Fındıkta verim artışı''örnek bahçelerle''sağlanacak

Ordu'da en önemli tarımsal ürünü fındıkta, verim ve kaliteyi artırmaya yönelik çalışmalar devam ediyor.

info@karadenizekonomi.com / 14.11.2017

Fındıkta verim artışı''örnek bahçelerle''sağlanacak

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün “Ordu İli Fındık Yetiştiriciliğinde Örnek Bahçe Oluşturulması ve Budama Elemanı Benim Projesi”ne, 19 ilçede uygulanmaya başlandı.

“Ordu İli Fındık Yetiştiriciliğinde Örnek Bahçe Oluşturulması ve Budama Elemanı Benim Projesi”nin uygulanmasıyla ilgili bilgi veren İl Gıda Tarım ve 

Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, “Dünya fındık üretiminin %75’ini gerçekleştirerek üretiminde lider ülke konumunda olduğumuz fındıkta, örnek alan değil, örnek alınan il olmayı hedeflemekteyiz. Bu gaye ile İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak hazırladığımız eğitim projeleriyle üreticilerimizi bilinçlendirmek ve dekara ortalama 90-100 kg civarında olan verimi 200-250 kg’lara çıkarmak için gayret sarf etmekteyiz. Fındık bu ülkeye yıllık 2,5-3 milyar dolar ihracat getirisi olan bir ürün olup, bu ürünün birim alan veriminde sağlanacak verim artışıyla İlimiz ve Ülkemiz ekonomisine çok ciddi katkı sağlanacaktır. İlimiz genelinde fındıkta verimi dekara ortalama 10 kg artırdığımız takdirde yılda 200 milyon TL, fındıkta 1 randıman artışı ise yıllık 40 milyon TL ek gelir sağlamaktadır” dedi.

Fındık üreticilerine uygulamalı budama eğitimi verildiğini belirten Kemal Yılmaz, “Şu an yürüttüğümüz bu projenin genel amacı da; birim alandan daha fazla ve kaliteli ürün almayı kısıtlayan budama başta olmak üzere bakım hataları, bitki besleme hataları ve fındık hastalık ve zararlıları ile mücadeledeki hatalardan kaynaklanan olumsuzlukları ortadan kaldırarak lider ülke konumumuzun devamını sağlamaktır. Proje ile üreticilerimize fındık budama işleminin nasıl yapılması gerektiği, budamada yapılan hatalar, toprak numunesi alımı ve gübreleme teknikleri arazi üzerinde uygulamalı olarak gösterilmekte, önemli fındık hastalık ve zararlıları hakkında bilgi verilmektedir. Ayrıca her ilçemizde bir bahçenin tüm bakım budama işlemleri teknik ekibimizin gözetiminde yapılarak örnek bahçeler oluşturulmaktadır. Bu bahçelerimiz bölge çiftçilerimize örnek teşkil edecek, böylelikle arzu ettiğimiz verim ve kaliteye ulaşmış bahçe sayılarımız gün geçtikçe artacaktır” diye konuştu.

Uygulanan projelerle 2 binin üzerinde budama elemanı yetiştirildiğini ifade eden Yılmaz, “İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak 2015 ve 2016 yıllarında uyguladığımız benzer projelerle 2 binin üzerinde budama elamanı yetiştirdik ve çok sayıda örnek fındık bahçesi oluşturduk. 2017 yılında da “Ordu İli Fındık Yetiştiriciliğinde Örnek Bahçe Oluşturulması ve Budama Elemanı Benim Projesi” ile 19 ilçemizin tamamında yeni örnek fındık bahçeleri oluşturuyor ve yeni budama elemanları yetiştiriyoruz” şeklinde konuştu.  

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar