Yerli tohum seferberliği başlatıldı 

​​​​​Bakan Pakdemirli, ‘’2023 hedefimiz 2 milyon ton üretim ve 500 milyon dolarlık ihracattır. Ülkemiz tohumculuğunda eğitim, yeni çeşit, tescil, sertifikasyon ile fide ve fidan alanlarında ‘İhtisas Merkezleri’ kurarak ‘Atadan Toruna Tohum Seferberliğini’ ilan ediyorum.’’

info@karadenizekonomi.com / 14.02.2020

Yerli tohum seferberliği başlatıldı 

Tarım ve Orman Bakanlığı, gelecek nesillerin daha sağlıklı, daha sürdürülebilir bir gıda ekosisteminde yaşayabilmesi için Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı yerli tohum seferberliğini başlattı. Anadolu’nun verimli topraklarının tohumlarının yanında yerelleşmiş tohumlar, teknoloji ve bilim ile yeniden gıda zincirine girecek ve sofralara ulaşacak.

‘’Son 17 yılda 2,5 milyar TL destek’’

Son 17 yılda tohumculuk sektörüne yaklaşık 2,5 milyar TL destek verildiğini, bugün 86 ülkeye yaklaşık 255 milyon dolarlık tohumluk ihracat yapıldığını kaydeden Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ‘’Bugün artık Türkiye tohumluk üreten ve ihraç eden bir ülkedir. 2023 hedefimiz ise 2 milyon ton üretim ve 500 milyon dolarlık ihracattır. Ülkemiz tohumculuğunda eğitim, yeni çeşit, tescil, sertifikasyon ile fide ve fidan alanlarında ‘İhtisas Merkezleri’ kurarak ‘Atadan Toruna Tohum Seferberliğini’ ilan ediyorum. Seferberlik kapsamında ‘Eğitim, Test ve Sertifikasyon, Analiz ve Fidan İhtisas Eğitimi’ olmak üzere 4 ayaklı bir strateji izlenecek. Tescil ve Sertifikasyon Merkezlerimizde; Morfolojik, Moleküler Test Laboratuvarı, Tohum Teşhis, Analiz ve Görüntüleme Sistemleri, Karacabey Fidan ve Fide Merkezimizde Meyvecilik Üst Merkezi ile ‘Ata Meyveleri Gen Bahçesi’ kurularak ülkemiz tohumculuğuna yeni bir ivme kazandırıyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Tarım Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Eğitim ve Yayınlar Daire Başkanlığı, Tohum Yetiştiricileri Alt Birliği (TYAB) ve Türk Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR) ile tohumculuk sektörümüzü yeni teknolojiler ile buluşturacağız’’ diye konuştu.

‘’Tohum veri tabanı oluşturulacak’’

Uygulamalı çiftçi eğitimi ile 2 yılda 15 bin sözleşmeli, sertifikalı tohum üreticisi eğitim görecek diyen Pakdemirli, ‘’Eğitimler Ankara, Adana, Aydın, İzmir, Şanlıurfa ve Manisa olmak üzere 6 ilde gerçekleştirilecek. Eğitim merkezlerinde 1’er hafta olarak sertifikalı tohum üreten çiftçilerimize uygulamalı eğitimler verilecek. Bu kapsamda ülkemiz ihtiyacına uygun olarak, üst kademe (Elit, Orijinal) sertifikalı tohumluk üretim planlaması sağlanacak, ithalatına ihtiyaç duyulan durum buğdayı, ayçiçeği ve mısır gibi türlerde tohumluk üretimlerinin artırılarak ithalat oranları düşürülecek. Böylece tohum üreticilerinin yetiştireceği ve geliştireceği yerli tohum türlerinin tescili de uluslararası akreditasyona sahip olacak bu laboratuvarda gerçekleştirilecek. Uluslararası standartlarda teknolojileri kullanacak olan laboratuvar sayesinde Türkiye’nin dijital tohum arşivi ve kataloğu ile tüm resmi ve özel yetkili laboratuvarların, üniversitelerin, tohum analistlerinin yararlanabileceği bir veri tabanı da oluşturulacak” dedi.

‘’Yıllık 6 Milyon TL kazanç sağlanacak’’

Bakan Pakdemirli, dünyada bitki çeşitlerinin kayıt altına alınması ve ıslahçı hakları için yapılan tescil işlemleri piyasasının yaklaşık 32 Milyon Euro olduğunu, test laboratuvarlarının hayata geçirilmesiyle dışa bağımlılığın azaltılarak yıllık 6 Milyon TL ilave kazanç sağlanacağını belirtti.

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar