Ucuz et tartışması…

Vatandaş değil şirketler kazanacak

info@karadenizekonomi.com / 16.11.2017

Ucuz et tartışması…

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ucuz et satışı için Türkiye'nin pek çok noktasında şubesi olan BİM ve A101 ile anlaşmaya vardı. Ucuz etler geçtiğimiz hafta başı itibari ile reyonlardaki yerini aldı. Ancak kasaplar uzun vadede, hem üreticinin hem de tüketicinin kaybedeceğini düşünüyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uzun zamandır yürütülen ucuz et satışı çalışmalarında sona gelindi. Bakanlık ucuz et satışı için iki market zinciri ile anlaşmaya vardı. Bu düzenleme ile birlikte Ordu’da da ucuz et satışları başladı. Yarımşar kiloluk paketler halinde satışa sunulan kıyma 14 lira 50 kuruştan etiketleniyor. Bu rakam düzenleme öncesi 16 lira 50 kuruştu. Kuşbaşı et ise düzenleme öncesi 17 lira 45 kuruşken şu anda 15 liradan alıcı buluyor. Edinilen bilgilere göre anlaşmaya varılan marketler zinciri rağbetten oldukça memnun, talepleri karşılamaya çalışıyor.

Et piyasası bitti

Ancak yüksek et fiyatlarını düşürmek için başlatılan ‘ucuz et’ satışı kasaplar cephesinde tepkiyle karşılandı. Ordu’da kasaplık yapan Berk Akgül yeni 

düzenleme ile küçük esnafın biteceğini iddia ederek amacın küçük esnafı büyük fabrikalara kasap olarak yetiştirmek olduğunu söyledi.

Kasap Akgül et fiyatlarındaki ikilik yüzünden vatandaşlarla sık sık karşıya geldiğini, ancak kendi sattıkları etlerin yerli ve daha kaliteli olduğunu ifade etti. Akgül “Biz şu anda kendi anlaşmalı lokantalarımıza et veremiyoruz. Çünkü onlar da kendi kârlarını düşünmek zorunda. Biz şu anda ne kadar satabilirsek onun peşindeyiz. Günlük 150-200 kg kemiksiz et satış kaybım var. Zaten Ordu’ya dışarıdan da çok et geliyor. Böylece Ordu’da et piyasası bitmiş durumda” diyerek yetkililerin kendilerine sahip çıkmasını istedi.

Üretici, tüketici ve küçük esnaf kaybedecek

Kasap Berk Akgül’ün piyasanın geleceği ile ilgili öngörüsü ise şöyle: “Bu büyük firmalar etin değerli kısmını kendine ayırıp, bunu fahiş bir fiyatla piyasaya sürecek. Bu şekilde devam ederse yazın vatandaşımız etin kilosunu 60 TL’den yiyecek. Bu işten en fazla üretici zarar görecek. Çünkü onlar yemedi içmedi hayvanına yatırım yaptı. Bir hafta öncesine kadar 30 TL’ye hayvan kesilirken, şu anda sırf zarar etmemek için 24-25 TL’ye kestiriliyor. Ancak şu anda biz de bu eti alamıyoruz. Çünkü satamıyoruz. Kısacası uzun vadede sadece büyük şirketler kazanacak. Üretici, tüketici ve küçük esnaf kaybedecek.”

“Ucuz et” sürekli olmayacak

Ordu’da konuştuğumuz bir diğer kasap Sedat Şengül de tüketicinin uzun vadede eti daha pahalıya yiyeceğini iddia ediyor. Ucuz etin iyi et demek olmadığını söyleyen Şengül sözlerine şöyle devam etti: “Ben ucuz et projesinin sürekliliğine inanmıyorum. Marketler kasaplara rakip olamaz. Bu durum kasapları belki bir ay etkiler ancak bir aydan sonra piyasa oturur ve dönüşler olur. Ancak ondan sonra da kasaplarda fiyatlar artar. Eğer böyle devam ederse kasaplar değil üretici zarar görür. Çünkü biz zaten kaça alırsak o fiyat üzerinden satarız. Üretici ucuza mal satıyoruz diye ağlıyor, tüketici pahalıya mal alıyoruz diye ağlıyor. Arada kim kazanıyor bilmiyorum.” KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar