Ünye Ticaret Borsası Avrupa’da fındık bahçelerini ve üretim tesislerini inceledi

“FINDIK ÜRETİM ALANLARINI GENİŞLETİYORLAR”

info@karadenizekonomi.com / 5.05.2016

Ünye Ticaret Borsası Avrupa’da fındık bahçelerini ve üretim tesislerini inceledi

 Ünye Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Uslu ve oda üyeleri ''Fındıkta tek dal sistemi''projesi kapsamında İtalya'ya gittiler.

İtalya gezisinin ardından açıklamalarda bulunun Ünye Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Uslu, gezinin oldukça verimi geçtiğini belirterek, Carru adı ile anılan bölgede incelemeler yaptıklarını ve Avrupalıların fındığa nasıl baktığını yerinde gördüklerini söyledi.

Ünye Ticaret Borsası tarafından geliştirilen “Fındıkta tek dal sistemi” projesi kapsamında bu uygulamanın yapıldığı İtalya’yı yerinde görmek amacıyla böyle 

bir gezi gerçekleştirdiklerini ifade eden Borsa Başkanı Mustafa Uslu, “Gidilen fındık bölgesi Cenova ile Milano arasında, Cenova’ya 80 km, Milano’ya 160. Km mesafede Carru adıyla alınan bölgedir. Burada Punto Campagna Amıca adında bir şirket ile temas kurulmuş ve bu şirketin fındık üretimi yaptığı bahçeler ve üretim tesisleri incelenmiştir. Bu ziyarette şirket yetkilisi Bayan Gianoglia Emanuela tarafından üyelerimize bilgiler verildi” dedi.

"DEVLET TEK DAL SİSTEMİNİ TEŞVİK EDİYOR"

Uslu yaptıkları İtalyan gezisine dair şunları kaydetti;''İtalya’da fındık üretim alanlarının yarıya yakınında bildiğimiz anlamda fındık ağaçlarının olduğu geri kalan %50’lik kısmında ise tek dal fındık sisteminin uygulandığı bilgisi verildi. Ancak firma yetkilisinin verdiği bilgiye göre son yıllarda İtalyan Hükümet Görevlisi eksperlerin üreticilere tek dal fındık sistemine geçilmesi yönünde tavsiye ve telkinlerde bulundukları ve bu nedenle üreticilerin yeni fındık dikim alanlarında bu türü uygulamaya başladıklarını öğrendik. Ayrıca adı geçen bölgede organik fındık üretimini yapıldığı ve herhangi bir kimyasal kullanılmadığı da belirtildi.Verilen bilgilere göre; genel manada 1 dönüm bahçede 30 ağaç bulunduğu ve her ağaçtan 5 kg. olmak üzere bir dönümden 150 kg. bir hektardan 1500 kg. fındık üretimi gerçekleştirildiğini öğrendik. Farklı bölgelerde tek dalda dönüm başı 400 kg fındık alınmıştır.”

"FINDIK HER YERDE AYNI FİYAT"

Bu yıl fındık fiyatının bölgede 3-3,5 Euro civarında olduğu ancak bir önceki yıl bu fiyatın 6 Euro civarında gerçekleştiği belirtilmiştir. Fındık üretim alanları karşılaştırıldığında tek dal sistemi ile olan bahçelerden daha fazla verim alındığı görülmektedir.

“FINDIK ÜRETİM ALANLARINI GENİŞLETİYORLAR”

İtalya’da bir yandan da fındık üretim alanlarını genişletmek üzere yeni fındık bahçelerinin dikildiği görülmüştür. Genel manada arazileri uygun olduğu için fındık toplama işlerinin makine ile yapıldığı görülmektedir. Bu iş fındıkların dökülmesinin beklendiği ve daha sonra makine ile toplandığı ancak bu toplama işinde aralara karışan diğer maddeleri ayırmak için daha sonra başka bir makine kullanılarak fındığın diğer maddelerden böylece ayrıştırıldığı izah edilmiştir.” şeklinde konuştu.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar