“Kur artışı tarımsal üretimde karlılığı azalttı”

2019 yılı Mart ayı için açıklanan ortalama dolar kuru, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40, avro kuru ise yüzde 29 artış gösterdi.

info@karadenizekonomi.com / 7.05.2019

“Kur artışı tarımsal üretimde karlılığı azalttı”

2019 yılı Mart ayı için açıklanan ortalama dolar kuru, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40, avro kuru ise yüzde 29 artış gösterdi.

Altınbaş Üniversitesi İİSBF Ekonomi Bölümü Dr. Öğr. Üy. Onur Doğan, 2018 yılı gıda talebi göstergelerinde beklentilerin dışında bir gelişme gözlemlenmediğini, gıda fiyatlarındaki ani artışı açıklamak için tarım ürünleri arzı ve talebinde yaşanan önemli değişikliklerin incelenmesi gerektiğini belirtti. Talepteki bu durum karşısında arz tarafında oldukça farklı bir tabloyla karşılaşıldığını söyleyen Dr. Doğan, “Son 10 yıl içerisinde tohum, gübre, tarımsal ilaç, mazot gibi en önemli girdi kalemlerinde yerel üretimden ithal ürünlere geçiş önemli bir ekonomik etkiye yol açtı. Tarımsal üretim, girdiler dolar ve avro üzerinden fiyatlanıyor. 2019 yılı Mart ayı için açıklanan ortalama dolar kuru, geçen yılın aynı dönemine göre %40, avro kuru ise %29 artış gösterdi. Bu artış, tarımsal üretimde karlılığı azaltıp üretim finansmanını zorlaştırarak arz üzerinde çok açıkça görülen olumsuz bir etki yarattı.” dedi.

DOLAR KURU BEKLENTİSİ 6 TL’NİN ÜZERİNDE

Dr. Öğr. Üy. Onur Doğan, “Tarımda Milli Birlik Projesi, mevcut haliyle piyasa beklentilerine cevap vermiyor. Konunun paydaşları ile yeniden ele alınması gerekiyor. Bu durum, kimi ürünlerin tarladan toplanmasını zorlaştıran arz fazlalarına, kimi ürünlerin fiyatlarına dair var olan beklentilerin sonucunda oluşan büyük açıklara ve  hatta kimi üreticilerin tarlalarını işlemekten tamamen kaçınmalarına yol açıyor. Gıda fiyatlarında görülen ani artış, gıda arzında oluşan plansızlığa bağlı sorunlarla ilintili. Merkez Bankası’ndan uluslararası finans kuruluşlarına birçok farklı kurumun 2019 yılı sonu dolar kuru beklentisinin 6 TL’nin üzerine çıkmış ve artmaya devam ediyor olması, girdi maliyetleri sorununun yıl boyunca süreceğinin de bir göstergesi. Ayrıca, Tarımda Milli Birlik Projesi’nin erteleneceğine dair haberlerle yerel seçimler sonucunda ortaya çıkan siyasi durgunluk, tarımda yapısal düzenlemelerin kısa vadede hayata geçirilemeyeceğini işaret ediyor. Bu nedenle önümüzdeki aylarda, mevsimsel üretim artışlarına bağlı olarak bazı ürünlerin fiyatlarında gözlemlenebilecek kısa vadeli düzelmeler dışında, gıda fiyatlarında kalıcı bir düşüş beklemek gerçekçi değil.”ifadelerini kullandı.

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar