Türkiye ihracatta ilk 6 aylık hedefi tutturdu

KFMİB Başkan Yardımcısı Gürsoy, ‘’Türkiye fındık ihracatında 1 milyar 440 milyon 71 bin 919 dolar gelir sağlayarak ihracatta ilk 6 aylık hedefi tutturdu.’’

info@karadenizekonomi.com / 5.03.2020

Türkiye ihracatta ilk 6 aylık hedefi tutturdu

1 Eylül 2019-29 Şubat 2020 arasındaki ilk 6 aylık dönemde Türkiye'nin 220 bin 724 ton iç fındık ihraç ederek 1 milyar 440 milyon 71 bin 919 dolar gelir sağladığını belirterek, ihracatta ilk 6 aylık hedefin tutturulduğunu ifade eden Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Dursun Oğuz Gürsoy, ‘’Bu rakamlar son yılların en iyi performansı diyebiliriz. Bu, İhracatçılar Birliği olarak sezon sonu itibarıyla tahmin ettiğimiz rakamlara çok rahatlıkla erişebileceğimizi gösteriyor. İnşallah Türkiye elindeki bütün malı satma başarısını bu sezon gösterecek. Sezon sonu hedefi 325 bin ton, iç fındık ihracatını ise döviz bazında 2,5 milyar dolar hedefliyoruz’’ ifadelerini kullandı.

‘’Çin’e ihracat yüzde 70 arttı’’

Fındık ihracatında yaşanan bu gelişmelerin oldukça sevindirici olduğunu söyleyen Gürsoy, ‘’Bu ilk 6 aylık dönemde Çin'e yapılan ihracat yüzde 70'in üzerinde arttı. Çin, ihracat yapılan ülkeler arasında ilk 5'e girmeyi başardı. Önümüzdeki senelerde belki Çin'in ilk 3'e girme durumu bile olabilir. Bu her zaman beklediğimiz bir durum. Çin'de yaşanan koronavirüs (Kovid-19) vakaları nedeniyle şubat ayında market zincirlerindeki tüketimde yavaşlama oldu ancak ilerleyen dönemde bu yavaşlamanın sona ermesini ve sektörün yeniden hareketlenmesini bekliyoruz’’ diye konuştu.

‘’Geçmişe göre fındık durumu iyi’’

İhracatta yakalanan başarının üreticisinden fabrikacısına, manavından entegrecisine kadar herkesin lehine olduğunu kaydeden Gürsoy, ‘’Fındık oldukça dolgun ve randımanı yüksek. Çürük oranları geçen seneye bakıldığı zaman çok daha düşük. Fındıkta aflatoksin problemi yok denecek kadar az. Geri dönen fındık miktarı son derece düşük. Bu konuda durumumuz geçmişe göre çok daha iyi noktalarda. Bu konuda üreticilerimizin kaliteye dikkat etmelerini özellikle istiyoruz. Üreticilerimiz zararlı böceklerle mücadeleyi kesinlikle aksatmamalı’’ dedi.

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar