Yine Rekolte Yine Tahmin!

TÜİK Neden Böyle Bir Açıklama Yaptı ve Bu Rekolte Neye Göre Belirlendi!

info@karadenizekonomi.com / 26.05.2016

 Yine Rekolte Yine Tahmin!

Farklı kurumlar tarafından açıklanan rekolte tahmininin sektörde tartışma yaratması üzerine ,Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik Trabzonda katıldığı toplantıda bu tartışmalara bir son vererek bundan sonar rekolte açıklamalarının tek elden yani tarım Bakanlığı tarafından yapılacağını söyledi.

Piyasa hareketlerine etkisi olan rekolte tahmini konusunda spekülasyonların önüne geçmek ,ve yaşanan rekolte tartışmalarına son vermek amacıyla  alınan bu net karar bugün TÜİK tarafından suistimal edildi.

O Kararı TÜİK Bozdu!

2016 sezon öncesi Tarım Bakanlığının fındık sektöründeki rekolteyi Temmuz ayında sadece bakanlık olarak biz açıklayacağız demesine rağmen, TÜİKİN 2016 yılında fındık üretiminin yüzde 18 oranında azalacağını belirterek, rekolte 530 bin tona düşecektir ,şeklindeki açıklaması sektörde şaşkınlık yarattı.

Neden Böyle Bir Açıklama Yaptı ve Bu Rekolte Neye Göre Belirlendi

Bakanlık tarafından alınan bu kararın TÜİK tarafından yok sayılmasıyla birlikte ,sektör paydaşları haklı olarak TÜİK açıkladığına göre artık herkes açıklama yapabilir yorumlarında bulundular.TÜİK tarafından söylenilen 530 bin ton rekoltenin ise hangi yöntemle neye göre yapıldığı ise merak konusu.!

Şimdi gözler ise Fındık sektöründe herhangi bir yanılgıya sebebiyet vermemek için bu kararı alan Tarım Bakanlığında!

Aşağıdaki tablolar TÜİK'in web sayfasından alınmıştır.


TÜİK'in yapmış olduğu araştırmayı görmek için tıklayınız

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar