Meralara 244 Ton Gübre

İl Gıda tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün başlatmış olduğu Mera Islahı ve Amenajmanı(Yönetimi)projeleri kapsamında çalışmalar devam ediyor.Projenin amacı, bitki vejetasyonu, toprak ve diğer doğal kaynakların korunması ve geliştirilmesi sağlamak.

info@karadenizekonomi.com / 12.10.2017

Meralara 244 Ton Gübre

Konuyla ilgili yazılı bir açıklamada bulunan Ordu İl Gıda Müdürlüğü yapılan çalışmalarla ilgili şöyle bilgi verdi.

Meralara 244 Ton Gübre

Dünyanın yaklaşık % 20’si, ülkemizin ise yaklaşık % 25’i mera alanları ile kaplıdır. Ordu ilinde ise bu oran % 8.3’tür ( yaklaşık 50 bin hektar). Bu değerlerden de anlaşılacağı üzere Ordu mera fakiri sayılabilecek bir il olup, mevcut hayvan varlığının kaba yem ihtiyacının (tarım alanlarından elde edilenlerde dahil) sadece % 30’ukarşılanabilmektedir. Bu nedenle, kısıtlı olan mera alanlarından maksimum fayda sağlamak için Mera Islahı ve Amenajmanı (Yönetimi) Projeleri uygulanmaktadır.Bu kapsamda; İlimizde şu ana kadar yaklaşık 10 bin hektar alanda toplam 28 adet proje hazırlanmıştır. Bu projelerden yaklaşık 7 bin hektar alanda uygulanan 19 adet proje tamamlanmış olup halen uygulaması devam eden yaklaşık 3 bin hektar alanda 9 adet projemiz bulunmakta.

2014, 2015 ve 2016 yıllarında; Aybastı, Kabadüz, Korgan ve Kumru İlçelerinde, Mera Islahı ve Amenajmanı Projeleri kapsamındaki yaylak alanlarında, 556 hektar alanda istilacı bitkiler mücadele yapılmıştır. Temizliği yapılan alanların 80 hektarında mevcut vejetasyondaki bitki çeşitlerine göre hazırlanan 4 ton tohum karışımı ekimi yapılmıştır. Bunun yanında otlatmayı kolaylaştırıcı yapı olarak toplam; 7 adet koyun banyoluğu, 11 adet beton suluk, 3’er oluklu 20 adet galvanizli sacdan yapılmış suluk, 18 adet kaptaj, 2 adet 8 tonluk su deposu, 152 adet kaşınma kazığı, 140 adet tuzluk yapılmıştır. Meralardaki otun kalite ve miktarını artırmak için 152 ton 20.20.0 kompoze, 55 ton CAN (Kalsiyum Amonyum Nitrat) ve 36,5 ton TSP (Triple Süperfosfat) gübresi uygulandı.

2017 yılında; Gölköy İlçesi, Sırıklı ve Muratcık yaylaklarında, otlatmayı kolaylaştırıcı yapı olarak; 2 adet koyun banyoluğu, 3’er oluklu 9 adet galvanizli sacdan yapılmış suluk, 5 adet kaptaj, 1 adet 8 tonluk su deposu, 50 adet kaşınma kazığı, 30 adet tuzluk ve 6 adet gölgelik yapılmıştır. Meralardaki otun kalite ve miktarını artırmak için 24 ton CAN (Kalsiyum Amonyum Nitrat) gübresi uygulanmış ve önümüzdeki günlerde de DAP (Diamonyum Fosfat) gübre ve kireç uygulaması yapılacak.

Gölköy İlçesi, Emirler ve Hürriyet yaylaklarında, otlatmayı kolaylaştırıcı yapı olarak; 1 adet koyun banyoluğu, 3’er oluklu 3 adet galvanizli sacdan yapılmış suluk, 3 adet kaptaj, 20 adet kaşınma kazığı, 20 adet tuzluk ve 1 adet gölgelik yapılmıştır. Meralardaki otun kalite ve miktarını artırmak için 4 ton CAN (Kalsiyum Amonyum Nitrat) gübresi uygulanmış ve önümüzdeki günlerde de DAP (Diamonyum Fosfat) gübre ve kireç uygulaması yapılacak.

Aybastı İlçesi, Kızkayası ve Germaşov yaylaklarında, otlatmayı kolaylaştırıcı yapı olarak; 2 adet koyun banyoluğu, 3’er oluklu 6 adet galvanizli sacdan yapılmış suluk, 3 adet kaptaj, 1 adet 8 tonluk su deposu, 40 adet kaşınma kazığı, 30 adet tuzluk ve 3 adet gölgelik yapılmıştır. Meralardaki otun kalite ve miktarını artırmak için 17 ton CAN (Kalsiyum Amonyum Nitrat) gübresi uygulanmış ve önümüzdeki günlerde de DAP (Diamonyum Fosfat) gübre ve kireç uygulaması yapılacak.

Korgan İlçesi, Geçiobası ve Turnalık yaylaklarında, otun kalite ve miktarını artırmak için 36 ton 20.20.0 kompoze gübresi uygulandı.

Hazırlanan Mera Islah ve Amenajman projeleri ile çalışmalarımız önümüzdeki yıllarda da devam edecek.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar