Fındıkta verim ve kaliteyi artırmak için projeler devam ediyor

“Fındıkta Örnek Uygulama Timleri Sahada Projesi” makine-alet dağıtımı gerçekleştirildi.

info@karadenizekonomi.com / 17.10.2019

Fındıkta verim ve kaliteyi artırmak için projeler devam ediyor

Ordu Valisi Seddar Yavuz, İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce hazırlanan Ordu Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı(YİKOB)’nca desteklenen “Fındıkta Örnek Uygulama Timleri Sahada Projesi” kapsamında düzenlenen eğitim ve makine-alet dağıtım törenine katıldı. Törende bir konuşma yapan Vali Seddar Yavuz, “Ordu, dünyadaki fındık üretiminin yüzde 25’ini, Türkiye fındık üretiminin yüzde 35’ini sağlayan ve fındığın başkenti olarak nitelendirdiğimiz şehrimizdir. Bahçelerimiz yaşlanıyor, verimimiz düşüyor ama dünyadaki rekabette kızışıyor. Bu rekabette rekabet gücümüzü korumak, geliştirmek bakımından bizim birim alandan verim miktarımızı yükseltmemiz gerekiyor. Birim alandan elde ettiğimiz verimimiz düştükçe, rekabet gücümüz de, kârımız da kalmıyor ve göçü tartışmaya başlıyoruz. Valilik, Tarım ve Orman Teşkilatımız, Ziraat Odalarıyla birlikte birim alanda verimi nasıl yükseltiriz? sorusu üzerinde sürekli çalışıyoruz.  Bunun için de bilimsel teknikleri kullanmak gerekiyor. Başta budama, gübreleme,  yaşlanan bahçelerin sökülerek yenilerinin oluşturulması dahil olmak üzere yaygın bir proje uygulamak istiyoruz” dedi.

 

DOKAP’la çilek serası kurmayı hedefliyoruz

 

Diğer tarımsal projelere de değinen Vali yavuz, “Biliyorsunuz DOKAP teşkilatımız var burada.  DOKAP’ın destekleriyle ilimizde 200 dekar ceviz, 100 dekar kivi, 50 dekar çilek bahçesi ve 7 adette 500 metrekare’lik çilek serası kurmayı hedefliyoruz.  Yüzde  80’i hibe olması koşuluyla DOKAP’la bir çalışma yapıyoruz. Dolayısıyla bu projede emeği geçen hem DOKAP’a, hem tarım teşkilatımıza bir kez daha teşekkür etmek istiyorum” dedi.

 

Fındıkta verim ve kalitenin artırılması lazım

 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan ise yaptığı konuşmada, “Bugün burada çok önemli bir projenin başlangıcı için burada toplanmış bulunuyoruz. Sayın Valimizin talimatlarıyla fikirleriyle bölgemizin ilimizin en önemli projesi diyebiliriz. Fındıkta verim ve kalitenin artırılması lazım. Bugünden sonra budama makası, budama testeresi, çapa makinası gibi tarımda teknik ve bilimsel yönden yapılacak olan ekipman dağıtımının çiftçilerimiz için çok yararlı olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

 

Proje kapsamında 35 tim görev yapacak

 

İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz konuşmasında, proje kapsamında daha önceden her ilçede uygulanan örnek bahçelere yenilerini eklemek için start verildiğini söyledi ve “Sayın Valimizin başlatmış olduğu talimatlar sonucunda yaptığımız çalışmalar ile il genelinde örnek bahçeler oluşturacağız. Fındıkta verim ve kaliteyi artıracağız. YİKOB’nın desteğiyle makine ekipmanlarımız alındı, 35 tim görev yapacak” dedi.

 

Proje 2 bin üreticide uygulanacak

 

Projenin, toplam 670 mahallede 2.010 üreticide uygulanması planlandı. Proje kapsamında İl-İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri ile Ziraat Odalarında görevde bulunan 70 teknik personel görev yapacak. ilçelere  19 adet Çapa Makinesi, 35 Adet Akülü Budama Seti, 35 Adet Motorlu Budama Testeresi, 22 Adet Sırt Atomüzörü, 70 Adet Budama Testeresi,70 Adet Budama Makası, 70 Adet Tulum ve 70 adet Çizme verilirken, YİKOB tarafından karşılanan projenin bütçesi yaklaşık 350.000 TL .

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar