Fındık Veriminde Dünya Sonuncusuyuz

Ordu’da fındıkta dekar başına alınan verimin çok düşük olduğu ve ABD, Gürcistan, İtalya ve İspanya’dan sonra Türkiye’nin son sırada yer aldığı söylendi.

Dünya piyasasında fındık üretiminin en fazla yapıldığı ülke olarak bilinen Türkiye’nin bazı ülkelere göre ortalama veriminin çok düşük olması dikkat çekti.

Dünya piyasasına en fazla fındık ihraç gerçekleştiren Türkiye’de dekar başına en çok verimin Sakarya’da olduğu söylendi. Ordu’nun dekar başına aldığı verimin düşük olması ise fındığa sahip çıkılması gerektiğini gözler önüne serdi.

onuyla ilgili bilgi veren Fatsa Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Ayaz, Dünya piyasasında en çok fındığı Türkiye’nin ürettiğini yalnız dekar başına aldığı verimin çok düşük olduğunu söyledi.

Ordu’da son 10 yılın ortalama fındık veriminin 98 kilo olduğunu belirten Ayaz, “İlçemizin tarımsal arazi varlığı 297.374 dekardır. Bunun 286.456 dekarı (%96) fındık arazisidir. İlçemizin son 10 yılın ortalama fındık verimi 98 kilo olurken Orduda ise bu üretim 70 kilodur. Sakarya 141 kilo üretim ile zirvede yer alırken Düzce 112 kilo ile ikinci sırada yer almaktadır” dedi.

Dünya’da ortalama olarak en çok verimi dekar başına 252 kilo üretimle ABD’nin elinde bulundurduğunu aktaran Ayaz, fındığın Türkiye ortalamasının 91kilo olduğunu söyledi.

Türkiye’deki fındık veriminin çok düşük olduğunu ifade eden Ayaz, “ABD’de 252kg, Gürcistan’da 199 kg, İtalya’da 147 kg ve İspanya ‘da ise 99 kilo dekar başına fındık üretilmektedir. Görüldüğü üzere Türkiye’de dekar başına üretim ABD ve Gürcistan gibi ülkelerden çok daha düşüktür. İlçe müdürlüğü olarak amacımız -90 kg civarında olan dekara verimi orta vadede 150 kg/ dekara çıkarmaktadır” diye konuştu.

Çiftçilere uyarılarda bulunan Ayaz, sözlerini şöyle tamamladı: “İlçemizde 150 kilo ortalama fındık hedefini gerçekleştirebilmek için üreticiler sivil toplum kuruluşları ile beraber çalışacağız. Yaşlı fındık bahçelerini gençleştirilmesi, doğru budama, toprak tahlili sonuçlarına göre yeterli ve dengeli gübreleme, hastalık ve zararlılarla etkin mücadele, mevcut eski bahçelerin kademeli olarak daha verimli çeşitlerle yenilenmesi, teraslama, tek dal veya çift sıralı dikim yaparak bu hedefi tutturmalıyız.”

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar