"SEKTÖRE 70 MİLYON EUROLUK YENİ YATIRIM YAPACAĞIZ”

Murat Gürsoy ile Karadeniz Sohbetlerinin bu haftaki konuğu, alanında bir dünya devi olan Çamsan Poyraz’ın Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Poyraz...

info@karadenizekonomi.com / 11.05.2018

Çamsan Poyraz’ın yönetim kademesinde başkanlık görevini üstlenen Hakan Poyraz ve başkan vekili Sedat Aksakallı, kuruluşun çıtasını daha yukarılara taşınması için çaba harcıyorlar.

Poyraz, şirketin mevut yatırım ve üretim alanlarının dışında başta gayrimenkul ve inşaat olmak üzere yükselen sektörlere de ilgi duyduğunu hatırlatırken, Çamsan Poyraz’da bu yönde yeni ortaklık yapılanmasına gittiklerini de anlatıyor ve 70 Milyon Euro gibi yeni bir tesis yatırımı hamlesinin de müjdesini veriyor.

İşadamı, girişimci Poyraz ile hem Çamsan Poyraz’ı, yeni yatırımları ve genel ekonomiye ilişkin gelişmeleri konuştuk.

-Sayın Poyraz, Çamsan Poyraz’ın kuruluş ve bugüne geliş öyküsünü birkaç kelimeyle özetlemenizi rica edeceğiz?

-MDF alanında yepyeni bir enerji, çağdaş bir üretim anlayışı, üst düzey pazarlama arayışları ve istihdam anlamında yeni yatırımlar olarak tanımlayabiliriz Çamsan Poyraz’ı. Bizden önceki nesil yani babalarımız, Ordu Çamsan’ı burada kurdular ve yaşattılar. Büyüttüler. Bizim işimiz zor, onların ki daha zordu. Onlar deneyimsizdi, bizim ise en azından deneyim şansımız var. Suriye, İran, İtalya, Almanya, Gürcistan gibi pek çok ülkede Çamsan Ordu biliniyor. Bu ciddi bir miras bizim için. Ve Çamsan Poyraz, dünyada borçsuz büyüyen bir firma.

-Sektördeki yeriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?

-Türkiye'de ilk, Avrupa'da beşinci sırada yer alan bir kuruluş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. MDF ve laminant parke üretimini Ordu'da gerçekleştirmenin gururunu taşıyan Çamsan Poyraz, iç piyasaya hizmet amacıyla kurduğu bölge satış müdürlüklerinin yanı sıra Türkiye'den ilk MDF ihracatını gerçekleştirme başarısını elde ettiği için de ülke ekonomisinin gelişimine sağladığı katkıyla her zaman övünmekteyiz.

-İhracat potansiyelinizi takdir ediyoruz. Ordu’dan dünyaya açılırken hangi ülkelere ihracat yapılıyor?

- Başta İran başta olmak üzere, Lübnan, Irak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Türkmenistan, Rusya Federasyonu, Ukrayna, Bosna Hersek, Bulgaristan, Yunanistan, Arnavutluk, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir ve Mısır'a yönelik ihracat potansiyelini istikrarlı olarak geliştirmenin yanı sıra yeni pazar arayışlarımız da sürmektedir.

-Bir Ordu firması olan Çamsan Poyraz’ın üretim ve ihracat potansiyeli hakkında neler söylersiniz?

-Şöyle ifade edeyim. Toplam ciromuzun ihracat payı % 8. Biz bu malları MDF, lam ve parke gibi çeşitlendirerek yüzde 20’lere çıkarıyoruz. Bu açıdan bakıldığında Çamsan Poyraz’, Ordu’nun ihracatı için en avantajlı şirket olarak tanımlayabiliriz.

-Önemli bir sanayi kuruluşunun başındasınız. Türkiye’de veya Ordu’da sanayici olmak nasıl bir duygudur?

-Evet, biz bir sanayi kuruluşuyuz ve öteden beri sanayicilik yapan insanlarız. Bu kente olan bağlılığımızla babalarımızdan bize kalan mirası devam ettiriyoruz. Ve memleketimize karşı kendimiz sorumlu hissediyoruz. Bu sorumluluk biri yeni arayışlara yönlendiriyor.

-Ne gibi arayışlar, yeni yatırım ve istihdam projeleri mi?

-Bir takım gelişmeler var. 7 yıl aradan sonra yeni bir ortaklık üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Daha fazla büyümek, daha fazla yatırım ve istihdam için yeni güç birliği arayışlarının zemini oluştu bugünlerde. Ordu’ya hiç de yabancı olmayan, Çamsan’ı ve piyasayı bilen iki isim Deniz Üzer ve Bora Üzer ile yeni yatırımlar üzerine birliktelik kararı aldık. MDF üzerine sıfırdan bir tesis kurarak, teknolojik yeniliklerle kapasite artırımını sağlayacağımız ciddi bir yatırım planlamamız var. Şu anda Çamsan Poyraz bünyesinde 450 kişi çalışıyor. Hayata geçirmeyi planladığımız yeni yatırımla istihdamı bu rakamın yarısı kadar artırmayı düşünüyoruz. Bizim avantajımız borçsuz olmamız ve günün koşullarına göre planlamamız yatırımlarımızı. Borçluluktan dolayı satışa hammadde sıkıntılarından dolayı ciddi kalite erozyonu var piyasada. Biz üretimi kısmadık uzun vadede planladık her şeyi.

-Düşündüğünüz yatırımın parasal değeri nedir?

-Çamsan Poyraz ile aynı kapasitede belki biraz daha fazla ancak son teknolojik gelişmelerle donatılmış bir tesis olacak. Yatırım için ayırdığımız rakam 70 milyon Euro civarında.

-Bu rakam gerçekten çok büyük. Bu konuda karar vermek kolay oldu mu?

-Hiç de kolay olmadı. Arsa büyük sorun burada. Öngördüğümüz yatırım için Deniz Bey bir rapor hazırlıyor. Arazi için çevredeki bakış açısı ve Çamsan Poyraz’dan fayda beklemek mi? Anlaşılan beklenti yüksek oluyor. İnsanlar sanayi kuruluşunda özveriyle gece gündüz çalışacak, üretim olacak. Türkiye’nin içinde bulunduğu rekabet ortamında güçlü rakiplerle mücadele etmek zorundayız. Biz yatırımımızı burada kendi topraklarımızda yani Ordu’da yapmak istiyoruz. Önümüzdeki bir ay içinde şekillenecek. Bize gerekli olan 250 dönüm civarında bir arazi. Temennimiz ideal koşulları oluşturmak ve bu projeyi Ordu’da hayata geçirebilmek.

-Rakamın büyüklüğüne bakınca bir riski de üstlenmiş olmuyor musunuz?

-Her şey planlandığı gibi giderse 18 ay içinde tamamlarız. Seçime endeksliyiz herkes gibi. 70 milyon Euro’dan bahsediyoruz. Kur artışları oluyor ama bu bizi etkilemeyecek çünkü planlamamızı bugüne göre yaptık.

-Yani bir anlamda bölgenin dinamiklerinden talebiniz var.

-Sanırım bu bizim en doğal hakkımız. Zira bu ölçekte bir projeyi bölge dışında yapmak istesek buyurun gelin diyen çok sayıda kişi ve kuruluş var. İstiyoruz ki burada memleketimizde istihdam yaratalım, kapasite artıralım.

-MDF dışında hangi sektörlerde görüyoruz veya göreceğiz Çamsan Poyraz’ı?

-Çamsan Poyraz olarak gayrimenkul işine de girdik. İstanbul’da AVM ve konut projelerimiz var. Ekim ayı içinde tamamlanacak olan bu projelerde AVM dışında 87 konutluk inşaat işiyle gayrimenkulde de yer alacağız. Bu sektörde de büyüyeceğiz. Yıllarca konuştuk görüş alışverişinde bulunduk ve bugünlerde hayata geçirdik. Yatırımlarımız devam edecek babalarımız da biz de aynı şeyi yapacağız kazanacağımızı yine Çamsan Poyraz’a yatıracağız. Gayrimenkul için de yüklü sermaye ve altyapıyla kendi öz kaynağımızla iş yapacağız. Kendi arsalarımızı kullanacağız. Türkiye’nin her yerinde bayilerimiz var. Bu da bizi avantajlı kılacak. Siirt’te, Gaziantep’de hatta İran’da müşterilerimiz ve geniş bir bayi ağımız var. Bu anlamda istediğimiz her yerde iş yapma kabiliyetine sahibiz.

-Biraz da Türk ekonomisi üzerine konuşalım. Son haftalarda sıkça yaşadığımız büyük kuruluşların borç yapılandırma arayışlarını nasıl görüyorsunuz?

-Okuduğum ve gördüğüm ya da bilgi sahibi olduğum kadarıyla bu kuruluşların çok zorda olduklarını düşünmüyorum. Sebep şu olabilir. Bazı yatırımlar yapılır, yapılmıştır. Kurdan kaynaklı bir takım olumsuz gelişmeler olmuştur. Ekonomi, her yönüyle hassas ve anlık yaşayan bir mekanizmadır. Dolayısıyla, sonrasında geri ödemeler bir bilançoyla bildirilir. Olan budur. Geriye dönüp baktığımızda kur artışını sanayici işadamı göremezdi. Emin bahse konu yapılandırmalar bu sebeple oluyor. Öte yandan, firmaların çok borçlu olduğunu görüyoruz bugünkü konjonktürde.

-Erken seçim ile ilgili görüşleriniz nedir? Günümüz koşullarında piyasaları zamanında seçim mi erken seçim mi daha olumlu yönde etkiler?

-Bence erken seçim olumlu katkı sağlayacaktır.

-Ordu ekonomisinin gelişiminde en önemli eksiklik sizce nedir?

-Bizce, liman Ordu için olmazsa olmazdır. Bir deniz şehri olarak Deniz Ticaret Odası başkanını ağırladık. Konuştuk… Bize hazırda olan limanı neden değerlendirmediniz? diye sordular. Zamanında kentin ileri gelenleri liman istemediler. Oysa düşünsenize; şimdi hayata geçen Karadeniz Akdeniz Otoyolu için Mersin Limanı nasıl işlevsel stratejik bir önem taşıyorsa Ordu’da da benzer bir liman olmalı. Bizce bu bir memleket meselesidir. Ayrıca, Samsun-Sarp tren yolu önemlidir. Demiryolu ağının tamamlanması ile limanlarla bütünlük sağlanacak. Ekonomiye müthiş enerji getirecek. Sivas, Tokat ve Gümüşhane’de maden işletmecilikleri var. Onlar için de Ordu limanı dış pazarlara çıkış için olmazsa olmaz. Avrupa’ya bakın, tüm fabrikalarda tren ağı var. Nakliye, bizim işlerde en büyük maliyet kalemidir. Bu nedenle daha ciddiye alınmalı ve gündeme alınmalı. Ordu halkı da konuya hassasiyet göstermeli, seçim sonrası daha ciddi konuşulmalı, hatta ilk iş liman projesi olmalı.

-Gerçekten çok güzel bir sohbet oldu Sayın Poyraz. Son olarak neler söylersiniz?

-Çamsan Poyraz sanayi kuruluşu, şahıs malı değil. Ordu’nun ve Türkiye’nin malıdır. Süreç bir bayrak yarışıydı. Babalarımızdan teslim aldık ve layık olduğu haliyle geleceğe taşıyacağız. Son olarak bir anekdotla bitireyim. Bu kente yatırım bizim için her zaman gündemde. 2011 yılında Zonguldak Çaycuma’da fizibilite çalışması yaptık. Kentin ileri gelenlerinin ilgisini görmek lazımdı. Oraya yatırım yapmamız için olması gereken altyapıyı oluşturmaya hazırlar. Burada da benzeri olmalı. Orada çalışan makinelerde insanlar parasını kazanıyor. Rahmetli babam Yüksel Poyraz derdi ki “çalışmayan makine demir yığını olur.” Dolayısıyla bu fabrika ekonomiye doğrudan katkı sağlar. Çamsan Ordu, Ordu’nun kendi malıdır.”

-Teşekkür ediyoruz.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar