Ordu Ticaret Borsası'ndan İtalya'ya Fındık Tepkisi

İtalya Ulusal Çiftçiler Konfederasyonu (coldiretti) 2015 yılına dair bir rapor yayınlayarak “En tehlikeli 10 gıda maddesi” tespiti yapmış ve Türk fındığı ile Türk kuru incirini de bu listeye dâhil etmiş

info@karadenizekonomi.com / 19.10.2016

Ordu Ticaret Borsası'ndan İtalya'ya Fındık Tepkisi

TÜRK FINDIĞINA YÖNELİK BİR ÇİRKİN SALDIRI DA İTALYA ULUSAL ÇİFTÇİLER KONFEDERASYONUNDAN 

İtalya’nın Türk fındığını en tehlikeli ürünler arasında ilk sırada göstermesi, fındık üreticilerini, yetkilileri ve Türkiye’de üretim yapan üreticileri kızdırdı. Başta fındık çiftçisi ve çikolata üreticileri olmak üzere bütün kesimlerin tepki gösterdiği açıklamayla ilgili konuşan Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman bir basın açıklaması yaptı.Ziver yaptığı yazılı açıklamada şunları ifade etti.

1.Türkiye fındık üretim ve ticaretinde liderdir ve bu liderliği de yeni değildir. Hâkim pazar olan AB ülkelerinden Almanya ve İtalya en çok fındık ihraç 

ettiğimiz ülkeler olup, bu ülkelere ve dünyanın diğer yaklaşık 100 ülkesine fındık ihraç ederken akredite olmuş laboratuvarlarda aflatoksin ve diğer analizler hassasiyetle yapılmakta ve bu analiz sonuçları speklere uygunsa ürün satışa çıkıp nihai tüketiciye ulaşmaktadır. Bu silsilenin hiçbir noktası el yordamıyla ya da kontrolsüz değildir.

2.Söz konusu konfederasyon hiçbir asli kanıt ortaya koymadan algı yönlendirmesi yapmak niyetindedir. Konuya dikkat çekerek gündem oluşturup suyu bulandırma derdinedir. Türkiye’de bu konuda yoğun bir gündem ve ürünlerimizi aklama çabası hatta seferberliği olacağı ve bu süreçte istesek de, istemesek de, fındık ihracatı yaptığımız diğer ülkelerin temkinli davranacaklarını hatta bir müddet Türk fındığı almayacakları gibi bir gizli düşünce saklıdır.

3.İtalyan fındığının dünya pazarından Türk fındığından önce tercih edilebilir hale gelmesi elbette Türk fındığını itibarsızlaştırmak ve bir takım “tarife dışı engellerin” uygulanmasını sağlayacak lobicilik faaliyetleriyle mümkündür. Söz konusu konfederasyon haksız rekabet şartlarını oluşturacak bir manipülasyona başvurmaktadır. Merkezi otoritelerimiz tarafından takibiyle bu asılsız ve çirin iddialarda bulunan konfederasyon hakkında uluslararası düzeyde cezai müeyyidelerin bile gündeme gelmesi ihtimal dâhilindedir. Konuyla ilgili olarak Başbakan Yardımcısı Sayın Numan KURTULMUŞ’un anında ve çok sert bir demeç vermiş olması, fındık sektöründeki tarafların İtalya Ulusal Çiftçiler Konfederasyonunun oyununa gelmeyeceğinin de göstergesidir.

4.Neyazıktırki,butürüreticiörgütlenmelerisırfpopülizmadınadünyanınbirçok ülkesinde nitelik olarak benzer tavırlar içine girmektedir. Sanıyorlar ki, spekülasyonlarla, dedikodularla, algı yönlendirmesi, hedef gösterme ve ithamlarla çok kazanacaklar. Temsil ettikleri kesimlerin sorunlarını piyasa teamüllerine göre çözecek yeterlilikleri ve yetenekleri olmadığını kabul edip de köşeye çekilmek yerine piyasa dokusunu bozacak manipülasyonlara yönelmekte;

üretim, katma değer, kalite ve verimliliği bir yana bırakıp, etik kurallardan uzak, safi rant yaratma kaygısı içine girmektedirler.

Sonuç olarak; İtalyan coldiretti hiçbir asli kanıta dayanmayan, gerçek dışı ve “haksız rekabet” şartlarının hakim olmasına hizmet eden bir manipülasyon içindedir. Bu konfederasyonun amacı; geçmiş yıllarda defalarca yaşadığımız üzere, Türk fındığı için uluslarası piyasalarda “tarife dışı engel” uygulanmasını teminen başlatılmış bir “lobicilik” faaliyetidir.

Bizler, İtalya Ulusal Çiftçiler Konfederasyonunu bu talihsiz ve çirkin ithamlarından dolayı şiddetle kınıyoruz. 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar