İnşaat sektöründeki canlanma zaman alacak

Sanat Yapı A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Saltuk Orkun Eribol, inşaat sektörüne işi inşaat olmayanların girmesi sonucu, ülkemizin bu süreçten büyük zarar gördüğünü belirtti.

info@karadenizekonomi.com / 14.05.2019

İnşaat sektöründeki canlanma zaman alacak

Sanat Yapı A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Saltuk Orkun Eribol, inşaat sektörüne işi inşaat olmayanların girmesi sonucu, ülkemizin bu süreçten büyük zarar gördüğünü belirtti.

Türkiye’de genel hükümet politikalarının, kağıt üzerinden piyasaya ayar verme paralelinde ilerlediği için Türkiye’de müteahhit sayısının oldukça fazla olduğunu bu nedenle İnşaat sektörünün durumunun içler acısısı olduğunu ve toparlanmasının zaman alacağını söyleyen Başkan Eribol Karadeniz Ekonomi gazetesine özel şu açıklamaları yaptı:

KREDİ BALONUNA DÜŞTÜK

“Şöyle ifade edebilirim ki, söz konusu inşaat sektörü olduğunda herkes tek taraf algılıyor ama sektör ana hatları itibarıyla iki ana parçadan oluşuyor. Bir tarafı, bu yapsak dediğimiz gayrimenkul geliştirme, diğeri ise inşaat taahhüt firmaları. Yani kamuya ve özel sektöre taahhüt işlemi yapan firmalar. İkisini farklı ele almak lazım. ‘Yapsak’ tarafına baktığımız zaman, biz maalesef büyükşehirlerde uluslararası para tuzağına, yani kredi balonuna düştük. Bol para, bol kredi, ucuz kredi derken dünyada paranın ucuzladığı bir dönemde bunları yatırım fırsatı olarak değerlendireceğimize, kamu tarafında inşaatı pompalamakta kullandık. Şu an geldiğimiz noktada ise balon patladı.”

TÜKETİCİNİN BEKLEMESİ ÜRETİCİYİ ZORA SOKUYOR

“Öz kaynağı yeterli olan şirket sayısı toplam pazarın yüzde 10, yüzde15’lik bir kısmını oluşturuyor. Normalde bu iş cebindeki parayla değil, gerçekleştirilen satışlar üzerinden yapılıyor. Büyük ölçekli şirketlerden, orta ve küçük ölçekli şirketlere kadar herkes batakta. Aslında fiilen yani teklif olarak batak durumda bunlar. Kamu domino etkisi yaratmasın diye, kamu bankaları bunların üzerine gitmiyor. Bütün özel sektör borçları kamu bankalarına aktarıldı ve orada döndürülüyor. Bu iş ne kadar götürülür? Bu iktisat siyasetinde de belirtildiği üzere enflasyon denen sarmala girdi. Yani tüketici fiyatlar daha düşecek, biraz daha bekleyeyim almayayım algısıyla hareket ettikçe üretici, yani inşaat üreten kişi, ekonomik olarak sıkışıyor. Bu durum fiyatların aşağı yönlü hareket etmesine, düşmesine, neden oluyor.”

AMERİKA VE AVRUPA FAİZLERİ DÜŞÜRMELİ

“Faizlerde yüksek seyrediyor. Bu durumun içinden kolaylıkla çıkmak mümkün değil. Ne olur da düzelir derseniz, bizim ülkemizin iç dinamikleriyle bu tablo düzelmez. Bu durumun normal şartlar altında seyredebilmesi için dışarıdan bir takım adımların atılması gerekiyor. Amerika ve Avrupa faizleri düşürecek dışarıdan ucuz para ülkeye girecek bu sayede kredi ucuzlayacak. Ancak ondan sonra yeniden bir yatırıma yönelme durumunun ortaya çıkması ve alıcılar tarafından piyasanın normalize edilmesi sağlanacaktır.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar