Ordu Valisi '”Ordu, patent başvurusu az olan bir il. Bu durum Ordu’ya yakışmıyor''

MARKA YARATMANIN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK ENGEL: VİZYON EKSİKLİĞİ

info@karadenizekonomi.com / 14.04.2016

Ordu Valisi '”Ordu, patent başvurusu az olan bir il. Bu durum Ordu’ya yakışmıyor''

Ordu Sınai Mülkiyet Hakları ve Coğrafi İşaret Çalıştayı, Vali İrfan Balkanlıoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi.

Ordu Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı ile Türk Patent Enstitüsü Başkanlığı tarafından düzenlenen ve Ordu Kültür Sanat Merkezi’nde yapılan Çalıştaya, Vali İrfan Balkanlıoğlu, Baro Başkanı İlhan Kurt, Ordu Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu, Vali Yardımcısı Engin 

Avcı, Altınordu Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Şaşmaz, İl Emniyet Müdürü Caner Tayfur,Türk Patent Enstitüsü Başkan Yardımcısı Dr.İbrahim Yaşar, kaymakamlar, daire müdürleri, bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Ordu Sınai Mülkiyet Hakları ve Coğrafi İşaret Çalıştayı’nda bir konuşma yapan Vali İrfan Balkanlıoğlu, ” Herkes markalı ve kaliteli ürünler üzerinde duruyor ve onları tercih ediyor. İnsanlar piyasada yer edinmiş ürünler üzerinde duruyor. Coğrafi yer anlamında bizim bir hayli ürünlerimiz bulunuyor. Ordu tostu gibi ürünlerin de tescil edilmesi durumunda birçok insan bundan istifade edecek. Yapılacak her türlü çalışma kanunla korunuyor, devlet mevzuatla koruyor. Siz bir şey bulmuşsanız eğer, bunu koruyacak birçok kanun var. Pek çok memur çalışıyor ve bu konuyla ilgili kayıt ediyorlar. Ürünleriniz pazarlanabiliyor. Üniversitemize de akademik anlamda üzerine çok iş düşüyor. Bu konuya ağırlık verilmesi lazım” diye konuştu.

Vali Balkanlıoğlu, ”Ordu, patent başvurusu az olan bir il. Ordu’ya yakışmıyor. Ordu’nun her yerde, her alanda isminin geçmesi önemli. Bu konuda gereken hassasiyeti gösterelim. Hem ilimiz açısından, hem bireysel firma açısından önemli. Kurumun başında Ordulu bir kardeşimiz var. Kendisinden istifade edelim” dedi.

Türk Patent Enstitüsü Başkan Yardımcısı Dr.İbrahim Yaşar ise yaptığı konuşmada Ordu’nun Sınai Mülkiyet alanındaki yeri ile ilgili bilgi verdi.

2002 yılından itibaren Ordu’dan marka konusunda yapılan başvurunun 52’den 168’e çıktığını söyleyen Yaşar, coğrafi işaret anlamında 20 başvuru olduğunu ve Akkuş Şeker Fasulyesi’nin tescil edilen tek ürün olduğunu ifade etti. Tasarım başvurusunun ise Ordu’dan yok denecek kadar az olduğunu sözlerine ekledi.

Türk Patent Enstitüsü Başkan Yardımcısı İbrahim Yaşar,”Patent başvurusunda ise 2007-20012 yılları arasında 14 olan sayı daha sonra 4’e düşmüş. Oldukça düşük bir rakam. Üniversitenin olduğu yerde bu rakam yukarı gitmeliydi” diyerek, coğrafi işaret başvurularının Ordu’da Perşembe ceviz helvası, Yalıköy köftesi, Kabataş helvası, Ordu dut pekmezi, Ordu galdirik kavurması, Ordu ısırgan çorbası, Kestane balı, Melocan kavurması, taflan turşusu, Ordu tostu, Ordu çakıldak fındığı gibi birçok ürün, böylece geleneksel ürünlerde tescil edilmiş olacak” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından, ödül törenine geçildi. Coğrafi işaret alanında en çok başvuruda bulunan kurum olan Ordu Valiliğinin plaketini, Türk Patent Enstitüsü Başkan Yardımcısı İbrahim Yaşar, Vali İrfan Balkanlıoğlu’na verdi.

Ordu’nun tek tescil edilmiş olan ürünü Akkuş Şeker Fasulyesi için başvuruda bulunan Akkuş Ziraat Odası Başkanlığı adına plaketi Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kaya’ya, Vali İrfan Balkanlıoğlu verdi.

2014-2015 yılında patent başvurusunda bulunan Ahmet Ulu, Salih Erkan, Yavuz Çakır’a plaketleri Baro Başkanı İlhan Kurt tarafından, Altaş A.Ş., Aktaş Ltd.Şti. Ünye Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin plaketlerini ise Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu verirken, 2014-2015 yılında Endüstriyel tasarım başvurusunda bulunan kurumlardan Evrosan Ltd.Şti’ne ise plaketi Vali Yardımcısı Engin Avcı verdi.

Plaket töreninin ardından Sınai Mülkiyet Hakları paneline geçildi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar